• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2015

20:22

VUČIĆ NA DAN SEĆANJA: Ovaj dan nećemo obeležiti rečima mržnje!

Politika

VUČIĆ NA DAN SEĆANJA: Ovaj dan nećemo obeležiti rečima mržnje!

Podeli vest

Simboličnim susretom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu kod Sremske Rače, večeras je obeležen Dana sećanja na stradanje i progon Srba
Tanjug

Obeležavanje je nastavljeno intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske. Prisutnima se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan od 5. avgusta kada se pre 20 godina desila "Oluja" i poručio da se zločin mora oprostiti ali ne i zaboraviti.

Danas odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih porgoma srpskog naroda i njegovoj stradalničkoj prošlosti.

- Želim da reči mrznje, sukoba i osvete ne budu te koje će obeležiti današnji dan - sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti- rekao je Vučić, dodajući da se nada da ćemo brzo biti i dobri prtijatelji u zajedničkoj kući EU.

Danas u 12 oglasiće se sirene, počast stradalima u Oluji

U okviru obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, radi odavanja počasti tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske pod nazivom "Oluja", sutra tačno u podne biće aktivirane sirene za javno uzbunjivanje na celoj teritoriji Srbije.

Sirene će emitovati zvučni signala "prestanak opasnosti" u trajanju od 60 sekundi, saopštio je MUP Srbije.



- Ali danas odavde šaljemo svetu jasnu poruku da se zlocin mora oprostiti ali ne može i ne sme zaboraviti - i to baš na ovome mestu gde su Republika Srpska i republika Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi na mestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu oslobodilačka čizma- naveo je premijer.

On je dodao da je danas previše teško za velike reči i pomenuo imena nekih od prognanih...i rekao da su oni deo strašne statistike od više od 250.000 imena koji su ubijeni, proterani pre 20 godina avgusta 1995. godine.

Vučić je rekao da je za taj spisak žrtava potrebno ispisati 4.000 stranica i šest dana i noći da se pročita.

- Dođe mi kada to znam da pitam one koji taj pogrom slave dva dana - zašto ne slavite šest dana i noći - tako ćete bar moći da se setite svakoga koga ste proterali - da ga proslavite pojedinačno- poručio je Vučić.

Tanjug

IRINEJ: OLUJA JE BILA TRAGEDIJA BIBILIJSKIH RAZMERA

Patrijarh srpski Irinej rekao je na obeležavanj Dana sećanja da je srpski narod u "Oluji" zadesila tragedija biblijskih razmera i da je počinjen veliki zločin koji su činila naša braća po veri sa kojima nas vezuje istorija.

Kako je rekao zločin su počinila naša braća po veri, isti po crkvi "sa malim razlikama što smo mi pravoslavni a oni rimokatolici" i da smo bili krivi samo zato što smo Srbi pravoslavne vere.

Patrijarh je poručio i da Srbi nisu genoicidan narod, da to nisu nikad bili uz svojoj istoriji, da su naprotiv mnogo postradali, a da je o njima stvorena slika kao o narodu koji mrzi i progoni i ubija. 

Dao Bog da se povrati mir narodu našem i svim narodima - to je želja naša i božija i molimo se gospodu da naša želja bude uslišena, poručio je na kraju obraćanja srpski patrijarh.

 

Tanjug

 

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija uvek bila utočište za sve pripadnike srpskog naroda koju su plaćali visoku cenu zablude koja se nekada zvala Jugoslavija.

- Srbi žele mir. Želeli su ga i onda kada se desio progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", a jedina greška srpskog naroda je što smo verovali u Jugoslaviju i bili njena žrtva- rekao je Dodik 

- Ovaj most bio je znak svega - slobode, mira, Srbije koja je bila siguran beg od smrti. To je most istine, a istina je bila da su Srbi morali da napuste kuće i da krenu jedino tamo gde je sloboda, u Srbiju. Znali su da su na sigurnom kad pređu most, da su među svojima- rekao je on i dodao da je Republika Srpska pružala i tada sve što je mogla da da utočište, okrepljenje, ohrabrenje...

- Solidarnost pokazana tih dana ostaće duboko zapamćena od strane svih tih ljudi. Više od 50.000 ljudi iz Krajine je ostalo i oni su integrisani u naše društvo -rekao je on.

Tanjug

Dodik je naveo da će 4. avgust biti dan sećanja na progon Srba ma gde se on desio.

- Posvetili smo to ovom datumu jer je najupečatljivije stradanje Srba nakon "Oluje", u kojoj su, predvođene hrvatskim snagama učestvovale i snage iz SAD i iz drugih zemalja Evrope, koji su zajedno napravili etničko čišćenje- rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima to je bila udružena akcija zapadne vojne alijanse i hrvatskih snaga koja je mnoge nedužne, koji tada i nisu znali šta se dešava, lišila života.

Dodik je rekao da i nije nemoguće razumeti zašto su viđeni Srbi i u vreme mira i bivše Jugoslavije odlazili. 

- Morali su da napuštaju i u miru,i da idu ka Srbiji. Srbija je bila uvek sigurno utočiste za sve nas. Republika Srpska je zagledana u Srbiju i nju droživljava kao sastavni deo svog nacionalnog bića i Srbija za nas jeste dokaz naseg postajanja- poručio je Dodik.

Tanjug


Građani, koji su došli da odaju poštu stradalim Srbima, na dan kada je pre 20 godina iz Hrvatske proterano više od 250.000 Srba, a oko 2.000 ubijeno, nose srpske zastave i obeležja.

- Ovo je značajan dan, jer je tokom progona Srba iz Hrvatske bilo strašno. Bilo je strašno gledati naš narod kako beži. Hvala premijeru Vučiću što je omogućio da se na to ukaže- istakla je za Tanjug Vera Fektar iz Sremske Rače.

Mirjana Cabo, koja je izbegla iz Sarajeva, naglašava da je ovo važan dan za srpski narod i porodice žrtava, ali i, posebno, za sve one koji su, kao i ona, prognani iz svojih kuća i sa svojih staništa.

Miroslav Smrzić, koji je nekada živeo u Slunju u Kordunu, a izbegao je u Inđiju, rekao je da je ovaj dan bitan kako bi se pokazalo i onima koji to ne priznaju "da smo i mi ljudi, izbegli, proterani".

Tanjug

- Oduzeli su nam sve. Proterali su nas i nemamo nikakva prava u Hrvatskoj. U Slunju odakle sam proteran je pusto, i nemam gde i kome da odem tamo. Podneo sam nekoliko puta zahtev za pomoć za obnovu, ali od toga nije bilo ništa- rekao je on.  

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je takođe stigao u Raču, naglasio je u izjavi Tanjugu da je večerašnje obeležavanje izuzetno značajno:

- Srbija je 20 godina ćutala, propuštala da kaže koliko je boli 'Oluja', koliko je bole 250. 000 proteranih, 2. 000 ubijenih, najveće etničko čišćenje u Evropi. Možemo slobodno da kažemo da je to i najveće etničko čišćenje u istoriji srpskog naroda, jer nikada u istoriji nije za tako kratko vreme toliki broj naroda trajno otišao da se nikada ne vrati- objasnio je on.  

Vulin je izrazio uverenje da će preko ovog sećanja svet bolje da nas razume i vidi koliko nas te rane bole, kao i da će se u buduće ponašati u skladu s tim, da i ovaj narod ima svoje emocije i da se nad njihovim žrtvama mora spustiti glava. 

Srbija je danas prvi put obeležila Dan sećanja na stradanje i progon Srba, 5. avgust, centralnom državnom manifestacijom kod Sremske Rače.

Tanjug

Danas, tačno u podne, oglasiće se zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sirene. 

Iz vlade pozivaju građane Srbije da u podne zastanu i da taj minut posvete sećanju na sve ubijene i stradale.

Akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u Knin i istakla hrvatsku zastavu. 

U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane, dok je srpska strana imala 31. 000 vojnika. 

U toj akciji izbeglo je više od 250.000 Srba, pa se ona ubraja u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske  nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila. 

Dokumentaciono-informativni centar Veritas u svojoj evidenciji ima imena 1. 960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1. 205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 8 godina

Hrvati su najgori Srbi. Hrvatska je genocidna tvorevina nastranih pedofila iz Vatikana. Vatikan je pomoću etno inženjeringa i pod prinudom pokrstio Srbe i stvorio tzv.Hrvate i tzv.Hrvatsku. Srbi katolici tzv. Hrvati su živoj srpskoj deci nožem oči vadili u Jasnovcu pod komandom Vatikana. U pitanju je civilizacijska sramota čovečanstva! Zakletva pape Ignacija Lojole izložena je u Nacionalnoj bibloteci u Vašingtonu. Zakletva koja se daje u prisustvu katoličkog sveštenika i na oštrici kame i glasi:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“ , „ jer bez prolivanja krvi niti jedačovek ne može biti spašen“. Moraš biti veći Jevrejin od Jevreja“.., Moraš se niže saginjati od Jevrejina da bi služip papi“.,

Matija

pre 8 godina

Draga bivsa braco SRBI! Dansnji Hrvati, Pomaze Bog ili (samo) Bok-(g). Ovo je velika razlika, zar ne!?. Vasi preci su izdrzali Turke, Germane I Ungare a vi "Jebi I prolazi"! Sta danas, Evropa se ne pravi tako. Ona pamti. Ona sve pamti, Krvati, vi ste prolazni paravan Dalmacija nije vasa, nego Jugoslavije, ostali oko vas su super-sile. Srbija I Kralj su vas spasili da ne prodjete kao Htler, vas stvoritelj! Zaboravili ste...? E, trazili ste, bice popravni!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija