• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2015

08:24

BRUKA I SRAMOTA! Evo kako su Nemci objasnili reč "ustaša"!

Politika

BRUKA I SRAMOTA! Evo kako su Nemci objasnili reč "ustaša"!

Podeli vest

Srpsko prosvetno-kulturno društvo "Prosvjeta" u Austriji uputilo je, povodom 70. godina pobede nad fašizmom, protest redakciji rečnika nemačkog jezika "Duden" zbog objašnjenja reči "ustaša" u novom, osavremenjenom izdanju tog rečnika.
wikimedia.org

U pismu "Prosvjeta" upozorava da objašnjenje imenice "ustaša" ne može biti - "hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma".

Srpsko udruženje zatražilo je da se to objašnjenje ispravi, s obzirom na, kako se navodi, fašizam u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), donošenje "rasnih" zakona u NDH, kao i genocid koja je ta NDH, posebno kroz ustaški pokret, organizovano godinama sprovodila nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu.


"Prosvjeta" je podsetila redakciju "Dudena" da je negiranje i ublažavanje nacizma kažnjivo.

Inace, sutra uveče u prostorijama srpskog kluba "Vidovdan" iz Linca biće zvanično otvorena izložba "Ekonomije jasenovačkog logora", koju je "Prosvjeta" prethodno organizovala u Beču.

Izložbu u Lincu će otvoriti, kako je najavljeno, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković i predsednik "Prosvjete" u Austriji prof. Srđa Mijalković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksa

pre 8 godina

Genocidne hulje iz Krvatske su i ovde umesale svoje usrane prste .Prema njima podici kineski zid i zauvek prekinuti sa njima sve ljudske kontakte ..samo minimum saradnje .

PAVLE

pre 8 godina

ŠTA ĆETE ? POSLE SABRANIH DELA ANTE STARČEVIĆA, ANTE PAVELIĆA I ANTE GOTOVINE - HRVATSKA I USTAŠE STADOŠE U RED - A N T (E) F A Š I S T A !? .....'

PAVLE

pre 8 godina

AKO SE BORIO "PROTIV SRPSKOG CENTRALIZMA" - ŠTA JE TRAŽIO 1941. SA 2 LEGIJE POD MOSKVOM? DA LI SU SE I POD MOSKVOM 1941. - BORILI "PROTIV SRPSKOG CENTRALIZMA" ? HULJE I LAŽOVI BELOSVETSKI !! FALSIFIKATORI ISTORIJE !!! NAROD BEZ STIDA I SRAMA - NAJOPASNIJI JE NAROD !!

pukovnik

pre 8 godina

Шта је тражио 1941г. је питање за САНУ која годинама ћути о хрватским фалсификатима историјских чињеницама које обилато пласира кроз квази научне часописе и историјске ТВ прилоге.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija