• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

09.07.2021

11:15

Zveckanje rečima! NOVA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA

Kolumne

Zveckanje rečima! NOVA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA

Podeli vest

Volter je mislio da sposobnost da pričaš baš o svemu vodi u dosadu, i nije bio u pravu.

Mnogo je gore, zato što je opasno, i dovodi u situaciju u kojoj nema čak ni zarobljenika. Samo žrtve.

I možemo mi sada da se sprdamo, da govorimo o preterivanju, da se pravimo veliki i pametni, ali činjenica jeste da je glavna zanimacija dela ovdašnje javnosti - zveckanje rečima.
I nema tu nikakve razlike od zveckanja oružjem, jer reči jesu oružje, i jako malo je potrebno da se, posle njih, čuje i pucanj.

I jedno je kada se, bez cinizma, nego s ironijom, baviš i politikom i protivnicima, i društvom, državom, a sasvim je drugo kada uletiš u potrebu da, rečima, nekog streljaš.

Da kažeš, kao Nova i njen urednik pre neki dan, da su Vučićevi saradnici “gnjide”, ili da, kao NIN, objaviš da se jedna od žrtvi sukoba dva kriminalna klana “dopisivala sa Danilom Vučićem”, i da je stradala od ruke države.

I na stranu što je ovo drugo izjava nesrećne majke žrtve, što ta majka, očajna, kaže da je sve to “čula”, što nigde, u celom tom tekstu nema ni jedne jedine relevantne tvrdnje, nikakvog dokaza, ničeg što je potkrepljeno jednom jedinom činjenicom - važno je da je taj tekst dobio naslovnu stranu, da bi ga onda prenosili svi koji i Vučića i sve koji s njim imaju bilo kakve veze, a pogotovo njegovu porodicu, doživljavaju kao “gnjide”.

Poslednji koji je to radio, bio je izvesni Vladimir Ilič, koji je, pošto je svoje protivnike (intelektualce), uporedio sa “insektima”, i založio se za istrebljenje istih, pokrenuo jedan od najkrvavijih procesa u istoriji, čiji je saldo, po nekim ozbiljnim procenama, i svih trideset miliona mrtvih.

I teško da taj rekord može da bude dostignut, ali, kada se sve sabere - pozivi na revanšizam, odmazdu, pa poređenje sa gnjidama, pa začin u vidu “krunskog dokaza” kakav je intervju u kojem neko priča kako je “čuo” - nije moguće dobiti bilo šta drugo osim pucnja, kao nastavka tog konstantnog zveckanja rečima.

Opravdanje, da je sve započela druga strana, da su oni koji podržavaju Vučića gori i da su oni uveli tu vrstu obračuna u javni prostor - ne stoji, zbog jednog prostog razloga:

Ako je sve to i tačno, zašto vi, koji se kunete u objektivnost, istinu, pamet, kulturu, obrazovanje i bele zube, ne samo da radite isto, nego ste i gori.

I zašto pristajete da budete streljački vod, medijski, pred kojim je, nečije dete, nečija porodica?
Zašto prvo pucate, pa tek onda postavljate pitanja, koja profesija mora da postavi, da bi bila profesija, a ne kaznena ekspedicija, bilo koje i bilo čije politike?

Zašto, na kraju, učestvujete u nečemu što je jasna priprema konačnog obračuna, u kojem neće biti glasanja, nego krvavih glava?

Biće vam bolje, kada se to, napokon, desi?

Kada neki ludaci krenu da rade ono na šta ih svesno nagovarate, kada nam se ponove Aleksandar i Draga, Marselj, Goli otok, Đinđić…šta ćete da kažete?

Da je Vučić za sve kriv?

Ili njegov sin?

Da je sve - zasluženo?

Može i to, ali onda bar prestanite da tvrdite da ste novinari, pošto to niste.

I priznajte da ste to što vežbate već mesecima - streljački vod.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baća

pre 2 godine

To je sve posledica, moj gospodine, što ne primenjujemo zakone o kažnjavanju onih koji raspiruju govor mržne i prizivaju nasilje na ulicama Srbije. Da sam ja to negde predložio i tvitovao, ne sumnjam da bi me odgovarajuće skužbe brzo locirale i uhapsile. Ali, ovde se tzv. opzicionarima, i to samo da nas neko u EU ne bi prozvao, a tamo, inače idemo bez ikakve referendumske podrške građana Srbije, dozvoljava sve i svašta što nikada u zemljama EU ne bi bilo dozvoljeno. Otuda razni Đilasi, Jeremići, Čobanu, Aleksići i ostali mogu da nesmetano šire svoj jezik mržnje i da se to smatra prihvatljivim u političkoj borbi. A pazite šta oni zagovaraju! Neki novi Goli otok. Pa, samo neka im se to i dalje dozvoli. Što im se više to toleriše, postaju sve bezobrazniji i agresivniji. Teško je razumeti da Srbija ne može da se obračuna sa takvima. Politika DA, nasilje bilo koje vrste NE.

Pera

pre 2 godine

Tu pravosudnu bagru treba odmah smeniti. Oni ne rade svoj posao a država ih plaća. Niko medju sudijama niti medju tužiocima nesme biti partijski obojen. Pa koliko puta se to mora reći pa da Parlament preduzme nešto.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija