• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

19.10.2022

07:25

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ŠTA ĆEMO MI SRBI U TREĆEM SVETSKOM RATU

Informer

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ŠTA ĆEMO MI SRBI U TREĆEM SVETSKOM RATU

Podeli vest

Rusija ovaj rat ne može, ne sme i neće da izgubi. Baš kao i NATO. I to je, suštinski, najveći problem svih nas. Ne samo nas u Srbiji, nego svih nas na ovome svetu. To što i Rusija i Amerika, i Istok i Zapad moraju da pobede, to što poraz nije i ne može biti ničija opcija - to jeste najveći problem, ali i jedina realna nada. Jer, ne dao Bog poraza jedne ili druge strane, pa to bi bio poraz svih, bio bi to - da prevedem na srpski - smak sveta

 

E sad, osim ako neko od moćnika u Vašingtonu ili Moskvi nije odlučio da počini samoubistvo nuklearnom bombom, a biće da nije, ovom svetu je potrebna "obostrana pobeda". Pobeda koju će istovremeno da objave i Putin i Bajden i Šojgu i Stoltenberg, pobeda posle koje više ništa neće biti isto kao pre 24. februara, ali posle koje bi moralo da bude bolje nego što je danas. Razume se, do tog trenutka, do te "obostrane pobede" koja će dovesti i do nove dugoročne raspodele geopolitičke moći u svetu, proteći će još mnogo vremena. Jer za taj "ratni kompromis" potrebno je, nužno je da i jedni i drugi, i ovi na Zapadu i oni na Istoku, dođu do pozicije u kojoj im se mir više isplati od rata. A put do te pozicije vodi, nažalost, preko još hiljada i hiljada mrtvih, sa svih strana.

U tom i takvom svetu Srbija mora, kako zna i ume, samu sebe da sačuva da ne postane ničiji plen i ničija kolateralna šteta. Mi svi moramo da razumemo koliko je teška situacija u kojoj se naša država nalazi i da se okupimo oko nje. Nije ovo vreme za bilo kakvu stranačku ili sitnosopstveničku politiku - sve razlike, sve sukobe, sve lične interese treba ostaviti po strani.

Svako od nas treba da učini sve što može da preživimo rat, da sačuvamo ono što se još sačuvati može za našu decu i naše unuke. Ovo je, moramo to da razumemo - rat! Treći svetski rat. Zvanično još neobjavljen, zvanično još ograničen na samo jednu teritoriju, ali ovo što živimo jeste upravo to - svetski rat. Ko još ne veruje, ko ne razume, razumeće i shvatiće ove zime. Iskreno se samo nadam, Boga molim, da mi Srbi - ni svojom voljom, ni tuđim nasiljem - nećemo biti dovedeni u situaciju da opet ginemo za bilo čije interese, da ponovo vodimo tuđe ratove.

Istina, ne pitamo se za to samo mi, mnogo toga zavisi i od volje moćnika, sa svih strana sveta, ali ako budemo dovoljno pametni, složni, pa ako hoćete i lukavi, uspećemo da sačuvamo najviše što bude moglo da se sačuva. Što reče veliki Baja: Spasa nam nema, propasti nećemo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - LEKCIJA
Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - LEKCIJA

Neslane šaljivdžije rekle bi da je predsednik Aleksandar Vučić u utorak i sredu u Skupštini Srbije dokazao da ima najjaču bešiku u regionu - prvi dan deset, a drugi i punih četrnaest sati čovek nije ustao sa stolice podnoseći izveštaj o Kosovu i Metohiji, odgovarajući na pitanja, optužbe, ali i uvrede narodnih poslanika

18.09.2022

16:12

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija