• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2015

08:59

DAČIĆ: Predstoji nam teška bitka u Unesku

Politika

DAČIĆ: Predstoji nam teška bitka u Unesku

Podeli vest

Srbiji predstoji teška diplomatska bitka u Unesku kako bi se sprečio prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić



Dačić je deo delegacije Srbije, predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, koja učestvuje na generalnoj debati 70. jubilarnog zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i pratećim skupovima.

Šef srpske diplomatije je učestvovao sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska, a u izjavi za RTS on je rekao da je ministre upoznao sa teškom situacijom u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu.

- Posebno sam istakao opasnost u kojoj se nalazi naše kulturno nasleđe na KiM, izneo činjenično stanje, istakao da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zaštitom Uneska. Naravno, osim tog fizičkog uništenja, istakao sam i činjenicu da su na gotovo svima njima ispisani grafiti Islamske države protiv koje se danas bori čitav svet - rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije priznao je da predstoji teška diplomatska bitka da se spreči prijem Kosova u Unesko.

ALBANIJA PODNELA zahtev za prijem Kosova u Unesko

DAČIĆ: Kosovo ne može u Unesko!



- Većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, međutim, njihove države su donele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tako da ćemo voditi tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine - dodao je on.

Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red pre nego što smo o tome raspravljali u dijalogu koji se vodi u Briselu kontraproduktivno i da bi predstvaljalo dalju teškoću u našem daljem dijalogu, rekao je ministar.

Dačić ističe da se čini sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska.

- Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na našoj strani ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom uništenju i da nema nikakve razlike da li to čini ID ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM - rekao je Dačić.

Dačić će u utorak i sredu u svojstvu izaslanika premijera Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svetu i borbi protiv terorizma koje organizuje predsednik SAD Barak Obama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

ISIS, plus Al Kaida, plus UĆK = američki finansijki lobi, CIA, NATO....

Student

pre 8 godina

Žele u UNESCO pa da poruše - još ono malo spomenika svetske baštine što beše pod zaštitom UNESCO-a.... kakvo licemerje... Treba za im damo DOZVOLU - MOŽE, ali prvo da izgradite i obnovite sve što ste do sada popalili i razrušili od Manastira,Crkava i Grobalja, e kad obnovite sve to KAO HRVATI MOSTARSKI MOST, e onda predlažem da se Kosovo primi u UNESCO...!!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija