• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

30.12.2021

11:35

Rezolucija! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Kolumne

Rezolucija! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Podeli vest

Ništa bolje ne ide uz Rezoluciju o revanšizmu Narodne stranke (Vuk Jeremić) od dva sjajna eseja Harija Frankfurta. Jedan se zove - 'O proseravanju', drugi - 'O istini'. Hari Frankfurt je, inače, američki filosof, predavao na Oksfordu, Jejlu, Prinstonu, jedan od onih kojima je 'zdrav razum' polazište, i koji se, poput drugih anglosaksonskih mislilaca, ne stidi da razmišlja sa stanovišta koristi.

 

I, ukratko, a posle ćemo u detalje, proseravanje je po njemu beskorisno, dok je istina, upravo suprotno, veoma korisna. Proseravanje kojim smo okruženi, u kojem se često davimo, nema drugu svrhu osim narcisoidnog egzibicionizma. Nešto se izjavi tek da bi se za tebe čulo, da bi tvoje okruženje bilo impresionirano, a ti osetio samozadovoljstvo koje, inače, drugim radnjama ne možeš da osetiš. Pritom je termin 'proseravanje', ni najmanje slučajno, vezan za izmet (što svedoči o mudrosti narodnog jezičkog stvaralaštva). Izmet je, naime, nešto što prosto izbaciš, ne brineš niti o njegovom sadržaju, niti o obliku. Sa proseravanjem je isto. Nema ni sadržaj, ne moraš na njemu da radiš, vajaš ga, daš mu smisao. Dovoljne su floskule, malo birokratskog jezika (kao u Rezoluciji o revanšizmu), malo poetike (kao kod Gorana Markovića i njegovih izjava o 'spodobama koje se lažno predstavljaju kao ljudska bića'), malo teških reči, poneka parola, svako odsustvo činjenica... i proseravanje je posluženo, onako, baš sveže, koliko god da je bajato.

Po Frankfurtu, laž ima bar neki odnos prema istini, dok ga proseravanje uopšte nema, te je, zato, po istinu čak i opasnije. Ne uzima je u obzir, ni na koji način, i čini je irelevantnom. Što je najgore, beskorisno je, proseravanje, osim za sujete mališana iz Narodne stranke, raznih Markovića, tviteraša i onih koji su od zaborava pobegli u Skupštinu slobodne Srbije, da tu konačno budu zaboravljeni. Nikakvog rešenja u proseravanju nema, ono je izbačeno tek da bi neko mogao da se divi svojoj izmaštanoj pameti i veličini. Da sam sebi dobro zvučiš, da ti se to učini, to je osnovna svrha proseravanja, zbog koje se svaka novoizabrana mis kune u 'mir u svetu', a većina naših glumica i glumaca pada u amok zbog 'čistog vazduha' i 'odbrane naše zemlje, reka i jezera'.

Zajedničko, misicama i glumačkoj kasti, jeste to što ne samo da ne znaju ništa o onome o čemu pričaju, nego ih i ne zanima da znaju. A to nezanimanje za fakte jeste jedna od definicija proseravanja. Kako su fakti uvek korisni, u tom nedostatku leži i beskorisnost proseravanja. Svestan svega toga, Frankfurt je, odmah posle 'O proseravanju', objavio i esej 'O istini', baš da bi pokazao kako je istina, za razliku od svog najvećeg neprijatelja, korisna. I nije se, pametno, jer bi i to spadalo pod 'proseravanje', bavio temom sa stanovišta 'večnosti' ili 'veličine' istine, nego je istinu posmatrao u nizu pojedinačnih primera, u slučajevima u kojima je ona istovetna sa činjenicama, sa stvarnim stanjem stvari. A to - stvarno stanje - znanje i njemu, jeste nešto što i oslobađa, i omogućava suvisao plan kako da se ono, ako je to potrebno, promeni.

Proseravanje

Deklaracija o revanšizmu jeste dokaz da ovdašnju opoziciju istina, o sebi, ne zanima, da je izbegavaju (irelevantna im je), da im se činjenice gade, i da im je osnovna politika - proseravanje

Drugim rečima, jasno te obaveštava o tome kako zaista izgleda svet oko tebe, o tvom stvarnom položaju u njemu, o tvojim istinskim mogućnostima, o mogućim, realnim, rešenjima, i o njihovim izglednim, jasnim, konsekvencama. Uprošćeno, da bi promenio drugog, prvo moraš da prihvatiš činjenice o sebi, i da, ako su te činjenice loše, najpre promeniš sebe, pa onda lagano ideš dalje.
Deklaracija o revanšizmu jeste dokaz da ovdašnju opoziciju istina, o sebi, ne zanima, da je izbegavaju (irelevantna im je), da im se činjenice gade, i da im je osnovna politika - proseravanje. Oni se, kada se upotrebe Frankfurtovi primeri, ponašaju kao onaj ko negira da napolju pada kiša, iako se jasno vidi da pada, pa izađe na pljusak bez kišobrana, i bude mokar do gole kože. Tako izgleda njihovo neprihvatanje činjenice da Vučić i SNS jesu najveći politički subjekt kod nas (svidelo se to nekome ili ne), i da, zato, tvrdnja da ćeš da im se revanširaš, običnom biraču izgleda kao izraz frustracije, a ne plan, dok ti sam izgledaš još manji i smešniji nego što, inače, jesi.

Ne ide se na izbore sa neostvarivim idejama, naročito ne sa onim zamislima koje, kada bi bile moguće, mogu i tebe da potkače (Jeremića i Đilasa stvarna lustracija ne bi zaobišla), pošto, time, biračima šalješ samo jednu poruku - da se proseravaš, da te istina ni najmanje ne zanima. Ljudi biraju na osnovu svojih očekivanja, i pritom su im očekivanja, želje, spojeni sa realnošću, čak i kada su 'brlog' i 'talog'. I ako neko misli da bilo ko može ozbiljno da očekuje da Jeremić sutra stvarno ima toliko glasova da sprovede svoju viziju revanšizma, i to izuzimajući sebe, onda je taj poprilično skrenuo i nema mu pomoći.

Proseravanje je možda nekada ok, ali u kafani, i na Tviteru, mestima na kojima Vuk Jeremić i ostali mogu do sutra da pričaju kako će da prebiju i Vučića i sve koji su za njega. Na izborima je stvarna snaga važan faktor, tu te izmere sa svih strana, i vrlo dobro ocene šta imaš da im kažeš, i koliko to veze sa istinom, činjenicama, ima.

No, da ne objašnjavam više, ko razume, razume, ko ne razume, šta da mu kažem, glup je. A ionako sam, kao pripadnik brloga, društvenog taloga, nepismen i krezub, niža i bezvredna vrsta, hteo samo da, tvorcu Rezolucije, kratko kažem ono što će mu, na izborima, reći većina:
'Ma, ne seri.'

A vama, nepismenima, preporučujem da tokom praznika čitate Frankfurta. Izbori će brzo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladdimir

pre 2 godine

Potpuno podržavam izloženu teoriju o "proseravanju", u ovom slučaju jasno vidljivom u kvazi-ideologiji "zemlja, voda, vazduh". XXI vek je vek materijalizma, a ne vek filozofije i ideologije. Jedina održiva politika XXI veka je novac, ekonomija, industrija, razvoj. Sav Okcidentalni svet se decenijama čudi zašto se gradjani Kine ne bune protiv vlasti, pogotovo sada kad su spoznali i počeli da baštine blagodeti savremenog zapadnog života. A upravo zato se i ne bune, važniji su im ekonomski i privredni prosperitet, ali i personalna materijalna ekspanzija, od bilo kog ideološkog bunta koji bi im, navodno, doneo "bolji" život. Još eminentniji princip "proseravanja" je pozivanje na poštovanje narodne volje, pri tom nemajući svest, i ne vodeći računa šta to stvarno znači, i kakve sve poslodice takva "ideologija" vuče sa sobom. Siguran sam da Marković, Bojković, i ostala "glumačka" družina nemaju stvarni osećaj šta narod misli o trošenju bilo kog novca na filmsku umetnost, i kakav bi odnos naroda bio prema referendumskom pitanju "da li ste za to da novac namenjen umetnosti podelimo svim gradjanima kao 13. platu"? Ponekad pomislim da bi za Srbiju bilo jako poučno da Ćuta, Sava, Goran i Svetlana dodju na vlast, pa da se, za neko vreme, narod "nadiše" čistog vazduha, i "napije" sveže vode. Mislim da vrlo brzo ne bi bilo dovoljno motki u Srbiji.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija