• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

31.08.2021

17:50

Kada Rožer digne nogu! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Kolumne

Kada Rožer digne nogu! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Podeli vest

Dosta mi je muka od velikih reči. I onih o naciji, i onih o demokratiji, slobodama, revanšizmu, lustraciji. I žao mi je što danas nema one, što bi rekli - real politike, kakva je postojala u davna vremena, jer je ona vrlo prosto objašnjavala elementarne stvari

A ako ne znate o čemu pričam, evo: Bio, tamo, krajem XI veka, na Siciliji, normanski grof po imenu Rožer, a po broju Prvi.

Ozbiljan lik, osvajač Sicilije i Malte, ali i pametan čova, pustio je i muslimane i Grke da žive, veruju u šta hoće, zidaju hramove i džamije, i jedino mu važno bilo da putevi budu slobodni, trgovina cveta, i da, njoj zahvaljujući, i njemu i svima na Siciliji, bude dobro.

I, jednog dana, banu kod Rožera papski izaslanici i krenu da ga ubeđuju da se, silan kakav je bio, priključi pohodu na Svetu zemlju, koji je kasnije nazvan - Prvi krstaški rat.

Pričali su mu, naravno, i da je Jerusalim najskuplja hrišćanska reč, da je pohod svet, sam Bog ga želi, i da se muslimanima treba revanširati, da to zahtevaju i vera i njena istina, a kada su završili, zapisao je jedan arapski svedok događaja, desilo se sledeće:

Rožer Prvi je podigao nogu i glasno prdnuo.

Potom je, zaprepaštenom auditorijumu i papskim izaslanicima rekao, citiram po pamćenju:

“Znate šta, u ovome što sam upravo uradio, ima više koristi za moju veru i njenu istinu, nego u svemu što ste mi upravo ispričali”.

Kratko i jednostavno, dakle, odjavio Rožer velike reči i nastavio normalno da živi i trguje, sa svima.

A velike reči otišle i u Jerusalimu počinile jedan od najvećih pokolja koje istorija pamti. Pobile sve, uključujući žene i decu, a hroničari zabeležili da se kroz sveti grad išlo tako što su noge, do gležnjeva, bile u krvi.

Hoću da kažem, dragi moji, kada čujete velike reči, razne sakajlude što misle da je politika kada vičeš i pretiš; kada vam akademici pričaju o tome šta je ovde najskuplje, naročito ako se za to potroši vaš, a ne njihov život; kada vas zasipaju prostaklucima intelektualni mrtvi magarci sa tvitera, željni pažnje; kada vam demokratiju i pravdu obećavaju oni koji trguju i dečijim suzama; kada vas istini i slobodi uče oni koji su mentalno, duhovno krezavi….

E, tada se vi slobodno setite Rožera, i isto tako slobodno uradite ono što i on. Glasno, da vas svi kenjatoru čuju, gde god se nalaze.

A posle toga, obratite pažnju na ono što je Rožer radio na Siciliji, i ono šta zaista menja ovu zemlju, i sve nas u njoj.

Na puteve. Na kilometre. Na sve ono što se danas gradi, čini nas bližim, omogućava nam da se upoznamo, da pričamo, razumemo se, razmenjujemo sve i svašta, uključujući tu i pažnju, i prestanemo da se mlatimo, kad god i gde god se sretnemo.

Putevi menjaju svest, nazore, prioritete, zatucane običaje, njima se putuje, njima se priča, trguje, a trgovina je najveći neprijatelj glupih sukoba.

Putevi, dakle. Bez obzira na to što se vesti o njima nalaze po ćoškovima novina, pošto novine žive od velikih reči.

I ne menjaju ništa.

Vi promenite, umesto njih.

Odnos prema velikim rečima, najpre. Setite se Rožera.

I recite i onom našem predsedniku, da ga se i on seti, kada mu razni dođu s velikim rečima, a ide jesen, dolaziće mu svakog dana. Slobodno neka se seti, Rožera. I nastavi da gradi puteve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
još jedan vođin zanosač muda u

pre 2 godine

Ko je smestio ujka Festeru Radovanoviću?

Lazni Bot

pre 2 godine

Tebe vise ne razume ni ona tvoja zena iz RRA ni posle litre vinjaka.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija