• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2024

15:59

Nebojša Bakarec: Opozicija protiv pomoći porodicama sa decom - Sramota večna!

Masha Bandjur

Kolumne

Nebojša Bakarec: Opozicija protiv pomoći porodicama sa decom - Sramota večna!

Podeli vest

U Skupštini Srbije se upravo raspravlja o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Taj osnovni Zakon, vlast SNS menja svake godine, zbog toga što SNS svake godine povećava iznos finansijske pomoći porodicama sa decom, tj roditeljima dece. Nikom normalnom ne bi smelo da predstavlja problem da podrži ovakav zakon.

Nažalost, opozicija iz godine u godinu glasa protiv ovih izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Da sramota bude veća, pojedini poslanici opozicije najave i slažu da će glasati za taj zakon, ali u danu za glasanje ili ne budu prisutni, ili ostanu uzdržani, ili uopšte ne glasaju. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Predsednik Vučić i SNS već dugi niz godina unazad preduzimaju niz strateških demografskih mera. Deo tih mera je i konstantno povećanje iznosa finansijske pomoći porodicama sa decom. Predsednik Vučić i SNS su shvatili de su porodica, roditeljstvo i potomstvo (deca, majka, otac) tradicionalne, neprevaziđene i plemenite vrednosti koje obezbeđuju zdravo društvo, demografsku vitalnost naroda, koje pokazuju poštovanje prema predačkom nasleđu, i omogućavaju zdravu i neometanu smenu generacija u Srbiji. Zbog toga porodica, roditelji i potomstvo zahtevaju posebnu zaštitu od strane države. Opozicija zastupa potpuno suprotne stavove, podržava razgradnju porodice, ukidanje porodice, podržava sve antisrpske stavove, poništenje srpske tradicije, kulture i identiteta. Opozicija se zalaže za ukidanje pojmova „deca, majka, otac“, i umesto toga predlaže izraze (potomak 1, potomak 2, roditelj 1, roditelj 2 itd.). Opozicija se protivi demografskim merama. Dok je opozicija bila na vlasti od 2000. do 2012. godine, preduzimala je sve mere za demografsko nestajanje Srbije. Otpustili su 500.000 građana, doveli stopu nazaposlenosti na 26%, prosečnu platu sveli na mizernih 340 evra, na minimumu držali finansijsku podršku porodicama sa decom, prodali KiM, podržali nezavisnost lažne države Kosovo itd. Kad ovo znamo, razumemo zbog čega se opozicija protivi povećanju sredstava za porodice sa decom. 

Šta predviđaju nove izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom?
Nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, roditeljski dodatak će se značajno uvećati. Na takav uvećani dodatak pravo će imati svi roditelji koji su dobili dete od početka 2024. godine.

Roditeljski dodatak za prvo dete trenutno iznosi 380.162 dinara (oko 3.250 evra). Ovaj dodatak će za decu rođenu nakon 1. januara 2024. iznositi 500.000 dinara (oko 4.270 evra). Da podsetim da je podrška porodici za prvo dete je 2012., u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije), bila samo 305 evra. Sa povećanjem, roditeljski dodatak za prvo dete će biti 14 puta veća nego u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije)!

Foto: Nebojša Bakarec

 

 

Kad je reč o roditeljskom dodatku za drugo dete, on iznosi 337.225 dinara (oko 2.880 evra). On će izmenama i dopunama Zakona iznositi 600.000 dinara (oko 5.125 evra). Podrška porodici za drugo dete je 2012. u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije), bila samo 1194 evra. Sa povećanjem, roditeljski dodatak za drugo dete će biti 5 puta veća nego u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije)!

Roditeljski dodatak za treće dete trenutno iznosi 1.977.862 dinara (oko 16.904 evra. Za decu rođenu u 2024. godini on će iznositi 2.280.000 dinara (oko 19.480 evra). Podrška porodici za treće dete je 2012. u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije), bila samo 2149 evra. Sa povećanjem, roditeljski dodatak za treće dete će biti 9 puta veća nego u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije)!

Dodatak za četvrto dete iznosi 2.966.793 dinara (oko 25.355 evra), a nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona će iznositi 3.180.000 dinara (oko 27.170 evra). Podrška porodici za četvrto dete je 2012. u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije), bila samo 2865 evra. Sa povećanjem, roditeljski dodatak za četvrto dete će biti devet i po puta veći nego u doba bivšeg režima (sadašnje opozicije)!

Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta sada iznosi 123.871,49 dinara. Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta će biti 135.000 dinara. Paušal za nabavku opreme za decu je do sada iznosio 6.867 dinara. Novi paušal za nabavku opreme za decu će biti 7.500 din. Uz to, za dete rođeno od 01.01.2022. godine na snazi je nova odredba po kojoj majke imaju pravo na pomoć države pri kupovini/izgradnji prvog stana ili kuće, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra.

Foto: Nebojša Bakarec

 

Osim što se protivi ovom Zakonu, opozicija traži dlaku u jajetu i kritikuje to što se zakon ne odnosi na porodice sa 5 i više dece. Standardi UN, i EU, kažu da populaciona politika treba da podržava porodice sa zaključno troje dece. Srbija ide iznad toga, što je sjajno, Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, i novog popisa iz 2022. godine, u razdelu „Porodice s decom prema tipu i broju dece“, u Republici Srbiji, prema rezultatima Popisa 2022, ima ukupno 1 311 712 porodica s decom (69% od ukupno 1 904 314 porodica). Najzastupljenije su porodice sa jednim detetom (54,3%), slede porodice s dvoje dece (36,1%), zatim porodice s troje dece (7,8%), dok je udeo porodica sa četvoro i više dece manji od 2%. Porodice sa petoro i više dece čine manje od pola procenta, ukupnog broja porodica. Dakle Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, pokriva 99,5% porodica. Stoga je ova primedba opozicije maliciozna.

Pored sve ove pomoći Republike Srbije, mnogi gradovi i lokalne samouprave u Srbiji pružaju dodatnu finansijsku podršku porodiljama, i posebno roditeljima sa decom. Veliki broj lokalnih samouprava u Republici Srbiji daje i dodatnu pomoć za majke, a neki gradovi i opštine imaju i posebne socijalne programe za nezaposlene trudnice i porodilje. Naknade i pomoć za rođenje deteta, postoje u mnogim gradovima i opštinama: Beograd, Bor, Gornji Milanovac, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Majdanpek, Novi Sad, Niš, Požarevac, Ruma, Sombor, Subotica, Svilajnac, Užice, Čajetina itd. Svake godine ove lokalne samouprave povećavaju ova sredstva.

Evo samo jednog primera. U gradu Boru, koji je nakada bio ekstremno siromašan, zbog sjajnog poslovanja Rudnika Bor, kojim upravljaju Kinezi, budžet grada je sve veći i veći. U skladu sa tim raste i finansijska podrška porodicama sa decom. Porodilje u Boru, ove 2024. godine dobijaju pomoć od 150.000 dinara. za rođenje prvog deteta. Pre dve godine, 2022. ta pomoć je iznosila 25.000 dinara. Porodilje u Boru, ove 2024. godine dobijaju pomoć od 200.000 za rođenje drugog deteta. Pre dve godine, 2022. ta pomoć je iznosila 40.000 dinara. Porodilje u Boru, ove 2024. godine dobijaju pomoć od 300.000 za rođenje trećeg deteta. Pre dve godine, 2022. ta pomoć je iznosila 70.000 din. Nezaposlene porodilje u Boru, ove 2024. godine, mogu računati na pomoć od 40.000 dinara mesečno do navršene prve godine života deteta. Pre dve godine, 2022. ta pomoć je iznosila 15.000 dinara. Grad Bor takođe podržava parove koji žele bebu, dodeljujući 250.000 dinara za vantelesnu oplodnju po jednom pokušaju. Svim učenicima od 1. do 4. razreda u Boru su obezbeđeni besplatni udžbenici, a za đake prvake i kompletan školski pribor. Za dete koje se prvo rodi u Boru u novoj godini, grad dodaljuje novčanu čestitku u visini prosečne zarade u Srbiji.

Setimo se, naša luda opozicija želi da zabrani rudarstvo u Srbiji i da zatvori rudnik u Boru!
Sredinom 2024. godine, prosečna plata u Srbiji je po prvi put u istoriji, prešla iznos od  830 evra. Predviđa se da će u decembru, prosečna plata iznositi 930 evra, odnosno 1.020 evra u decembru 2025. godine. Kao što vidite, SNS i predsednik Vučić ispunjavaju obećanje da će prosečna plata 2027. godine iznositi 1.400 evra. U Beogradu prosečna plata za maj ove godine je 1.075 evra, a 2012. godine iznosila je samo 445 evra, što je rast od 140,3 odsto. Plate u celoj Srbiji rastu iz godine u godinu. Plate rastu u realnom iznosu, dakle iznad nivoa inflacije, što samim tim znači i bolji kvalitet života građana. Nema obezvređivanja zarada. Svako obećanje do sada smo ispunili. 

Za kraj, evo podatka za rubriku „Verovali ili ne“! U raspravi o Rebalansu budžeta i o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, Đilas nije pričao o ta dva zakona, već se bavio garderobom predsednika Vučića! Da, dobro ste čuli, Đilas nije pričao o ta dva zakona, već je nastupao kao modni stilista i ekspert za cene odevnih predmeta!?! Pomenuh malopre obećanja, pa je red da se setimo jednog neispunjenog Đilasovog obećanja. Đilas je u februaru 2014. godine obećao da će se povući iz politike ako prosečna plata bude stigla do 800 evra, a nezaposlenost ispod 10 posto. Oba uslova su odavno ispunjena. Čekamo da Đilas ispuni obećanje, umesto da iznosi bezumne neistine o garderobi predsednika Vučića. U svojoj diskusiji o budžetu, kukavica Đilas se nije usudio da govori o svom budžetu od 619 miliona evra, koji je „stekao“ dok je vršio tri državne funkcije. Kad ga je potpredsednik Vlade i ministar finansija, Siniša Mali podsetio na to, i postavio mu par pitanja, Đilas je pocrveneo kao rak i gledao u pod. 

Autor je poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30