• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragoslav Bokan

19.02.2023

12:24

Dragoslav Bokan: NOVA POLITIČKA KLASA U SRBIJI

Informer

Kolumne

Dragoslav Bokan: NOVA POLITIČKA KLASA U SRBIJI

Podeli vest

"U IME NARODA" - Kod nas se, potpunom politizacijom života (a uz "pomoć" takozvanih društvenih mreža), stvorila nova klasa amaterskih "sudija", "tužilaca", "komentatora" i samozvanih "narodnih poslanika" - tako daleko od konkretnog života...

 

Iskusni veterani sa nebrojenih bitaka na fejsbuku, tviteru, instagramu, telegramu... su zakoračili u virtuelni prostor takozvanih "političkih aktivnosti", i to kao apsolutni gospodari svog parčeta ove primamljive iluzije.

Pa onda "brane Kosovo", svakodnevno "jurišaju" i "ginu" u tako priželjkivanim "borbama" sa spoljašnjim neprijateljima (bez pogibije i ranjavanja) i, još više, sa omrznutim pripadnicima takozvanog "ministarstva sile" u Srbiji i s rukovodstvom sopstvene zemlje.

Polako prestaju da žive realni život i, umesto svojih poslova i svakodnevice, uskaču, poput elektronskih tigrova, "u političku arenu". Ili bar misle da su tamo, a samo jedno isključenje struje daleko od ove moćne fatamorgane.

UVEK RAZOČARANI

Grozničavo čitaju novine i vesti sa interneta, stalno u brizi zbog "skore propasti" i "planirane izdaje" njihove izmaštane Otadžbine (u granicama proširenog "Dušanovog carstva").

Postaju, iz dana u dan i iz noći u noć, neprepoznati voždovi i heroine svojih zamišljenih ratova, uvek spremno "na braniku Srbije".

Nakostrešeni prema svim realnim učesnicima u srpskoj politici, jer su puni kompromisa i sumnjivih poteza, oni kreću iz one idealne pozicije "pripadnika naroda", koja im automatski daje sva prava ovog (srpskog) sveta.

Svi državni pregovori i teški dijalozi su za njih samo "znaci izdaje" i "prodaje vere za večeru".
Pa se obavezno i neizbežno, prvo "očaravaju" nekim koga su izabrali za svog favorita iz koliko-toliko realnih horizonata politike (iz medija, sa ulice ili Skupštine), da bi se, zatim, u tog svog (uvek privremenog) izabranika - razočarali, postajući mu krvni neprijatelj i živi svedok njegovog "moralnog pada".

Jedino sami sa sobom nemaju tih moralnih dilema i mračnih sumnji (koje se, uvek, na kraju pokažu kao "tačne"), jer, svojim partijskim i političkim neučestvovanjem, s lakoćom preskaču sve one bezbrojne zamke i iskušenja iz konkretnog života.

KORISNI IDIOTI

Kad ne znaju šta bi, samo se dure i mrzovoljno ćute, da bi, čim prođe najnoviji pritisak na državu, opet nastavili da neobavezno i punim plućima izvikuju najlepše srpske parole (svojevremeno "plaćene" i tako zaslužene krvlju i junaštvom nekih drugih i sasvim drugačijih Srba).

Poput uvek zabrinutih likova iz crtaća, oni danonoćno čuvaju svoju izmaštanu, virtuelnu i bezobalnu Srbiju od svih naših realnih državnika, oficira i diplomata, od onih koji moraju da donose bolne odluke (u tesnacu između lošeg i još goreg). Pošto ove virtuelne čete i odrede sa nepokornim digitalnim đeneralima i vojvodama ne zadovoljava ništa manje od - idealnog.

I sve što ima neke veze sa povlačenjem i popuštanjem u vezi Srbije se unapred najstrožije osuđuje.

LAŽNI JUNACI

Njihovi "saborci" su Obilić, braća Jugovići, hajduk Veljko i major Voja Tankosić, niko manji i manje hrabar od ovih i ovakvih boraca, a na drugoj strani su - "korumpirani državni službenici", "nesposobni političari" i "kukavički, titoistički oficiri".

Pa se, tako, unapred zna ko će, posle smrti, smeti da izađe na oči Svetom Knezu Lazaru i našim besmrtnim ratnicima (na Strašnom Sudu), a ko će biti "bačen u pakleni oganj", namenjen srpskim izdajnicima.

Zbog svega toga, pojavljuje se, među ovim "idealnim" Srbima i Srpkinjama, i večno nezadovoljstvo "stanjem na terenu" - toliko ispod očekivanja tih "pravih predstavnika Srbije" i istinskih pripadnika "naše autentične Narodne Skupštine".

Pa je zato njihova vizija stanja u zemlji uvek mračna i bezizlazna, sa njima kao "poslednjim Srbima", junačkim Spartancima jedne poražene i izdane zemlje.

TROJANSKI MAGARCI

I oni kreću da škrguću zubima i besno reže na sve koji nisu uspeli, niti smeli da "sačuvaju Srbiju". Ne videvši da, umesto ljutih vukova iz svetosavske mitologije, oni, takvi, počinju sve više da liče na hijene i lešinare iz ovovremenskog, čovekolikog zoološkog vrta...

I to, ovako, traje već godinama i decenijama, od trenutka inicijacije jednog dela naših ljudi u elektronski oblik umreženih virtuelnih "života".

Njihovo krajnje sumnjivo postojanje postaje breme nepotrebnog otežavanja ionako teškog života naše odasvud napadnute i oklevetane države, poput crne senke koja nas prati, stalno njuška i ne pušta da se borimo i izborimo, kako i koliko možemo, sa realnim neprijateljima (a ima ih onoliko).
Pa da ih makar ovako lakonski opišem, sa sićušnom nadom da će bar neko od njih, možda, prestati da sapliće sopstvene sunarodnike iz redova te tako im omražene srpske države.

Da će se osloboditi ove odemonjene "opsesije politikom" i vratiti u normalan, trodimenzionalan i konkretan život, sa svim njegovim manama i vrlinama.

I tako pomoći Srbiji da nađe svoj put, gazeći preko tolikih minskih polja i brisanih prostora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 1 godinu

Sve je u pravu ovaj neosuđeni ratni zločinac koji se borio za srpstvo pljačkanjem bele tehnike i paljevinama i koji ne veruje u ono što mora da priča za lovu ... obično govno koje prodaje maglu...šteta što nije crko onomad kada je bolestan moljakao ta novac.

Dragan

pre 1 godinu

На жалост Бокане, не расуђујеш добро. Нико из националне елите није на твојој страни. Џаба се трудиш. Сам си.

E pa

pre 1 godinu

Postotak odziva na mobilizaciju - jedini pokazatelj srbijanskog patriotizma. A to znamo kako je izgledalo pa bolje da ga ni ne spominjes.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija