• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.02.2015

16:55

UJEDINJENE NACIJE Počela sednica SB o situaciji na Kosovu i Metohiji

Politika

UJEDINJENE NACIJE Počela sednica SB o situaciji na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

U Njujorku je danas počela sednica Saveta bezbednosti UN, posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji. Na sednici će biti razmotren najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna, a stavove Srbije zastupa prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić

 

Dačić je, uoči sednice, razgovarao s Banom, a tokom dana sastaće se i ambasadorom Kine Lio Ðiejiem, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti.

Članicama SB UN će se iz Prištine putem video-konferencije obratiti šef UNMIK Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Generalni sekretar UN je, u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK, pozvao kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se obezbedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

Pozdravivši konstituisanje kosovske skupštine i formiranje nove vlade, Ban Ki Mun je ocenio da bi prištinske vlasti sada trebalo da se više posvete izazovima s kojima se Kosovo i dalje suočava.

- Važan korak bi za vladu i skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU - istakao je generalni sekretar UN.

On je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu da se što pre, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu pod posredstvom EU na nivou rukovodstva.

- To će biti ključno da bi se angažovanost održala na tehničkom nivou, kao i za dalju primenu preostalih odredbi sporazuma od 19. aprila 2013. - ukazao je Ban Ki Mun i dodao da "centralno pitanje u tom smislu ostaje, u skladu sa sporazumom, uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Izveštaj obuhvata period od 16. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija