• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

19.07.2022

19:16

NAJNOVIJA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA KOJU MORATE PROČITATI! Zašto Jasenovac ne radi nedeljom

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA KOJU MORATE PROČITATI! Zašto Jasenovac ne radi nedeljom

Podeli vest

Kada sam u Slobodnoj Dalmaciji (preneo i Jutarnji list), pročitao Antu Tomića i njegovu tezu da je Aleksandar Vučić "odvratno obezvrjedio jasenovačke žrtve" bile su jasne bar dve stvari:

Prva, da je predsednik Srbije, što bi klinci rekli, obrnuo igricu. Čovek je šampion, rekorder, i nema tu šta posebno da se doda.

Druga: Da su raznorazni kobojagi intelektualci ponovo otišli na resetovanje, pošto gomilu gluposti koje izgovaraju ni super kompjuter ne bi mogao da posloži. Nego mora sve ispočetka.

I bez ikakve želje da bilo koga vređam, ili "širim mržnju" kada kažem "gluposti" ne mogu, prosto, da nađem bolji izraz za sve što sam pročitao, i to posle jučerašnje Vučićeve konferencije za štampu.

Ništa bolje nije ni ono što sam čitao pre toga, ali ako to donekle može da se pravda pukom neobaveštenošću, ono što je objavljeno posle nje ne može da se opere ni na koji način.

Pri tom nemam ništa protiv onoga što Eko naziva "podozrivo tumačenje", pošto ono, kako kaže veliki
pisac, pristaje i naučnicima i detektivima (i novinarima), ali, da bi stvorio neku sasvim novu teoriju na osnovu indicija (čemu podozrivo tumačenje vodi), ipak moraš da ispuniš neke elementarne uslove.

Eko navodi, objašnjavajući, sledeće primere. Ako, na primer, detektiv na mestu ubistva, u šaci ubijenog, otkrije narukvicu, unikatnu, koja pripada XY osobi, indicija da je ta osoba bila prisutna u toku ubistva, uopšte nije loša, baš kao i teorija o ubici koja iz nje može da nastane.

S druge strane, ako neki lekar vidi da cirozu jetre imaju njegovi pacijenti koji su, redom, pili viski sa sodom, džin sa sodom, konjak sa sodom, indicija da je za cirozu kriva soda, bila bi dosta pogrešna, da ne pričamo o sumanutosti teorije po kojoj soda izaziva cirozu.

Elem, zaključuje Eko, da bi na osnovu podozrenja i indicija, došao do ispravnog zaključka, moraš da vodiš računa o tri elementa.

Prvi je, da ne postoji ekonomičnije (logičnije) objašnjenje onoga šta posmatraš.

Drugo, da indiciju pokreće samo jedan uzrok, a ne gomila njih, i to različitih.

Treće, da tvoja indicija, zajedno sa drugim, može da stvori sistem. Narukvica u šaci žrtve, uz DNK nalaze, otiske prstiju na oružju kojim je žrtva ubijena, poklapanjem u vremenima boravka žrtve i
osumnjičenog na istom mestu...sve to zajedno, tvori čvrst sistem, i vodi ka logičnom rešenju.

I svako ko je stvarno hteo da gleda, čuje, ono što je Vučić, uz dozu likovanja koja je sasvim i razumljiva i opravdana, izgovorio juče uveče, mogao je tu da nađe ekonomčino (logično), objašnjenje, i da se na njemu zaustavi.

Čovek je lepo rekao, pokazujući dokumenta, da je u septembru prošle i martu ove godine zvanično tražio da ode u Jasenovac. Uz to, da je zamoljen da ne dolazi, i da je o tome ćutao.

Takođe, i da je treći put o odlasku razgovarao sa potpredsednikom hrvatske vlade, da je o istoj temi njegova savetnica razgovarala sa otpravnicom poslova hrvatske ambasade; da je ista ta otpravnica pozvana u MSP da joj se uruči nota kojom se hrvatska država obaveštava o poseti.

Sve to je obavljeno u tišini, da bi onda hrvatska štampa javila da je Vučiću zabranjen dolazak u
Jasenovac, čak i pre nego što je procedura zvanično završena.

I? Odakle onda, i posle tog objašnjenja, indicija da je hteo "tajno" da bane u Jasenovac, da ne pričam o glupostima da je hteo da provocira hrvatsku državu. Da je hteo, on bi sve objavio, ne oni. Druga stvar je pomenuta gomila uzroka. Po Anti Tomiću, čiju tezu ponavlja Kulačin u Danasu (što je razumljivo, pošto Kulačin i piše tako kao da u životu nije pročitao ništa osim Ante Tomića), uzrok je pad ukrajinskog aviona.

Po drugima, uzrok je Kosovo. Po trećima, promocija. Četvrti tvrde da je hteo da zeza Hrvate zbog Oluje. Peti...

I sve to ponovo pada na prostoj činjenici da su o Jasenovcu prvi javili hrvatski mediji, a ne Vučić, što onda pravi fenomenalni galimatijas u kojem hravtska štampa pomaže Vučiću da se izvuče iz problema koje ima sa padom aviona, Kosovom, sopstvenim rejtingom (promocija služi da se on podigne), a o tome ko zajebava Hrvate oko Oluje da i ne pričamo.

Najsmešnije je ipak to što svi oni, zajedno, od tih parčića pokušavaju da naprave sistem, ubeđeni da su sistemo-graditelji parekselans, i da im se sistem ne curi na sve strane, niti da će raspasti na pomenute parčiće posle prvog logičnog pitanja.

U tom sistemu je, ionako, važan njegov centar, sam taj Vučić kojeg jedni predstavljaju kao "promotera mržnje" a drugi kao jednog od "najmonstruoznijih modernih vladara" Zbog toga se posle konferencije prekrasni autori nisu bavili činjenicama, nego detaljima koji bi, nadali su se, mogli da ipak zapuše sve one rupetine koje su u njihovoj teoriji ostale.

Tako jedan (Dejan Ilić), pita: A što je hteo da ponese kameru, a drugi (Ante Tomić): Zašto mu je sinulo baš u nedelju, na neradni dan.

I šta čovek da im kaže, pošto je Vučić već obrnuo igricu i oduvao ih, i sve to zahvaljujući njihovoj ubeđenosti da su pametni, a ne poprilično glupi.

Ništa osim: Hteo je čovek da snimi kako Jasenovac nedeljom ne radi.
Šta drugo?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija