• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.01.2015

21:19

OTKRIVAMO Sale, Brena i Boba prevarili državu za milionski porez

Politika

OTKRIVAMO Sale, Brena i Boba prevarili državu za milionski porez

Podeli vest

Komisija za zaštitu konkurencije 10. jula 2014. izdala rešenje u kome Saši Popoviću odobrava da američkom KKR proda svojih 25% akcija u "Grandu", dok je Brenina i Bobina firma "Grend slem grup" trebalo da proda još 26% * Transakcija je, međutim, završena tako što su Brena i Boba Amerikancima prodali svoju ofšor-kompaniju sa 51 odsto akcija * Posao završen preko Holandije i Luksemburga, tako da je Srbija ostala bez poreskih prihoda


Suvlasnici "Grand produkcije" Aleksandar Saša Popović, Fahreta Jahić Lepa Brena i Slobodan Živojinović izbegli su da prilikom prodaje firme američkom investicionom fondu KKR u Srbiji plate milionski porez, otkriva Informer!

KAKO JE TEKLA PRODAJA

* Vlasnici "Grand produkcije" bili su Brena i Boba Živojinović sa udelom od 51% i Saša Popović 49%
* U leto 2014. sklapaju ugovor o prodaji većinskog udela "Junajted mediji" (koja je u vlasništvu KKR)
* 10. 7. 2014. Komisija za zaštitu konkurencije propisuje da grandovci urade tako što će oba vlasnika prodati po polovinu svog udela
* Popović, Brena i Boba se oglušuju o to da bi izbegli porez u Srbiji
* "Junajted medija" preuzima Breninu i Bobinu firmu, a Popović zadržava svoj udeo u kompaniji

Prilikom sklapanja posla s kompanijom "Junajted medija" iz Luksemburga (ćerka firma KKR) traženo je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije. Ova komisija im je 10. jula 2014. izdala rešenje kojim se Saši Popoviću dozvoljava da proda svojih 25 odsto akcija u "Grandu", dok je Brenina i Bobina ofšor-firma "Grend slem grup" trebalo da proda svojih 26 odsto vlasništva (kako bi KKR dobio većinski paket).

Ako kompanije ne sprovedu rešenje KZK, ona im može izreći novčanu kaznu ili čak zabraniti rad u određenom periodu
Dragoljub Rajić, Mreža za poslovnu podršku


U rešenju Komisije za zaštitu konkurencije od 10. jula 2014. godine, koje je dostupno i na internetu, precizno se navode uslovi pod kojima je odobrena prodaja "Granda" američkom KKR:
Predmetna koncentracija nastaje promenom zajedničke dvočlane kontrole koju vrše društvo "Grend slem grup" (sa 51 odsto udela) i gospodin Aleksandar Popović (sa 49 odsto udela) u zajedničku tročlanu kontrolu koju vrše društvo "Junajted medija" (sa 51 odsto udela), društvo "Grend slem grup" (sa 25 odsto udela) i gospodin Aleksandar Popović (sa 24 odsto udela) nad društvom "Grand produkcija" d. o. o. Beograd sa sedištem u Novom Beogradu.

informer
BIZNISMEN Saša Popović

Grand produkcija - vlasništvo*
Grend slem grupa 51%
Saša Popović 49%
*Podaci Agencije za privredne registre

Međutim, ovakva transakcija se nikada nije desila! Prema aktuelnim podacima Agencije za privredne registre, Saša Popović i dalje ima 49 odsto udela u "Grandu", umesto predviđenih 24. Drugi vlasnik je "Junajted medija", odnosno KKR, koji je kupio Breninu i Bobinu firmu "Grend slem". To je sve urađeno preko Holandije i Luksemburga, tako da u Srbiji nije plaćen ni dinar poreza. Da je Popović postupio po rešenju državne komisije, on bi kao građanin Srbije morao da plati i porez na kapitalnu dobit i porez na prihod građana.

Komisija: Porez nije plaćen,
ali sve je urađeno po zakonu?!

Iz Komisije za zaštitu konkurencije juče su nam saopštili da je u ovom slučaju sve urađeno u skladu sa zakonom:
Ova koncentracija je realizovana na način da su suštinski vršioci kontrole nad ciljnim društvom - "Grand produkcija" ostali isti i nakon naknadno izvršenih reorganizacionih promena. Komisija smatra da je u konkretnom slučaju postupljeno u skladu sa njenom odlukom. Kada je reč o izvršavanju poreskih obaveza, koje proističu iz određenih poslovnih transakcija, to pitanje ne spada u našu nadležnost, već u domen poreskih organa, navodi se u saopštenju.
Predstavnici Komisije, međutim, nisu hteli da odgovaraju na naša potpitanja. Na primer, čemu služi rešenje Komisije o tome ko i koliko akcija treba da proda, ako posle toga svako može da radi kako i šta hoće?!

- U zvaničnim podacima se ne vidi da je Brenina i Bobina "Grend slem grupa" registrovana u Panami, koja je takođe ofšor-zona. A kada holandska ili luksemburška firma kupuje panamsku kompaniju, baš ništa od poreza ne morate da platite u Srbiji. Zato se u poreskim rajevima sprovode ovakve milionske transakcije. Da je Sale prodao polovinu svog udela ovde, morao bi da plati milionski porez za kapitalnu dobit - objašnjava naš izvor, doskora blizak finansijski saradnik Popovća, Brene i Bobe.
Saša Popović nije juče želeo da odgovori na naša pitanja ovim povodom, kao ni pres-služba "Granda". Komentar nismo dobili ni iz "Junajted medije", koja posluje u okviru američkog KKR.

Na drugoj strani, Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku objašnjava da Komisija za zaštitu konkurencije ima mogućnost da izrekne kaznu firmama koje ne poštuju njihova rešenja.
- Komisija sprovodi postupak kojim se utvrđuje da li firma kupovinom druge stiče monopolski položaj. Ukoliko se kompanije ogluše o to, KZK može da im izrekne novčanu kaznu ili čak kaznu zabrane rada u određenom periodu. To se dešavalo i ranije. Na primer kompanija "Agrokor" platila je astronomsku cenu zbog nepoštovanja odluka KZK prilikom preuzimanja "Merkatora" - tvrdi Rajić i dodaje da se "zbog korupcije kod nas 80 odsto ovako velikih transakcija izvrši mimo propisa".
Informer će i u narednim danima nastaviti da se bavi ovom temom.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
what to do

pre 9 godina

Srbiju zatrovali,sebe ucinili bezobrazno bogatim a zemlji Srbiji koja im je to omogucila nista nisu vratili!

milena

pre 7 godina

U ovoj zemlji porez plaća isključivo sirotinja i to pod pretnjom plenidbe. Ovakvi imaju zaštitu.

Marko

pre 4 godine

Itd itd....dokle? sada odlaze u "demokratski svet"..Nama godinama trovali decu sundom i nebulozama....bez pravne drzave i poreskog sistema ubrzo nam se desava kataklizma...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija