• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

08.03.2022

12:47

POBEDA OPŠTIH MESTA! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića!

Kolumne

POBEDA OPŠTIH MESTA! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića!

Podeli vest

Rat, politika i ljubav najbolji su dokaz da su reči kvarljiva i potrošna roba


Razlog tome je činjenica da su jezici zajedničko dobro, da, u svakom od njih, postoje izrazi kojima se imenuju određena stanja, događaji, stvari… i da nama nema druge nego da ih besomučno ponavljamo, čak i kada postanu krajnje otrcani i ne znače više ništa. “Volim te” može da se kaže samo jednom, svaki sledeći put je čist mimezis.


Mislim, kada bi svako od nas mogao da stvori novu reč za novi događaj, i opet novu, kada se taj događaj ponovi, svet bi možda bio bogatiji, u svom smislu, baš kao i mi s njim, jedino što se, međusobno, uopšte ne bi razumeli, i verovatno i konačno poubijali, što, možda, i nije loše rešenje. Ionako idemo ka njemu, nešto dužim putem.

Hoću da kažem, problem jeste nerešiv. I svaka nova besmislenost (rat), ubacuje nas u taj bezdan opštih mesta, u ponavljanje istih reči, fraza, “istina” koje, na kraju, služe tome da oni koji ih izgovaraju misle kako su pametni, dobri i “iznad situacije”. Istovremeno, u svoj toj graji jednog te istog, oveštalog, smrt mirno nastavlja ono što joj, čini mi se, i jeste osnovni posao - prekida, zauvek, naša laprdanja.

“Mir u svetu”, “Zaustavite rat”, “Spasite Ukrajinu”… sve to toliko puta bude ponovljeno da izgubi i svrhu i smisao, i jedino još može da služi raznim politikama, za opravdanje svih onih gluposti koje su, udružene, napravile i koje prave i dalje.

Mi svoje frustracije, bes, usamljenost i večnu zbunjenost uzrokovanu neznanjem (koje smo, uglavnom, sami odabrali), izražavamo tim opštim mestima, onda to dohvate mediji, od medija preuzme politika, i vrzino kolo može da počne, i da se nikada ne završi.

Posebnu draž svemu tome daju društvene mreže, na kojima se nalazi najveći saveznik opštih mesta - anonimnost. Udobna i bezbedna, ona nam dozvoljava da učestvujemo u stvaranju posledica, a da nam se pri tom čini da ih za nas neće biti.

Jeste glupo, ali zar nije gluplje to što će, kad tad, a možda i vrlo skoro, neka politika, opravdanje za to što je bacila “onu” bombu, naći u opštim mestima koje su, na mrežama, izgovorili (napisali), oni koji se potpisuju kao @čungalunga, @bungadunga, @malaodkužine, @theprophet… i slični, anonimni, “trend seteri”.

Bolje reći, “korisni idioti”, pošto se i te horde sa tvitera, i opšta mesta, tako lepo koriste, uklapaju u matrice, koje, opet, odgovaraju samo odmetnutim političkim elitama, postajući divan razlog i još divniji izgovor.

Što je svet besmisleniji, nekome je, makar se nadam, bolje.

Stvaraju se opšti narativi, opšti simboli, sve se pretvara u neprekidni marketing, u kojem i prave žrtve više ne znače ništa, osim što služe da pokažu u kom pravcu treba gurati priču, šta “pali”, koja tema je kurentna.

Principi modne industrije, postali su principi politike koja želi da bude uspešna.

Tragedije se dele na sezone, u kojima jedna “roba” izlazi iz mode, a druga stupa na scenu.

Simpsonovi su to najbolje pokazali, u epizodi u kojoj ona dva klinca dobiju sidu, pa zovu nekog selebritija (Džastina Bibera, na primer), sa molbom da održi koncert za njih, i tako skupe lovu za lečenje.

Odgovor je večan: “A, ne, ne sviram više za sidu, sada radim samo leukemiju”.

Ispala sida iz mode. Što se, recimo, danas dešava i nesrećnom Sarajevu, prestaje da bude narativ i simbol. Na redu je Kijev.

Nedelja mode u Milanu - nedelja rata u Sarajevu. Pa se sve to preseli. Nedelja mode u Parizu, nedelja rata u Harkovu. Požurite, karavan mode ide u Njujork, karavan rata, možda, u Berlin? Vilnjus? Krakov?

Odvratno, ali jeste tako. Upravo čitam kako je u terminologiju ukrajinskog sukoba uvrštena i reč “genocid”, uz napomenu da se “očekuje”, i mislim se kako će i Srebrenica ubrzo na policu na kojoj su sve one iskorištene i davno zaboravljene tragedije.

Posebno, u celoj toj lošoj predstavi, smeta činjenica da je toliki broj, onih koji se nazivaju intelektualcima, prilično lako odabrao da prati modu, da se uklopi u opšta mesta, bez trunke sumnje u to šta radi, i bez ikakve brige za krajnji ishod, reperkusije, takvog ponašanja.

S jedne strane, to je razumljivo. Mi se od svih ostalih vrsta na ovom svetu razlikujemo po tome što umemo da izreknemo svoj sud. Moj pas, kada ga dovedem iz šetnje, ne ume da kaže ko mu se sviđa a ko ne, od ljudi i kučića koje smo sreli. Ja o tome mogu da pričam do ujutru.

Neki put mi je to i potrebno, nastali smo, mi, homo sapiensi, sa tom željom da sve ocenjujemo, kvalifikujemo, da proveravamo šta se, ko i koliko uklapa u naše sisteme vrednosti (estetske, socijalne, moralne), ali ono što ostaje nejasno jeste toliki broj intelektualaca koji pristaje da ponavlja to “zajedničko mišljenje”, ta opšta mesta i floskule, što sve zajedno opet liči na ponašanje meni omiljenih domaćih životinja. Kada jedno kuče u komšiluku zalaje, krenu da laju svi. A šta to znači, nije bitno.

I tu je Vitgenštajn bio “u krivu”, kada je rekao da “i kada bi lav govorio, mi ga ne bi razumeli”. Ne, nego ne bi ni hteli da ga razumemo. Hteli bi samo da režimo, da imitiramo.

Rezultat je, naravno, porazan. Liberalni svet, koji je vrednosti proglasio za dovoljan razlog za svaku svinjariju, sve više postaje totalitarni svet, kojim vladaju opšta mesta, i to na isti onaj isprazni način, za koji su nas decenijama učili da je pogrešan.

Umesto da “prevaspitavanje”, zarad “pravih vrednosti”, odbaci jednom zauvek, liberalni svet je taj metod zdušno prihvatio, čak ga apgrejdovao, praveći, od svojih vrednosti, i tvrđavu i logor, istovremeno.

I ovaj vek će, po svemu sudeći, biti vek prevaspitavanja. Vek opštih mesta, koja ćemo, prevaspitani, morati da ponavljamo, svakog dana, po stotinjak puta. Vek odbacivanja, svakog drukčijeg mišljenja.

Hoću da kažem, ako niste primetli, da su i rat i GULAG, opet u modi. I u Njujorku, i u Milanu, ne samo u Kijevu.

I da pazite šta pričate.

Bukvalno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV LOGOR! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića
Kolumne

TV LOGOR! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića

Emitovanjem besmislene emisije o Nebojši Krstiću (Junaci doba zlog), televizija N1 prestala je da bude televizija, i postala logor, jedan od onih iz GULAG edicije, koji su služili za prevaspitavanje neistomišljenika

03.03.2022

16:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija