• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2015

15:02

MIHAJLOVIĆ: Vlada je radila odvažno, nismo pričali bajke!

Politika

MIHAJLOVIĆ: Vlada je radila odvažno, nismo pričali bajke!

Podeli vest

Vlada Srbije radila je odvažno, štedela i delila manje, ali nije pričala bajke, izjavila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović


- Pokazali smo da je greh praviti gubitke i trošiti više nego što se ima. Nismo nikog zavaravali, ni bogate ni siromašne, jer nam nije cilj da nas vole, već da poštuju naš rad. Štedeli smo i delili manje, ali nismo pričali bajke - rekla je Mihajlović, u intervjuu za novosadski "Dnevnik”, upitana da oceni rad Vlade u prvih godinu dana.

Darko Cvetanović

Premijer pravi tim, premijer menja tim, i premijer ocenjuje tim.
A njega i sve nas ocenjuju građani

 

Zorana Mihajlović

Govoreći o uspesima resora koji vodi, Mihajlović je posebno izdvojila donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji je omogućio da se dozvole izdaju za manje od mesec dana, kao i ubrzanu izgradnju i rehabilitaciju puteva.

- Mi danas gradimo deset puta više od proseka u periodu od 2004. do 2012. godine. Ne postoji kredit i projekat koji nismo ili pokrenuli ili ubrzali - kazala je Mihajlović.

Ona je napomenula da je uspeh i rešavanje pitanja Žeželjevog mosta, za koji se borila.

- Nisam zadovoljna što nije išlo brže, kao što nisam zadovoljna što nismo uspeli da uradimo još više na reformi javnih preduzeća, posebno mislim na spajanje firmi Koridori i Putevi Srbije - rekla je Mihajlović.

Rekonstrukcija donosi novu energiju

Upitana u kom pravcu očekuje da će ići najavljena rekonstrukcija Vlade, Mihajlović je rekla da je rekonstrukcija uvek zdrava jer donosi novu energiju. 

- Sve što radimo, naročito u ovoj i narednoj godini, neophodno je nastaviti sa još više energije. Premijer pravi tim, premijer menja tim, i premijer ocenjuje tim. A njega i sve nas ocenjuju građani - navela je ona i najavila da će se o odnosu sa koalicionim partnerima razgovarati na Predsedništvu SNS.

Kad god nešto kažem, rizikujem da budem pogreško shvaćena

tanjug/beta

Upitana da prokomentariše disonantne tonove s timom predsednika Nikolića, Mihajlović je rekla da kada god nešto kaže, rizikuje da ne bude dobro shvaćena, ali da se zbog toga ne stidi i ne kalkuliše u svom radu, znanju, iskustvu i u mišljenju. 

- Zbog toga neću ćutati, rizikovaću da moram ponovo da branim ili objašnjavam politiku Vlade. I na kraju, u politici je valjda normalno slagati se i ne slagati se. Za mene je bitno da imam argumente, onda mi kritika ne pada teško - istakla je Mihajlović.

Komentarišući odnos republičke i pokrajinske vlasti, posebno u rešavanju problema u izgradnji Žeželjevog mosta, rekla je da su građani cele Srbije, ne samo Vojvodine, trpeli zbog toga što je pokrajinski premijer Bojan Pajtić “želeo da pokaže svoju političku moć preko grbače građana“, u čemu je i uspeo jer je zadržao nastavak izgradnje mosta gotovo godinu dana.

- Sa nije bilo odgovornosti i visoke društvene svesti gradonačelnika Novog Sada, dogovora ne bi bilo. Da smo se ponašali kao Pajtić, mi bismo koristili Žeželjev most za napad na pokrajinsku vladu jer Vlada Srvije i ministarstvo kojim upravljam nisu ugovorna strana u LOT dva za taj projekat - rekla je Mihajlović i dodala da Vlada Srbije ne gleda ko je iz koje političke partije, već želi da ubrza i unapredi projekte.

Ona je ocenila da građani Vojvodine treba da znaju pravo stanje u pokrajini, od finansijskog stanja, do razvojnih mogućnosti.

- Potrebni su i jasni prioriteti jer je strašno, tužno i žalosno da se u Vojvodini, koja je uvek ekonomski prednjačila u odnosu na ostatak Srbije danas živi mnogo lošije nego u ostatku Srbije - rekla je Mihajlović, napominjući da to nije napravila aktuelna vlast u Srbiji, predvođena SNS.

Sporo se otvaraju poglavlja 

Govoreći o putu Srbije ka članstvu u EU, ona je istakla da je zadovoljna brzinom izmena zakona koji od Srbije prave pravednu i privlačnu zemlju u kojoj svi imaju iste šanse, ali je ukazala i na značaj infrastrukturnog povezivanja sa regionom. 

Evropski put nisu samo zakoni i pregovori, to je i brza pruga ka Budimpešti. To je i dolazak evropskih kompanija “Ikee” ili “Tenisa”. Nisam zadovoljna brzinom reakcija evropskih institucija i brzinom otvaranja poglavlja, jer znam koliko moje kolege rade na tim pitanjima i znam da držimo reč u svim dogovorima - zaključila je Mihajlović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija