• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

29.06.2021

08:00

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Kvantne baterije

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Kvantne baterije

Podeli vest

Od prvih teorijskih postavki kvantne mehanike, početaka našeg razumevanja ponašanja materije na nivou atoma i subatomskih čestica prošao je tek jedan vek. U tih stotinak godina, upravo zahvaljujući istraživanjima na polju fizike, elektrotehnike i osobina različitih materijala, tehnologija je napredovala vrtoglavom brzinom i iz korena promenila život ljudi. Teško razumljive teorije i opisi pojava koje se kose sa našim poimanjem stvarnosti, nalaze utelovljenje u uređajima koje svakodnevno koristimo

Isti ti uređaji ne mogu da funkcionišu bez baterija. Od prenosnih računara i mobilnih telefona koje svako od nas nosi u džepu, preko bežičnih slušalica i pametnih satova, do automobila na električni pogon, sve više zavisimo od baterija. Neretko upravo njihove dimenzije određuju oblik i veličinu aparata, a čine i značajan procenat težine. Kapacitet i brzina punjenja utiču na upotrebnu vrednost uređaja, ali i na korisničko iskustvo i udobnost korišćenja. Istovremeno, one predstavljaju veliku opasnost po zdravlje planete jer opasne materije koje ih čine zagađuju okolinu i stvaraju elektronski otpad, koji se teško reciklira.

Zbog svega nabrojanog poslednjih desetak godina obeležila je trka u proizvodnji alternativnih tipova baterija. Pisao sam već o tankim savitljivim baterijama baziranim na posebnim vrstama bakterija. Drugi pravac razvoja su takozvane "kvantne baterije". Za razliku od klasičnih baterija, koje hemijsku energiju pretvaraju u električnu, ovde se koriste superprovodnici i magnetna polja. Pošto nema tečnih hemijskih jedinjenja, značajno je smanjena opasnost od požara, što je posebno važno kod električnih automobila. Pri tome je vreme potrebno za punjenje svedeno na minimum, a paradoks je što se ono skraćuje sa povećanjem kapaciteta baterije. Istraživanja ovakvih baterija su još u ranoj fazi, ali postignuti napredak obećava.

Sigurno je da ćemo u doglednoj budućnosti dobiti najmanje jednu, a verovatno i više vrsta naprednih baterija u masovnoj upotrebi. Ipak, to nije krajnji cilj. Ono čemu težimo osmislio je naš slavni izumitelj Nikola Tesla, baš u vreme kada su nastale prve teorije kvantne fizike. Naravno, pričam o bežičnom prenosu električne energije do bilo koje tačke na planeti. Kada to bude ostvareno, nestaće i potreba za baterijama i uređajima, a Zemlja će biti zdravije mesto za život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija