• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

01.05.2022

19:23

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Ima li ovde Srba?

Informer

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Ima li ovde Srba?

Podeli vest

Kada Vladimir Putin kaže da su Donjeck i Lugansk nezavisni isto kao i 'Kosovo', kada Rusija svoj državni i nacionalni interes štiti tako što suštinski osporava srpski državni i nacionalni interes, šta to jeste i kako se to zove? Pa, interes! Ta jedna jedina reč objašnjava sve. Nema u svetu prijatelja, nema braće i sestara, ima samo i jedino interesa. Svako gleda svoje, interese jelte, i svako misli pre svega na sebe

Ko to ne razume, taj ništa ne razume. Ko danas veruje u večite saveze, vekovna prijateljstva, međunarodna bratstva i jedinstva, pa taj je osuđen na propast, taj će pre ili kasnije skupo platiti svoje zablude.


Elem, da se mi odmah razumemo, nemam ja ništa protiv Rusa i Rusije. Ako je neko godinama, sad već decenijama, pisao sve najbolje i najlepše o Vladimiru Vladimiroviču, onda sam to ja i onda smo to mi u Informeru. Ali, to što meni srce poskoči kada čujem rusku himnu, to što meni oči zasuze svaki put kada krenu taktovi 'Svetoga rata', pa to nikako ne znači da mi je bilo šta preče od Srbije.
I baš zato moram da vam priznam, posmatrajući srpsku medijsko-političku scenu ovih dana, došlo mi je da negde na nekoj TV javno priupitam: Ima li još Srba u Srbiji? Ili smo se svi već upisali u Ruse i Amerikance? Kako je, zaboga, moguće da bilo kome, danas i ovde, preči bude bilo čiji drugi, nego naš, srpski interes?


S jedne strane, oni Srbi koji bi da budu veći Rusi od Rusa, oni koji se zaklinju u 'nikada', oni koji govore da na oltaru pravoslavlja i 'svetog rata' protiv Zapada treba žrtvovati sve, pa i budućnost naše dece. S druge strane, oni malobrojniji, ali nikad glasniji Srbi koji bi sad i odmah objavili rat Moskvi, oni koji bi danas bili i gori i grđi od svih vašingtonsko-briselskih gebelsovaca, oni koji bi odmah u školama zabranili Dostojevskog, oni koji bi iz istorije izbrisali Žukova, oni koji bi srušili i spomenik caru Nikolaju... Za njih, i jedne i druge, i većinske 'Ruse' i manjinske 'Amerikance' imam samo jedno pitanje: Gospodo, a gde je tu Srbija, gde smo tu mi, šta ćemo sa našom decom, našim unucima?


Dajte, braćo Srbi i sestre Srpkinje, da bar jednom u istoriji gledamo sebe, da mislimo na svoje, da izaberemo put koji nama donosi najbolje. A ovi veliki, i levi i desni, i oni sa istoka i oni sa zapada, oni će svoja posla završiti i sa nama i bez nas. Mi za taj njihov rat ni najmanje krivi nismo, mi na ishod tog rata nikako da utičemo ne možemo. Realno, jedino što možemo da učinimo jeste da u tom ratu poginemo, da sami sebe ubijemo, da sreću i budućnost svoje dece uništimo zarad ideala i ideja koji realno više nigde ne važe i ne postoje.


I baš zato - Srbija. Samo i jedino Srbija!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Komsija

pre 1 godinu

E moj J. Vucicevicu! Nije moguce da ti nisi do pre dva dana znao da u politici nema ni brata ni prijatelja. nego si video licni interes i ti i mnogi drugi da "pumpate " javno mnenje da su nam Rusi braca, a zapad veliki neprijatelji. Veruj mi da i ja mnogo gotivim Ruse vise nego Engleze , Nemce i Amere, ali G. Vucicevicu politika se ne vodi emocijama i licnim interesima nego interesima drzave i naroda, sto na zalost mi ne prihvatamo, nego idemo glavom kroz zid dok ne shvatimo da je zid od kamena pa cemo razbiti glavu a zid ce ostati. Na zalost uglavnom uvek strada narod a ne onaj ko odlucuje.

Milan

pre 1 godinu

Tako je to kada se bivši Rusofil osvesti i vidi da Rusi gledaju svoj interes. Isto kao Đilas lopov pa odjednom zaokret Đilas gospodin se sreo sa Vučićem.

Aleksandar

pre 1 godinu

Срам да Вас буде за овај текст.

Predragm

pre 1 godinu

Da postoji Srpska drzava svi ruski spijuni bi bili uhapseni i osudjeni za izdaju zemlje. I nato spijuni takodje.

Trajko

pre 1 godinu

Sta je cakani lafe nesto te muci? Nesto te svrbi? Malko si nervozan?

Miro

pre 1 godinu

Ako je tako zašto se ne održi referendum o ulasku u EU ? Nakon toga bi mogli da gledamo svoja posla. Npr kao Norveška. Ujedno naveo sam primer Norveške kao odgovor na pitanje a kojem mi to klubu odnosno kome pripadamo. Velika je laž da EU nema alternativu. Uostalom zašto se ne proveri volja građana Srbije. Sigurno interes Srbije nije uvođenje sankcija Mijan Maru.

Miro

pre 1 godinu

Da uvodimo sankcije svim bivšim britanskim kolonijama zarad ostanka na večnom EU putu? Ako sam dobro razumeo?

Igor

pre 1 godinu

Dragi Dragane, Redovno pratim Informer i delim mnoge stavove sa tim novinama pa i Vama. U slucaju ovog vaseg clanka se ne slazem. Istina je da svako gleda svoje interese, pa i Srbija glasanjem za izbacivanje Rusije iz saveta za ljudska prava u UN kao i glasanjem Srbije za rezoluciju koja osudjuje Rusku vojnu operaciju. Medjutim sustina te operacije je sprecavanje treceg sv. rata koji bi najverovatnije eskalirao u nuklearni sukob sto bi neminovno dovelo do kraja civilizacije i vecine zemaljske biosfere. Od ultimativne vaznosti je da se to ne dogodi a ova ruska akcija upravo ide ka sprecavanju scenarija: ulazak Ukrajibe u Nato, napad Ukrajinr na Krim, vojni odgovor Rusije, ulazak ostatka Nato u rat na osnovu njihovog bezbedonosnog ugovora, te pocetak svetskog rata. Duboko sam uveren da u ovom slucaju ne bismo trebali da gledamo usko na nase srpske interese vec sire. Jer sta ce nam Kosovo ako svi pocnemo da se raspadamo od radijacije?

Milan

pre 1 godinu

Dragane, manite se pisanije, niste vi za to. Čas te za Rusiju čas te protiv, čas te protiv Đilasa pa onda ni reč o njemu, valjda vam Vučić rekao posle sastanka da ne dirate Đilasa. Ne ide vam to, narod Vas provalio a vidim i Rusi.

Voayer

pre 1 godinu

Da znaš koliko onog kepeca boli kurac za vama....vi ste njemu bitni kao geopolitički poligon . ... i ništa više od toga...Kosovo ste davno popusili...

Serge

pre 1 godinu

To to je Putin rekao su cinjenice, zar ne? I to ne znaci da je on OK s tim na koji nacin je Kosovo oteto i priznato od zapada. On samo kaze zapadu, da je tim cinom zapad otvorijo pandorinu kutiju, i bacijo međunarodno pravo u vodu, a sad kukaju i licemjerno kenjaju. Putin ce nama pomoci ako je to moguce, ali nece izvrsiti samoubistvo za nas. A informer sve pomalo mic po mic pokušava da prijedje sa kao bajagi pro ruskog na 'rusi nas bas i ne vole toliko, bolje da mi pocnemo da gledamo svoj interes i uvedemo im sankcije'. To jes po direktivi rezima.

breme je z

pre 1 godinu

Српски интерес је угрожен 1991 године, разбијањем остатака јединственог српског државно-политичког, економског и културног простора. Обнова српског јединственог државно-политичког, економског и културног простора је основни српски интерес. Да ли ћемо то остварити са Шолцом, Бајденом и Макроном или са Путином? Путин је рекао истину, а нама ако је прерано да се тучемо, а јесте, онда бар да ћутимо!

acadeka

pre 1 godinu

jel ti to vucicevicu pokusavas da nas prevezes zedne preko vode!?! ovakav plitkoumni tekst od tebe! pa to je neverovatno. ti bi se priklonio prokletinjama sa zapada za cije babe zdravlje. batalite to tvoje i vucicevo laprdanje o zastiti nase dece. pa nismo bre mi budale, u istoriji jos ne bese drzave koja je toliko brinula o buducnosti svoje dece kao sto je vucic a sad vidim i ti? ostavite vi nasu decu na miru. o njima cemo mi da brinemo a vi birinite i cuvajte obraz ovog naroda. 100 milijardi su nam stete naneli mufljuzi sa zapada a vi se sada hvalite sa 10-tak 15 milijardi koje su nam dali. ako su??? kad smo tolike gubitke podneli podnecemo ih opet samo se ne busajte kako cete vi da nas odvojite od rusa i poturite zapadu. fuj bre gadovi. posebno ti sefe, jer od tebe ovo niko nije ni sanjao.

dragoljub m v p

pre 1 godinu

Ovo tvoje "oni će svoja posla završiti i sa nama i bez nas." razumem bas kako ti mislis: Da ce oni izmedju sebe zavrsiti cak ako smo mi u njihovim odnosima faktor nula. Ali iako ti nisi ovim hteo da kazes da ce i nas nategnuti kad im se to bude prohtelo - moramo imati na umu da ce to tako i biti; kao sto je i bivalo.

lilit

pre 1 godinu

"Novinaru", koja vam je marka kola, sata, odela? Na računu koju valutu imate, rublji ili.... A, da li znate da se se Kragujevcu pojavili radnici iz Zastave... Volite vi onog ko vas plaća i gde vam je lični interes. Sutra i Aliju ima da falite, ako dođe na vlast u Srbiji!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija