• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

29.04.2023

13:13

Nebojša Bakarec: Upravljanje radioaktivnim opozicionim otpadom!

nebojša bakarec

Kolumne

Nebojša Bakarec: Upravljanje radioaktivnim opozicionim otpadom!

Podeli vest

Već sedam dana se na dnevnom redu Skupštine Srbije, raspravlja o 28 važnih zakona. Po meni, najvažniji zakon od tih 28 zakona, je Zakon o upravljanju otpadom. Prvobitni Zakon je donet davne 2009. godine, i danas je zastareo. Ministarstvo zaštite životne sredine je predložilo tako obimne izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, da se praktično radi o novom zakonu. Sada je Zakon o upravljanju otpadom, osavremenjen, usklađen sa drugim aktima, precizirani su svi pojmovi, popunjene su sve pravne praznine i usklađen je sa EU regulativom. Opozicija je na ovaj zakon podnela stotinak besmislenih amandmana, u kojima su predviđali brisanje svakog pojedinačnog člana zakona. Amandmani opozicije su bili katastrofalni i podneti su samo zbog dobijanja vremena za diskusiju. Takav postupak je dozvoljen, ali pokazuje da opozicija nema šta da prigovori tom zakonu. U raspravi o amandmanima na Zakon o upravljanju otpadom, opozicija uopšte nije raspravljala o svojim besmislenim amandmanima (razumljivo) već je pljuvala predsednika Vučića, pričala o KiM, o EU, o planu EU o KiM. Čudno je da je deo opozicije stalno pominjao neki „eliksir“. Teško je bilo ustanoviti zbog čega pominju „eliksir“. Zna se da je poslaniku Ćuti „eliksir“ vinjak koji konzumira. Međutim, do kraja rasprave nije ustanovljeno na koji njima mili „eliksir“ opozicija misli? Na vinjak? Na rakiju? Na albanski konjak „Skenderbej“?

Foto: printscreen

Na sednici koja je održana poslednjeg dana rasprave, u petak 28.4.2023., Zakon o upravljanju otpadom je „branila“ ministarka Dubravka Đedović. Nažalost, opozicija je odmah na početku sednice pokazala strašnu mizoginiju, mržnju prema ženama, i ministarki Đedović. Prvo je poslanik Vuka Jeremića, Vladimir Gajić, izvređao gospođu Đedović, iznoseći neistine o njenom državljanstvu. Potom je šef Jeremićevih poslanika, Miroslav Aleksić, izvređao ministarku Đedović, iznoseći neistine o njenim delovima garderobe!?! Ranije je poslanik Milice Zavetnice, Nikola Dragićević, vređao ministarku Đedović, iznoseći neistine o njenom bračnom statusu!

Na početku svog govora, ja sam osudio ovu strašnu mržnju prema ženama i gospođi Dubravki Đedović. Potom sam govorio o Zakonu o upravljanju otpadom i rekao sledeće (pored osude mržnje prema gđi Đedović):

Slušamo prazne priče opozicije o virtuelnoj stvarnosti u oblasti ekologije, koja veze nema sa istinom. Živim u Beogradu 53 godine, odbornik sam u gradu Beogradu već 15 godina. Evo istine o zaštiti životne sredine. U direktnoj vezi sa ovim Zakonom je problematika upravljanja otpadom Beogradu. Grad Beograd je u svom Lokalnom planu upravljanja otpadom, koji je naravno usklađen sa Zakonom o upravljanju otpadom, predvideo unapređenje sakupljanja i odvoženja otpada, povećanje ponovne upotrebe i reciklaže otpada, izgradnju postrojenja za tretman otpada, uključujući i postrojenja za energetsko iskorišćenje otpada, sanaciju postojeće deponije i izgradnju nove sanitarne deponije u Vinči. Izveštaj o upravljanju otpadom u Beogradu, uveliko govori o Centru za upravljanje otpadom, tj. izgrađenoj novoj sanitarnoj deponiji u Vinči, i najvažnije o postrojenju za proizvodnju energije u Vinči, i drugim postrojenjima, i o obimnim pripremama za široko rasprostranjeno prikupljanje, sortiranje i reciklažu otpada.

Foto: printscreen

Građani moraju da znaju da je veći deo postrojenja i obuhvata projekta „Vinča“, završen! Postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, je 99% dovršeno. Postrojenje za energetsko iskorišćenje deponijskog gasa i sistem za sakupljanje deponijskog gasa, je u izgradnji i biće uskoro dovršeno. Postrojenje za prečišćavanje procednih voda je završeno i uskoro se pušta u rad. Ovo postrojenje će pročišćenu otpadnu vodu ispuštati u Ošljanski vodotok, tako da će čista voda odlaziti u reku Dunav. Puštanjem u rad ovog objekta, procedne vode neće više zagađivati Ošljanski potok i Ošljansku baru, okolno zemljište i reku Dunav. Postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja – završeno je pre godinu i po. Postrojenje za reciklažu građevinskog otpada koje je počelo sa radom 17. avgusta 2021., ima kapacitet prerade od preko 200.000 tona godišnje. Nova sanitarna deponija, kao peti deo obuhvata projekta „Vinča“ je završena! Odlaganje komunalnog otpada na novu sanitarnu deponiju je počelo 2. avgusta 2021. Komunalni otpad koji sakuplja JKP Gradska čistoća sa teritorije 15 opština Beograda se odlaže na novoj deponiji u skladu sa najvišim standardima iz oblasti upravljanja otpadom Evropske unije i Srbije.

Do skoro najveća neuređena deponija u Evropi, u Vinči dobila je nov izgled. Umesto da se, kao što se to radi već decenijama, samo gomila otpad, od njega se dobija energija. Deponija, koja je bila ekološka bomba, je sanirana i u toku je priprema za ozelenjavanje. U novom postrojenju počelo je spaljivanje otpada, a od juna će raditi punim kapacitetom. Energana u Vinči će od juna snabdevati deset odsto beogradskih domaćinstava toplotnom energijom i pet odsto domaćinstava električnom energijom. Kompanija „Beo čista energija“ primenjuje najsavremeniji sistem za prečišćavanje dimnih gasova, koji je usklađen sa najstrožim evropskim propisima. Ni Energana, ni deponija Vinča, više ne zagađuju okolinu. Obaveza Grada Beograda je da unapredi sistem reciklaže, jer se sada reciklira svega dva odsto komunalnog otpada. Lokalnim planom upravljanja otpadom u Beogradu predviđeno je povećanje stope reciklaže. Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, već godinama obavljaju pripreme za veliku reciklažu. U Evropi ima oko 500 spalionica otpada iz kojih se dobija energija. Samo u Japanu postoji 1.200 spalionica otpada. U Kopenhagenu, u centru grada se nalazi spalionica a na vrhu spalionice Kopenhagen, je skijaška staza. Projekat Vinča predstavlja dugo očekivano rešenje za jedan od najvećih izazova sa kojima se Beograd suočio u oblasti upravljanja otpadom.

Foto: printscreen

Ciljevi su postignuti na deponiji u Vinči. Značajno je smanjeno zagađenje sa stare deponije u Vinči. Izgrađena je i upravlja se novom sanitarnom deponijom u skladu sa najvišim srpskim i evropskim standardima. Proizvodi se toplotna i električna energija primenom termalnog tretmana otpada i deponijskog gasa. Sledeći ciljevi su smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponiju i doprinos transformaciji ka cirkularnoj ekonomiji i na kraju, efikasno korišćenje resursa. Koristi za građane Beograda su: unapređenje ekološke i socijalne sredine, zatvaranjem stare deponije; smanjenje emisije gasova koji doprinose efektu staklene bašte: korišćenje električne i toplotne energije iz tretmana komunalnog otpada i deponijskog gasa umesto fosilnih goriva, uz smanjenje količine otpada koja se odlaže na deponiju; sprečavanje negativnih uticaja na životnu sredinu. Beograd postaje lider u primeni najboljih praksi u oblasti životne sredine i socijalne zaštite u regionu. Podiže se ekološka svest stanovništva Beograda.

Grad Beograd i SNS su uredili deponiju u Vinči, što nije uspelo nikome u istoriji! Kada govorimo o zaštiti životne sredine, slobodno možemo reći da je SNS je najveći ekološki pokret u Srbiji. Uređenje deponije u Vinči planirao je i bivši režim do 2013., ali nisu bili sposobni da to realizuju. Zbog čega se žuta opozicija i lažni ekolozi protive uređenju deponije u Vinči? Zbog toga što se protive napretku i ne žele dobro Beogradu i Srbiji, a to su i dokazali dok su bili na vlasti!

Na kraju, osvrnuo sam se na veliki deo diskusija opozicije koje su se odnosile na teme koje nisu bile nadnevnom redu.

Srbija ima tu nesreću da postoje Srbi koji više vole tuđe zemlje nego svoju. Desni sektor opozicije voli Rusiju i ima gazde u Moskvi. Levi sektor voli Zapad i Ukrajinu i ima gazde u Briselu, Vašingtonu i Kijevu.   Između ta dva ekstrema je većinska Srbija. Ogromna većina Srba najviše voli Srbiju. Ne Ukrajinu, ne Rusiju, ne SAD, ne EU. Mi iz SNS nemamo gazde u inostranstvu. Mi služimo Srbiji. Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
radithor jaw

pre 11 meseci

Da pitate ovog ustaškog parazita Bakareca i Sandru dvocevku iz Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije sta su deuterijum i tricijum ćutali bi k'o ikebana ? I takvi moralni degenerici iz Vučićevog kartela su zaduženi za bezbednost Srbije ?

ljubi ga deda

pre 11 meseci

Ujo, ta je deponija gorela dvadeset godina, koliko si ti bio u vlasti, i ti si se sad setio da pričaš o ekologiji i zdravlju srpske dece?! Ne kasniš mnogo ???

ljubi ga deda

pre 11 meseci

Ujo, ti si napredniji od strica i dede. Oni su kamama, maljevima i puškama ratovali protiv Srba, a ti samo sediš i primaš platu i uspešniji si nego tvoji ustaški rodaci.

Nebojša Bakarec: Poglavnikova farsa!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Poglavnikova farsa!

Hrvatski poglavnik Plenković je danas o početku suđenja hrvatskim pilotima za zločine koje su počinili na Petrovačkoj cesti rekao da je za Zagreb „taj proces jedna farsa“. Poglavnik Plenković je rekao: „To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji“. Na pitanje šta će se dogoditi ako hrvatski piloti zločinci, budu osuđeni, Plenković je odgovorio: „Za njih ta presuda ne postoji“.

14.10.2022

21:55

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija