• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dobromirović

07.03.2022

08:58

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - UKRAJINA - RAT I LICEMERJE!

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića - UKRAJINA - RAT I LICEMERJE!

Podeli vest

Nijedan rat nije dobar. Ne može biti. I to je toliko jednostavno da je apsurdno pokušavati da to dokažete. Ma koliko neko poštovao i verovao u ono što kaže Rusija, ma koliko su uvereni da je loše bilo to što je Kijev radio Rusima, ma koliko ljudi sa Krima tvrdili da žele da budu deo Rusije (bio sam tamo, znam), ono što je Vladimir Putin odlučio da uradi ne može biti dobro. Ništa bolje nije ni ono što je uradio Volodomir Zelenski



Nema nevinih, nema pravednih, svako snosi svoj deo krivice – i Zelenski, i Putin. Ali i Bajden i Makron i Šolc… Jedino je narod u Ukrajini nevin, a on će nažalost najviše da pati.

Svaki rat, pa i ovaj u Ukrajini, prati licemerje. I ti licemeri pokušavaju da profitiraju na tuđoj nesreći. Politički ili finansijski, svejedno. Krajem nedelje, na neskrivenu sreću nekih, u Beograd dolazi šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, koja će našoj državi – tako kaže novopostavljeni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaricin (još jedan, ali to je posebna tema o kojoj ćemo drugom prilikom) – ispostaviti ‘jasna očekivanja’. A ta ‘očekivanja’ su, razume se, uvođenje sankcija Rusiji, čemu Srbija odoleva još od 2014. godine kada je Evropska unija uvela prve ‘kazne’ Moskvi. I to je sasvim u redu, Nemačka je uvela sankcije Rusiji. Ali… Uvek postoji ‘ali’.

To ‘ali’ izgleda ovako. Firma ‘Simens’, prema rečima portparola, obustavlja sve nove poslove sa Rusijom posle 165 godina saradnje. Zvuči hrabro i principijelno? Da. ALI, sa druge strane svi ‘poslovi u toku’ ostaju. Saopšteno je da ‘Simens’ u Rusiji obavlja svega jedan (brojkom: 1) procenat prometa. Zašto da se to ugrozi? Sve ovo može se lako proveriti na nemačkom javnom servisu ARD.

Šta se dešava sa nemačkim firmama, ako se pitate, koje imaju veći promet u Rusiji? Evo odgovora. Recimo, ‘Henkel’ u Rusiji obavlja pet odsto svog prometa, dakle četiri odsto više od ‘Simensa’. Mala razlika, ali sasvim dovoljna da šefovi firme koja proizvodi prašak ‘Persil’ saopšte da nastavljaju poslovanje u Rusiji. Uprkos sankcijama. Uprkos podatku da je od 2014. godine (Krim postao deo Rusije) do sada skoro polovina nemačkih kompanija koje su radile u Rusiji napustile tu državu. Da li je razlog briga za zaposlene, kako kažu, ili su to velike firme koje mogu da rade šta žele ili je nešto treće? Šta god vi mislite. A šta mislite o tome što je italijanski premijer odlučio da sankcije prema Rusiji ne važe za ‘Guči’? Briga za zaposlene? Ili novac ruskih tajkuna ipak dobro leži u rukama? Iako je njihov lider ‘ludak’ koji napada Ukrajinu jer je ‘skrenuo’ zbog korone?! (zapadni mediji o Putinu).

I sada Berbokova dolazi da nam ispostavi ‘očekivanja’. Šta, Srbija i njene firme ne smeju da vode računa o zaposlenima? Šta, nama mora da se automatski zgadi ruski novac? Šta, moramo odmah da Putina proglasimo za ludaka?! Šta, srpska ‘Maruška’ je za Srbiju manje vredna nego što je italijanski ‘Guči’ za Italiju?!

To licemerje dolazi iz inostranstva, ali i iznutra. Da li bi oni koji kritikuju vlast što nije uvela sankcije Rusiji okrivili sebe ako bi Moskva povećala cenu gasa i nafte za našu zemlju ili se povukla iz NIS ili, ne daj Bože, izazvala nestašicu energenata? Da li bi oni koji kritikuju vlast što je osudila ruski napad na teritorijalni integritet Ukrajine i ‘izdala’ Ruse okrivili sebe u slučaju da ista ona Nemačka i Italija prestanu da brinu za zaposlene u njihovim firmama koje su otvorene u Srbiji jer smo podržali Putina?

Zato Srbija, osim strašnog rata koji će doneti žrtve i nesreću i velike ekonomske i političke nedaće svima nama, mora da preživi i licemerje. Isto tako veliko i opasno.

Mislite o tome. Izađite iz magle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija