• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

07.08.2022

18:28

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - RAT I MIR

Insajder/Zoran Sinko

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - RAT I MIR

Podeli vest

Ne znate, ali i bolje je da ne znate. Koliko smo prošle nedelje uveče bili blizu ratne katastrofe. Te večeri, te noći mnogo toga je postalo jasno. A pre svega, to da mir na ovim prostorima ne zavisi od nas

 

Koliko god se mi trudili, šta god radili, kakvu god politiku vodili, na kraju će o miru i ratu odlučiti oni. Isti oni koji odlučuju već decenijama. Oni koji svoje geopolitičke interese rešavaju preko naših leđa i naših sudbina.

Nisam pesimista, još manje fatalista, ali treba biti baš glup, pa poverovati u bajke o samostalnoj politici Aljbina Kurtija i ostalih regionalnih ustaša. Ništa se danas i ovde, hoću da kažem, ili bar ne ništa suštinski važno ne odlučuje u Prištini, Zagrebu, Sarajevu... Odluke padaju u Berlinu, Londonu, Briselu, Vašingtonu, Moskvi, Pekingu. Ako oni, veliki i moćni, izračunaju da im se isplati rat na Kosovu i čitavom Zapadnom Balkanu, pa onda će tog rata i biti.

Dovoljno je da ovi sa Zapada pripuste sa lanca nekog od svojih besnih pasa koji su uvek žedni srpske krvi i biće. Biće nama nesreća i novi krug pakla, a njima, velikima i moćnima, namirenje i opošljavanje velikih interesa. Uostalom, ništa novo. Uvek je to tako u istoriji bilo. I, nažalost, uvek će tako i biti.

A mi? Šta ćemo mi, Srbi, u tom i takvom svetu? Pa tačno i jedino ovo što sada i kako sada radimo. Da vodimo nezavisnu srpsku politiku, politiku očuvanja mira, stabilnosti i ekonomskog napretka dokle god je to moguće. A ako, ne daj Bože, dođe do najgoreg, ako budemo morali da se branimo, onda ćemo i to raditi najbolje što znamo i umemo. Baš kao i naši slavni preci.

No, ključno pitanje koje se danas u Srbiji, regionu i šire postavlja jeste - šta zaista hoće velike sile? Treba li im, uz Ukrajinu, još jedan rat u Evropi?

Ne znam, nisam dovoljno pametan. Hoću da verujem predsedniku Vučiću, koji kaže da Zapadu novi krvavi sukobi na Balkanu nikako nisu potrebni. Ali, u isto vreme, koliko god se silio, ne mogu da poverujem u tvrdnje Žozepa Borelja da EU nikako ne može da kontroliše Kurtija i da on sam radi šta hoće i kako hoće!?! Taman kao što nisam baš toliko glup da poverujem da je Lukašenko, predsednik Belorusije, baš sad, sam od sebe, našao za shodno da Srbiji deli lekcije o 'sedenju na tri stolice'.

Aman, drugovi i drugarice, i vi iz Brisela, i vi iz Moskve, pa zar zaista mislite da smo mi Srbi baš toliko glupi?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija