• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2015

18:46

HAN IZRIČIT: EU mora da pomogne Srbiji i Mađarskoj!

Politika

HAN IZRIČIT: EU mora da pomogne Srbiji i Mađarskoj!

Podeli vest

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je danas da se ne sme dozvoliti da zemlje Zapadnog Balkana same nose sa talasom izbeglica i upozorio na opasnost od nicanja "nevidljivih gvozdenih zavesa" u Evropi

Han je na okruglom stolu sa urednicima glavnih evropskih medija u Briselu rekao da su se zemlje Zapadnog Balkana bez svoje krivice našle u teškoj situaciji zbog velikog broja izbeglica koje u njih pristižu.

- Sada imamo problem na granici Srbije i Mađarske, a sutra ćemo ga možda imati kada preko Hrvatske krenu ka Sloveniji i Austriji - rekao je on.

Komesar je istakao da se ne sme dozvoliti da se izbeglice nađu zarobljene u zemljama regiona i založio se da im se što pre pruži neophodna pomoć da izađu na kraj sa velikim brojem migranata.

On je podsetio da je na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču postignut znatan napredak, ali je upozorio da je društveno-politička situacija u zemljama regiona i pored toga krhka.

- Voleo bih da vidim stabilizaciju i dalji napredak, a ne nova opterećenja u regionu - kazao je on.

Han je izjavio da je "veoma razočaran" što ministri unutrašnjih poslova zemalja članica nisu pre dva dana uspeli da se saglase o solidarnom pristupu izbegličkoj krizi i da manjak solidarnosti preti da dugoročno ošteti odnose unutar EU.

- Bojim se da širom Evrope niču nevidljive gvozdene zavese - upozorio je on.

Han je kazao da ne želi nikom da preti, ali da bi zemlje koje primaju novac iz strukturnih fondova EU trebalo da razmisle o tome šta će se dogoditi kada se za nekoliko godina bude diskutovalo o novom budžetu EU.

- Neću se iznenaditi ako zemljama donatorima tada još budu živa sećanja na one koji u ovoj krizi nisu htele da pokažu solidarnost - kazao je on.

Nemačka, Francuska i Austrija, koje se zalažu za solidarno raseljavanje izbegllica po obavezujućim kvotama, daju lavovski deo sredstava za strukturne fondove, dok su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, zemlje koje se tome najviše protive, među neto primaocima sredstava iz budžeta.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija