• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2015

15:45

ČEPURIN: Srbija ne odustaje od energetske saradnje sa Rusijom (VIDEO)

Politika

ČEPURIN: Srbija ne odustaje od energetske saradnje sa Rusijom (VIDEO)

Podeli vest

Spremnost srpskih vlasti na alternativne varijante snadbevanja energentima ne znači da Beograd odustaje od energetskih projekata sa Rusijom, izjavio je danas ambasador Rusije Aleksandar Čepurin

Čepurin je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da su ruska preduzeća u principu spemna da se uključe u rešavanje problema sa gasnim snadbevanjem jugoistočne Evrope.

Ruski ambasador je podsetio da će 2019. prestati snadbevanje gasom iz pravca Ukrajine i da će uskoro početi izgradnja gasovoda iz Novorosijska do granice sa Turskom i naveo da Rusija čuje predloge o izgradnji vertikalnog gasnog koridora iz Turske za Bugarsku, Rumuniju, predloge o TAP-u i druge.

Ključno je pitanje gde će dalje ići gasovod, rekao je Čepurin i podsetio da se Rusija izjasnila za to da bi gasovod trebalo da ide prema severu preko Makedonije, Srbije, Mađarske za Austriju.

Kad je reč o predlozima za nove opcije, Čepurin upozorava da se postavlja više pitanja.
- Ko će da investira? Po kakvim uslovima? Ruska preduzeća su u principu spremna da se uključe u rešavanje problema koji se pojavljuju - rekao je Čepurin.

Ruski ambasador je kazao da će se energetske potrebe Evrope samo povećavati, a da jugoistočna Evropa nema toliko mogućnosti da zadovolji rastuću potražnju za energentima.

- Jedno je jasno - izgradnja gasovoda je neophodna. Rusija pri tome ništa ne nameće. Svaki subjekat traži prednosti za sebe, a Rusija će, bez svake sumnje, raditi uzimajući u obzir svoje interese - rekao je Čepurin.

On je naveo da Srbija nema sredstava za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji i da njena potrošnja gasa nije velika, odnosno da iznosi malo više od jedan odsto ukupnog obima isporuka ruskog gasa u Evropu.

Srbija ne troši mnogo gasa, svega 1% ukupnog obima isporuka ruskog gasa u Evropu

Aleksandar Čepurin

 

Prednost Srbije je, prema njegovim rečima, to što je moguće iskoristiti zajedničko preduzeće koje je već stvoreno u okviru projekta Južni tok i njegovo iskustvo, jer je, kako je naveo, veći deo gasovoda i maršrute već izgrađen.

Čepurin je rekao da Rusija ima veoma pozitivno iskustvo u saradnji sa Srbijom, posebno kad je reč o izgradnji poslednjeg gasovoda.

- Interes Srbije u dobijanju ruskog gasa je i u tome da ona ima mogućnost da u značajnoj meri plati isporuke iz Rusije preko svog izvoza, pre svega prehrambenih proizvoda. Rusko tržište je, zahvaljujuhi bescarinskom uvozu, ključno za opstanak srpskog sela - rekao je Čepurin.

Ukazujući da sad, kad je ostalo još četiri godine do prestanka snadbevanja gasom preko Ukrajine, zemlje, a među njima i Srbija, treba da se odluče za novu maršrutu, Čepurin je istakao da Srbija pokazuje interesovanje da gasovod prođe preko njene teritorije.

- Mislim da ljubav nije toliko neophodna, ovde su važni interesi - rekao je Čepurin.
Ukazujući da je Evropa tradicionalno najveći potrošač ruskih energenata, on je rekao da su aduti snadbevanja ruskim gasom obim, pouzdanost i povoljne cene.

Ruski ambasador je ocenio i da je Brisel, pod pritiskom Vašingtona, sprečio izgradnju Južnog toka iz političkih razloga.

Južni tok je sprečen iz političkih razloga, Vašington je pritiskao Brisel

- Van svake sumnje to je bilo ostvareno na štetu zemalja jugoistočne Evrope, među njima i Srbije - rekao je Čepurin i dodao da su rivali Južnog toka iz toga izašli zadovoljni, a učesnici izgubili.

On je napomenuo da pouka Južnog toka za Rusiju nije uzaludna, jer sad shvata da mora više da radi na diverzifikaciji privrede, te podsetio da ta zemlja razvija energetski dijalog sa Kinom, Japanom, Južnom Korejom, Indijom.

Jasno je, rekao je Čepurin, da će u bliskoj budućnosti biti prevaziđena tendencija evrocentrizma i da će se ostvariti diverzifikacija sa orijentacijom ka istoku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija