• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Rajić

17.09.2015

12:57

BAJDEN: Vučiću, mnogo si hrabar - rekao si "NE" i Rusima i nama!

Politika

BAJDEN: Vučiću, mnogo si hrabar - rekao si "NE" i Rusima i nama!

Podeli vest

Potpredsednik SAD tokom razgovora u Vašingtonu naglasio da bez stabilne i jake Srbije ne može biti stabilne i jake Evrope. Obećao i pomoć u privlačenju investicija

Potpredsednik SAD Džozef Bajden naširoko je nahvalio premijera Aleksandra Vučića tokom sastanka u Vašingtonu, kažu za Informer članovi naše državne delegacije.

UBRZANO KA EU
SAD mogu ubrzati naše evrointegracije. Ovo je važna poseta, pogotovo što Vučić uskoro ide i u Moskvu
Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar

Bajden je istakao da se Vučiću divi jer je imao smelosti da u vođenju države kaže "ne" i Americi i Rusiji, odnosno da sprovodi potpuno samostalnu politiku.

"Stand up guy"

Prema rečima naših sagovornika, Bajden na sastanku s Vučićem uopšte nije štedeo reči hvale na račun premijera, ali i naroda u Srbiji.

- Bajden je najmanje tri puta ponovio da u Americi poštuju ljude koje zovu "stand up guy" (ispravan čovek, prim. aut.), koji su ponosni i imaju svoje "ja". Zatim je doslovce rekao Vučiću: Ti si, premijeru, jedan od njih. Ispravan čovek! Poštujem te zbog toga što si imao hrabrosti da kažeš "ne" i Rusima i nama Amerikancima, poštujem te zato što imaš svoju politiku... - prepričava naš sagovornik.

Teme sastanka sa Bajdenom

* Bilateralna saradnja
* EU integracije
* Odnos Beograda i Prištine
* Ekonomska saradnja
* Energetska bezbednost
* Slučaj "Braća Bitići"
* Stabilnost u regionu
* Migranti

Potpredsednik Bajden je, kako saznajemo, obećao maksimalnu podršku Srbiji u nastavku evrointegracija, a rekao je i da će se lično založiti kod najvećih američkih kompanija da investiraju u Srbiju.

- Bajden je naglasio da bez stabilne i jake Srbije nema i ne može biti stabilne i jake Evrope. On je takođe iskazao divljenje Srbiji i zbog humanog odnosa prema stotinama hiljada izbeglica sa Bliskog istoka - prenosi izvor Informera.

Analitičari nemaju dilemu da dobri odnosi Srbije i SAD pomažu, pre svega, ulazak Srbije u EU. Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić objašnjava da Amerikanci imaju znatno veći uticaj na EU nego što se to u laičkoj javnosti misli.

- Amerikanci mogu dati jak i presudan impuls da se proces evrointegracija ozbiljno ubrza, uz uslov da sprovedemo reforme i nastavimo pregovore s Prištinom. Ovo je jako važna Vučićeva poseta, pogotovo što premijer uskoro ide i u Moskvu - ističe Jakšić.

Američki blagoslov

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku takođe smatra da se SAD pitaju za mnogo toga u vezi sa sudbinom Srba i Srbije.

- Bez njihovog blagoslova nema otvaranja poglavlja u dijalogu Srbije i EU, čak i ako Evropljani budu za to. Zato je ova poseta jako važna - zaključuje Joksimovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIJE SE NA OVOME ZAUSTAVIO BAJ

pre 8 godina

Puni naslovi njegovih spinova kako ce Vucic da vozi gas iz Amerike..i raznoraznih gluposti protiv Rusa. To je bolesna ekipa koja drma Amerikom ali svetom nikad vise!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija