• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

30.10.2021

13:27

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića -  Politika nacionalne ambicije

printscreen

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Politika nacionalne ambicije

Podeli vest

Rekoh pre neko jutro na jednoj televiziji da se politika Aleksandra Vučića ponajbolje može definisati kao politika nacionalne ambicije. To je, da pokušam da objasnim, politika povratka vere u sebe, politika nove radne etike, politika koja definitivno i vrlo uspešno pravi raskid sa višedecenijskim srpskim nacionalnim defetizmom.

Dugo smo mi ovde sami sebe potcenjivali. Što sticajem nesrećnih geopolitičkih okolnosti, što pod stalnim strašnim pritiskom zlotvora spolja, ali dobrim delom i zahvaljujući impotentnoj, politikantsko-slugeranjskoj politici onih koji su ovu zemlju vodili u poslednjih trideset i kusur godina, u nekom trenutku smo, mi Srbi, kolektivno poverovali da ne možemo, ne znamo i ne umemo, da nam je mesto na evropskom dnu i da odatle niko i ništa ne može da nas izvuče.


Ta i takva gubitnička politika konačno je prekinuta nakon promena 2012. godine. Na vlast je tada došao Aleksandar Vučić, čovek ličnog, državnog i nacionalnog diskontinuiteta, redak političar čije su ambicije državničke, onaj kome je životni cilj 'istorijska plata' - da bude upamćen kao reformator, kao onaj koji je od Srbije napravio bolju, uređeniju i mnogo bogatiju državu.


I onda smo u godinama koje su usledile shvatili da možemo, znamo i umemo. Nismo mi Srbi najgori i ništa nije nemoguće ako posvećeno i vredno radimo. Od početka reformi, od istorijski važne i hrabre odluke šefa države da 2014. zavede nepopularne, ali neophodne ekonomske mere štednje, mi smo do danas, za osam godina, prešli put koji ranije nismo mogli ni za dvadeset ili trideset.
Konkretni rezultati 'politike nacionalne ambicije' lako su vidljivi svuda oko nas. Od novih autoputeva i bolnica, preko nikad više investicija i nikad manje nezaposlenosti, od istorijski najviših prosečnih plata i penzija, pa sve do, na primer, činjenice da je Srbija po stopi rasta BDP-a, po konkretnim rezultatima borbe sa koronom, ekonomskom i energetskom krizom u samom evropskom vrhu.


Da vam je neko pre samo pet ili šest godina rekao da će ove, 2021, godine u Srbiji najmoderniji vozovi juriti 200 na sat; da vam je neko predskazao da će prosečna plata biti ubedljivo preko 550, a u glavnom gradu i 750 evra, da će istovremeno autoput s jedne strane obići Čačak i stići do Požege, a s druge stići skoro do Kruševca, Kraljeva i Vrnjačke Banje; da se neko 2014. usudio da prognozira da će na mestu najvećeg smetlišta, zmijarnika i narkomanskog legla u prestonici nići veličantveni "Beograd na vodi"; da je pre osam godina bilo jednog jedinog ko bi se usudio da javno prognozira kako će Srbija biti u stanju da za samo tri ili četiri meseca izgradi potpuno novu, modernu bolnicu; pa taj bi neko, nema nikakve sumnje, odmah bio proglašen za beslovesnog ludaka i strašnu budalu, zar ne?! Ali, kao što vidimo, ipak je moguće!


Šta god govorili vaskoliki hejteri i koliko god oni silno pljuvali, činjenica jeste da je danas u Srbiji sve bolje, znatno bolje nego što je bilo 2012. I svakoga dana, u svakom pogledu, ova zemlja je sve bolje i bolje mesto za život. Ali, naravno, može i mora još. Još bolje. 
I zato, samo napred, braćo Srbi, u nove radne pobede! Da svima, pa i sami sebi, dokažemo da je moguće još i više. Kada verujemo, kada vredno učimo, usavršavamo se i naporno radimo, onda nam je samo nebo granica. 


Da parafraziram - Srbija je večna dok su joj deca vredna. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovana

pre 2 godine

Bog vas jebo, zar ste tako leni da ne pisete vise ni komentare hvalospeva za vaseg urednika umobolnika..

Normalac

pre 2 godine

A je li, gade podguzni, šta ti se desilo pa ne trujes više ovaj jadni narod svakodnevnim pisanjem o onom kvazi mangupu Kristijanu, ili o, kako ga ti zoveš, Kikiju?

Objavite ako vam Vucic dopusti

pre 2 godine

Smanji malo,nije za tebe dobro a niti za njega..

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija