• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2015

17:44

GOJKOVIĆ SA LUKAŠENKOM: Cenimo ulogu Belorusije u ukrajinskoj krizi

Politika

GOJKOVIĆ SA LUKAŠENKOM: Cenimo ulogu Belorusije u ukrajinskoj krizi

Podeli vest

Srbija izuzetno ceni stavove i ulogu Belorusije u krizi na relaciji Ukrajine i Rusije, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, navodeći da je dobra ideja da se u Beogradu održi sledeći sastanak Normandijske četvorke.

- Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS Ivica Dačić je izneo stav da je Srbija zainteresovana da se u Beogradu održi sledeći sastanak Normandijske grupe i to bi bio dobar potez, jer Srbija predsedava tom organizacijom, a unutar nje imamo odličnu saradnju sa Belorusijom - rekla je Gojković u Minsku.

Na kraju dvodnevne zvanične posete Belorusiji ona je navela da Srbija uspešno obavlja zadatak zemlje koja predsedava, pokušavajući da obnovi principe delovanja na kojima je OEBS i nastala.

Napomenula je da Srbija izuzetno ceni stavove i ulogu Belorusije, te da je zalaganjem beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i potpisan sporazum iz Minska.

Gojkovićeva je dodala da je sa predsednikom Lukašenkom razgovarala o sukobu u Ukrajini koji je ponovo eskalirao, o potrebi da Belorusija nastavi svoju ulogu u posredovanju i smirivanju tog sukoba i o ideji Belorusije da se organizuje sastanak na nivou tri predsednika - Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Taj sastanak bio bi organizovan u pokušaju da se u direktnom dijalogu nađe najbolje rešenje za sve strane, rekla je Gojković i dodala da u Srbiji za sada nije bilo razgovora o tome da pošalje svog predstavnika u mirovnu misiju u Ukrajinu.

Gojković je tokom dvodnevne posete Minsku razgovarala i sa predsednicima oba doma beloruskog parlamenta Mihailom Mjasnikovičem i Vladimirom Andrejčenkom, sa kojima je potpisala Memorandum o saradnji.

Predsednica srpskog parlamenta je ubeđena da su tim potpisivanjem otvorena vrata daljoj saradnji i unapređenju sveukupnih dobrih odnosa.

Objasnila je da se tim aktom parlamentarne delegacije dve zemlje pri međunarodnim organizacijama obavezuju na razmenu informacija o radu, na podršku kada su u pitanju kandidature na određenim položajima u tim organizacijama, kao i na dogovor o načinima glasanja i pitanjima na dnevnom redu...

- Izuzetno sam zadovoljna programom posete, razgovorima sa dva domaćina u kojima smo pričali o konkretnim oblicima saradnje dva parlamenta. Posebno mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da razgovaram o bilateralnim odnosima dve zemlje sa predsednikom Lukašenkom - rekla je Gojković.

Ona je istakla da je njena poseta Minsku istorijska, budući da je ona prvi predsednik srpskog parlamenta koji je posetio tu zemlju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija