• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.05.2015

17:09

DODIK: Hag preko Šešelja ruši Vučića! (VIDEO)

Politika

DODIK: Hag preko Šešelja ruši Vučića! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je nalog Haškog tribunala o vraćanju Vojislava Šešelja iskorišćen kako bi se dodatno destabilizovala Srbija i kako bi bio izvršen atak na vlast Aleksandra Vučića i njegovu poziciju

On je novinarima posle sastanka sa premijerom Srbije rekao da je Haški tribunal odavno izgubio značaj, a činjenica da je Šešelj toliko proveo tamo i nije osuđen govori o kakvoj se pravdi radi.

- Tu nema ni sistema, ni pravde - poručio je Dodik i napomenuo da "spirala udara i poniženja od strane nekih međunarodnih faktora ne prestaje".

Oni, dodao je, uvek iz arsenala izvuku neke stare metode za koje se misli da su zaboravljene i prošle, ali "nisu ni zaboravljene, niti su prošle".

Ranije danas, potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je da je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag do 26. maja.

 

Odnosi sve bolji
 

Govoreći o odnosima Srbije i Srpske, Dodik je ocenio da oni ne treba nikome da smetaju, jer se odvijaju u okviru onoga što je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama.

Dodik je novinarima nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da u tim odnosima nema ništa skriveno i tajno i da je Srbija i ranije jasno iskazivala svoj stav u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta BiH i postojanja Republike Srpske.

- Ništa nema, recimo, drugačije od onog što radi Turska, koja neprimereno pomaže isključivo Bošnjake i niko se ne obazire na to. Meni niko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesovao da li je to tačno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je neko time frustriran ili neko želi neku koncepciju provoditi to su spekulacije. Previše spekulacija ima u regionu - naveo je Dodik u odgovoru na pitanje novinara o navodnom zahtevu EU da Srbija smanji intezitet saradnje sa Republikom Srpskom. 

Rekao je i da je spreman, ako mu danas ponovo ponude ono što je Dejtonskim sporazumom verifikovano, da potpiše taj sporazum sa tekstom i slovima kako je napisan. 

- Toliko o tome kako mi nešto želimo da rušimo - poručio je Dodik.

Na sastanku sa Vučićem, kako je rekao, razgovarano je o saradnji Srbije i RS i načinu na koji Srbija može dodatno da pomogne RS u njenoj stabilizaciji u ekonomskim i socijalnim pitanjima. 

Zaključeno je, prema njegovim rečima, da nekoliko dana uoči Vidovdana u Beogradu bude održana zajednička sednica vlada i da se nešto ranije sastane Savet za sprovođenje sporazuma o specijalnim vezama i da se na ta dva sastanka na najkonkretniji mogući način koncipiraju oblici saradnje.

- Razgovarali smo o nekim privrednim kontaktima i mogućim aranžmanima pomoći u poljoprivredi, u određenim indrustrijskim granama, kako što je proizvodnja nameštaja - naveo je Dodik i dodao da se razgovaralo i o završetku mosta na Drini kod Bratunca, odnosno Ljubovije.

Potvrđena je podrška Srbije Dejtonskom sporazumu, ali i jasno potencirana njena pozicija u kojoj se zalaže za očuvanje i pomoć Republici Srpskoj.

Stav Srbije omgoućava RS da na autonoman način gradi svoje političke pozicije u okviru BiH. RS nije zadovoljna sa načinom na koji se razrađivao Dejtonski sporazum, prenoseći nadležnosti RS na nivo BiH. To ništa nije pomoglo, razgradnja Dejtona dovodi do sve teže situacije u BiH - rekao je Dodik.

Na sastanku se posebno razgovaralo o tome kako da se zajednički osmisli reforma u oblasti obrazovanja. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija