• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

30.11.2022

15:55

Nebojša Bakarec: Fijasko opozicije – Propalo smenjivanje gradonačelnika Šapića!

nebojša bakarec

Kolumne

Nebojša Bakarec: Fijasko opozicije – Propalo smenjivanje gradonačelnika Šapića!

Podeli vest

Deo nesložne beogradske opozicije (39 odbornika) je tražio da se sazove sednica Skupštine grada Beograda, sa dnevnim redom koji su oni predložili - razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića, zagađenje vazduha, porast cena stanova i zakupa stanova i energetska kriza u Beogradu

 

Podsećam, opozicija u Skupštini Beograda ima 51-og odbornika od 110. Dakle, 12 odbornika opozicije nije tražilo sazivanje ove sednice. Predsednik Skupštine je sazvao sednicu, i sednica je održana juče, 29.11.2022. Mi, odbornici većine, iz SNS i SPS smo se normalno pojavili na sednici, zbog toga što nam ne smetaju predlozi opozicije – nadmoćni su naši argumenti i rezultati. Stoga smo ukrstili koplja sa opozicijom.

Foto: nebojša bakarec

Opozicija je doživela totalni fijasko i pokazala je epohalnu neslogu i nesposobnost da se koncentrišu na ključna pitanja, i pokazala je potpun nedostatak argumenata. S tim u skladu je bio i rezultat glasanja o razrešenju gradonačelnika Alaksandra Šapića. Od 51 odbornika opozicije, u glasanju je učestvovalo samo njih 45. Samo 44 odbornika opozicije su glasala za smenu gradonačelnika, od potrebnih 56. Dakle, sedam odbornika opozicije nije bilo za razrešenje gradonačelnika, što je još jedan dokaz o neslozi opozicije. Osim ovog dokaza, dokaz da je opozicija delovala nejedinstveno, je i činjenica da su pričali o svemu i svačemu, što je bilo van onoga što su sami predložili (smena gradonačelnika, stanovi, ekologija, energetska kriza). Opozicioni odbornici su pričali o Starom savskom mostu, o Aleksandru Vučiću, o Siniši Malom, o Goranu Vesiću, o navodnim sukobima u SNS, o mojoj polemici sa Đilasom, povodom Starog savskog mosta, i o fizičkim odlikama g. Šapića!?! Sve to nije bilo na spisku tema koje su sami predložili.

Da je opozicija nesložna potvrđuje i opozicionar, Nikola Jovanović, osnivač Centra za lokalnu samouravu, bivši gradski odbornik i bivši potpredsednik jstranke Vuka Jeremića, koji za list „Danas“ kaže da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iz jučerašnje sednice Skupštine grada, izlazi ojačan a da je opozicija delovala nejedinstveno.

Da se suprotstavimo opoziciji bila su dovoljna nas četvorica odbornika većine, i mi smo učestvovali u raspravi. Šef odbornika SNS, g. Aleksandar Mirković, njegov zamenik, g. Nemanja Joksimović, predsednik Skupštine, g. Nikola Nikodijević (SPS) i moja malenkost, autor ovog teksta. Nas četvorica smo bili dovoljni da celu opoziciju, vratimo na fabrička podešavanja.

Izneću argumente o tri glavne teme ((smena gradonačelnika, stanovi, ekologija) koje je opozicija predložila, i o kojima smo najviše raspravljali. O energetskoj krizi se gotovo da i nije raspravljalo, verovatno zbog toga što su gradske i republičke vlasti, rešile sve energetske probleme. Stoga neću pisati o tome.

Optužbe protiv gradonačelnika Šapića

Deo opozicije je, potpuno bez dokaza, optužio gradonačelnika Šapića da je bespravno nadogradio svoju kuću na Bežanijskoj kosi. Ove sumanute optužbe u korenu imaju negiranje prava g. Šapića, da legalno rekonstruiše kuću, koju je legalno kupio. Kako je g. Šapić sada potpredsednik SNS, deo opozicije smatra da on više nema građanska prava. Sve obe besmislene optužbe protiv g. Šapića, pale su u vodu kada je Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu 7. septembra 2022. rešenjem odbacilo krivičnu prijavu za krivično delo građenja bez građevinske dozvole,  zbog toga što u konkretnom slučaju izostaje protivpravnost kao zakonsko obeležje krivičnog dela, imajući u vidu da su građevinski radovi ozakonjeni. Inače, g. Šapić poseduje sva potrebna odobrenja nadležnih organa. Mogućnost za obmane, opoziciji je pružila puka činjenica da je g. Šapić, pre nekoliko godina, kupio kuću kojoj je poprebna i rekonstrukcija i nadogradnja. Tu je i druga činjenica da su te kuće na Bežanijskoj kosi, kuće u nizu, pa svaka rekonstrukcija neminovno smeta komšijama, što je i ovde bio slučaj. Takođe, nadležno tužilaštvo je odbacilo i žalbu povodom odbacivanja krivične prijave. Dakle, nema ničega nelegalnog u postupcima gradonačelnika Šapića. On ima pravo, kao i bilo ko drugi, da rekonstruiše staru kuću, i da stvori pogodne uslove za život svoje četvoročlane porodice. Kao što je deo opozicije negirao ovo pravo g. Šapiću, tako su ranije negirali pravo na rad i normalan život bratu predsednika Vučića, g. Andreju Vučiću. Jednako tako, deo opozicije je negirao pravo na rad i normalan život sinu predsednika Vučića, g. Danilu Vučiću. Njega su proglasili i članom kriminalnog klana, a u vinariju u kojoj radi g. Danilo Vučić, protivpravno su otišli kontrolori Poverenika za za informacije od javnog značaja !?! Isto tako deo opozicije je sporio pravo na rad, bratu premijerke Ane Brnabić.

Opozicija je pokušala da zloupotrebi odsustvo g. Šapića sa pomenute sednice. Objasniću ukratko, zbog čega g. Šapić nije došao na sednicu. Prvo, opozicija bi sporila činjenicu da se na sednici pojavio. Još ranije je opozicija govorila, da osećaju strah od nastupa g. Šapića, da se osećaju ugroženo, da im gradonačelnik navodno preti, da ih ometa njegova fizička pojavnost (snažan čovek, bivši vaterpolista…). Takođe, deo opozicije je optuživao g. Šapića da vrši pritisak na odbornike SNS. Da bi lišio opoziciju straha, da bi pokazao da ne vrši nikakav pritisak na bilo koga, gradonačelnik Šapić je odlučio da ne bude na toj sednici. Naravno, tamo smo se pojavili mi odbornici većine, iz SNS i SPS, i oduvali smo opoziciju.

Cene stanova i zakupa stanova

Deo opozicije, prvenstveno lažni ekolozi iz stranke „Ne davimo Beograd“, ali i SSP, DS, NS, već mesecima, iz očaja, posežu za slabom demagogijom po pitanju skoka cena nekretnina, i skoka cena zakupa nekretnina. Oni navodno štite potencijalne kupce i zakupce stanova. Lažni ekolozi, a pravi anarholevičari, u suštini predlažu ukidanje tržišne ekonomije, i predlažu mešanje države u tržišnu ekonomiju. Predlažu najcrnji staljinizam iz pedestih godina SSSR-a. Oni predlažu da država dekretima ograniči, da oktroiše cene nekretnina i cene zakupa nekretnina. To danas, možda, postoji samo u Severnoj Koreji. To je u potpunoj suprotnosti sa svim evropskim i svetskom standardima. Ovo u suštini znači protivljene nastavku evrointegracija. Predlog da država silom ograničava cene nekretnina, i zakupa nekretnina, je staljinistička, antievropska mera. To nije postojalo čak ni u doba Titove SFRJ. I tada je postojalo slobodno tržište zakupa stanova. Lažni ekolozi namerno previđaju veliku pozitivnu osobenost Srbije. Početkom devedesetih godina, onaj od opozicije prokaženi Miloševićev režim, je omogućio da svi građani, nosioci stanarskog prava, praktično besplatno, otkupe svoje stanove. Dakle, država Srbija je tada, besplatno poklonila stanove milionima građana. Stoga u Srbiji imamo znatno veći broj vlasnika stanova, nego bilo gde na zapadu. Taj poklon su dobili i roditelji, i bake i deke lažnih ekologa.

Povećanje vrednosti nekretnina, znači da je porastao i standard u Srbiji. Povećane su ponuda i potražnja za nekretninama. Vlasti SNS, i Aleksandra Vučića, su u poslednih deset godina, duplirale prosečne plate, a dvostruko smanjile broj nezaposlenih. Srbija je uzdignuta, izgrađena. Srbija je mnogo bogatija, nego što je bila pre 10 godina, pa građani imaju mnogo više novca za kupovinu nekretnina. Dokaz da se u Srbiji dobro živi, je i dolazak 100.000 dobrostojećih Rusa i Ukrajinaca, i njihovih kompanija, sa svim zaposlenima. Oni su mogli da odu u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, da je tamo bolje. Srbija ima odličnu infrastrukturu, zdravstveni i školski sistem, odlično tržište nekretnina, pravnu sigurnost i opštu bezbednost.

Ekologija

Lažni ekolozi, i deo opozicije, najviše širi demagogiju po pitanju zagađenja vazduha. U čemu je trik? U Srbiji je SNS podigla ekološku svest. Danas primećujemo ono što nismo, pre 10 ili 20 godina. Više obraćamo pažnju na zagađenje vazduha, nego ranije. Upravo je za to zaslužna SNS, koja je uvela bolja merenja kvaliteta vazduha, bolji sistem obaveštavanja građana. Grad Beograd je poslednjih godina, u saradnji sa resornim Ministarstvom postavio merne stanice svuda po gradu, te sada građani mogu bolje da vide stanje kvaliteta vazduha, što ranije nije bio slučaj. A kvalitet vazduha je danas bolji nego pre 10 ili 20 godina. Imamo manje zagađujuće industrije, manje ložišta. Imamo više automobila, istina, ali na zagađenje najviše utiču ložišta koja nemaju filtere, i koja lože neekološko gorivo, industrija, ali i meteorološki uslovi, i promenjena, toplija klima. Postepeno, vlasti rešavaju i taj problem ložišta. Oko 300.000 domaćinstava u Beogradu ima individualna ložišta. Poslednjih deset godina, omogućili smo velikom broju ljudi da se priključi na sistem daljinskog grejanja. Tako je poslednjih pet godina na sistem daljinskog grejanja priključeno 1,5 miliona kvadrata, odnosno 25.000 individualnih korisnika. Broj mogućih priključaka biće još veći  (za oko 25.000) kada energana na bivšoj deponiji u Vinči bude povezana na sistem daljinskog grejanja na Konjarniku. Takođe, grad Beograd širi gasifikaciju  u beogradskim opštinama, naročito u onima koje su udaljene i nemaju mogućnost za priključenje na daljinski sistem grejanja, što je takođe ekološki prihvatljivo.

Dakle, najveći zaštitnici prirodne sredine, najveći ekolozi su Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Irena Vujović, Goran Vesić, i drugi pripadnici SNS. Oni su omogućili da se u Beogradu i širom Srbije grade fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu, da više ne zagađujemo reke. Oni su doveli do toga da je rešen problem deponije u Vinči, gde se upravo završava ogromna energana i ekološka spalionica, i gde se završavaju mega radovi na saniranju postojeće deponije. To nije uspelo nikome u istoriji Srbije. Oni su doveli do toga da se gradi Beogradski metro, koji je ekološki projekat, parekselans. Metro ne samo da će smanjiti broj automobila, nego će smanjiti i saobraćajne gužve. Grad Beograd već godinama kupuje elektro i ekološke autobuse na gas, za javni prevoz, da bismo iz upotrebe počeli da izbacujemo vozila na ekološki neprihvatljiva goriva. Strategija Grada Beograda pokazuje da ćemo ih za od pet do sedam godina i totalno izbaciti iz sistema javnog prevoza.

Foto: nebojša bakarec

Deo opozicije i lažni ekolozi, samo se kompromituju time što se protive apsolutno svim ekološkim projektima koji se realizuju u Srbiji, i ne samo tome. Lažni ekolozi i deo opozicije se protive gradnji mostova u Beogradu i Novom Sadu. Lažni ekolozi žele da potpuno ukinu i unište jednu važnu granu privrede Srbije – rudarstvo. Žele da zatvore sve rudnike, i da zabrane rudarstvo. Neverovatno. Lažni ekolozi i deo opozicije se protive uređenju deponije u Vinči, koje je okončano. Protive se gradnji energane na deponiji u Vinči, koja je izgrađena. Protive se gradnji fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji. Nedavno su u Skupštini Srbije, lažni ekolozi i opozicija, glasali protiv zakona, koji je predviđao gradnju niza fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u nizu gradova i opština Srbije. Lažni ekolozi se protive gradnji ekološkog linijskog parka u Beogradu, koji se gradi. Lažni ekolozi se protive svemu što rade vlasti grada Beograda, a to je renoviranje i oživljavanje svih parkova i masovna sadnja sadnica u Beogradu. U poslednjih osam godina pošumljenost Beograda je porasla za četiri odsto. Zbog svega što sam naveo, lažnim ekolozima se na skupu u Beogradu, pojavi stotinak ljudi, od očekivanih desetina hiljada. I onda na poslednjem skupu u Beogradu, 27.11.2022. ogorčena liderka lažnih ekologa, Ljiljana Bralović preti Beograđanima smrću i kaže: „neka umre Beograd tiho, pa neka ih, neka umru u zabludi…“.

Foto: nebojša bakarec

Opozicija širi versku, etničku i nacionalnu mržnju

Veći deo ovoga što sam prethodno naveo, izneo sam u svom govoru koji možete pogledati na video snimcima. Međutim, opozicija je tokom mog govora sebi pucala u nogu. Toliko su galamili i dobacivali, da su prešli sve granice, i zakoračili u sferu širenja verske, etničke i nacionalne mržnje. Tokom mog govora, iz redova opozicije su mi jedni dobacivali da sam "nacista", drugi su dobacivali da sam "prljavi Jevrejin", treći da sam "ustaša, peder i lopov". Reagovao sam i ja i rekao da me to ne ometa u govoru. Posle mene reagovao je šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda, g. Aleksandar Mirković, koji je oštro osudio širenje verske, etničke i nacionalne mržnje, i uvrede koje su mi upućene.

Foto: nebojša bakarec

Hvala Srpskoj naprednoj stranci i šefu odborničkog kluba SNS u Skupštini grada Beograda, g. Aleksandru Mirkoviću, zbog toga što su posle toga reagovali i saopštenjem za medije, koje takođe osuđuje širenje verske, etničke i nacionalne mržnje, koje je tokom mog govora, došlo iz redova opozicije. Deo opozicije me je satanizovao, nazvavši me „nacistom i ustašom“. Drugi deo opozicije me je nazvao „prljavim Jevrejinom“. Treći deo me je vređao nazvavši me „pederom i lopovom“. Sva ta mržnja je ispoljena zbog toga što sam argumenovano odgovorio na bezumnosti koje su iznosili. Primetiću, da kada se pogleda sva ta mržnja zajedno, i sve te uvrede, da su besmislene tvrdnje opozicije, da sam istovremeno i nacista i Jevrejin.

Foto: nebojša bakarec

U saopštenju SNS, se pominje i činjenica da me je, ne tako davno neonacistička međunarodna organizacija "Stormfront" uvrstila u spisak poznatih Jevreja u Srbiji. Zna se čemu služe spiskovi. Ako imam jevrejske krvi, ponosim se time, kao što se ponosim time što sam Srbin. Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mapetovski pacov Gonzo

pre 1 godinu

Beskičmenjake i parazite poput Nebojše Bakareca slavni Meša Selimović ovako opisuje: „Ulizice - to su za mene najgori ljudi na svetu, najštetniji, najpokvareniji.Oni podržavaju svaku vlast, kao psi verni svakoj državi, kao kurve neverni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi.Dok njih bude nema sreće na svetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrednost."

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija