• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

22.10.2015

11:39

KOSTIĆ: Ne dozvoljavam ni da neko pomisli da je veći Srbin od mene!

Politika

KOSTIĆ: Ne dozvoljavam ni da neko pomisli da je veći Srbin od mene!

Podeli vest

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je u intervjuu za Nedeljnik da nije iznenađen glasnim reakcijama na njegovu izjavu o Kosovu, zbog toga što u Srbiji postoji "ritualni patritizam"

Kostić kaže nije očekivao podlost i direktan napad na njegov patriotizam i moral.

Predsednik SANU je rekao da sve što se dogodilo nakon njegovih izjava o Kosovu pokazuje u kojoj meri je u Srbiji pokidano komuniciranje naučnih, umetničkih, intelektualnih, političkih, privrednih i svih drugih elita.

- Moj slučaj mora da označi početak dijaloga. Ali niko u tom dijalogu ne sme da pomisli ni da je veći Srbin, ni da je veći patriota od mene. To ne dozvoljavam - rekao je Kostić, dodavši da skida kapu mrtvima koji su dali život na Kosovu.

SANU DIGAO RUKE OD KOSOVA! Kostić: Moramo da priznamo da više nije u našim rukama!

Novinar "Nedeljnika" navodi i da je predsednik SANU u pripremi za intervju rekao i da "ne želi da polemiše sa patriotama, koji su zapravo manekeni kosovske politike". Međutim, Kostić je tokom intervjua rekao da "to ne želi dalje da širi" i "da je sve jasno".

Kostić je rekao i da želi da stavi tačku na ceo slučaj i dodao da je ideja da predsednik SANU nema pravo na privatno mišljenje praktično logika komiteta i logika partije.

- Ukoliko bi neko postavio to kao uslov, tog momenta bih podneo ostavku. A strašno bih voleo da to neko postavi kao uslov. Sa 62 godine imam pravo na sopstveno mišljenje po cenu i da je pogrešno - istakao je Kostić.

NIKOLIĆ OSUDIO IZJAVU O KOSOVU: Pitanje je da li Kostić može ostati na čelu SANU?!

Kostić je takođe rekao da ga nije premijer Aleksandar Vučić ubedio da dođe na sastanak sa državnim vrhom, već da je razgovarao sa njim.

- Odluka je donesena u razgovoru sa akademicima na sastanku IO SANU. Da li će neko u to verovati? Neće, ostaće ubeđeni da sam pristao na nagovor Vučića - objasnio je Kostić.

Predsednik SANU je rekao i da "Srbija nije tako glupa ili naivna kao što se misli", već je možda umorna i pomalo uplašena.

Kako je dodao, Kosovo je naša velika i tragična rana, ali se u Srbiji odigrava "Kosovo 2" gde desetine hiljada mladih poslednjih 30 godina u tihom egzodusu odlazi iz Srbije. Znamo li kolika je ta rana?

PREDSEDNIK SANU UZVRAĆA: Neće mi niko određivati šta smem da kažem!

Predsednik SANU je prošle nedelje rekao da je jedina politička mudrost u ovom trenutku, to na koji način sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo.

Usledile su burne reakcije javnosti, ali i najviših državnih funkcionera među kojima je i predsednik Tomislav Nikolić. Ipak, Nikolić se kasnije izvinio Kostiću.

PALO POMIRENJE! NIKOLIĆ: Izvinio sam se Kostiću, nije trebalo onako da reagujem!

Istovremeno, više od stotinu javnih ličnosti, profesora univerziteta, književnika, advokata, novinara, aktivista podržalo je pravo predsednika SANU Vladimira Kostića na javno iskazivanje stava o Kosovu i pozvalo institucije da omoguće otvaranje dijaloga o temama koje polarizuju javnost, uključujući i pitanje statusa Kosova i definisanja granica Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Peca

pre 8 godina

Znaci sada pocinje javno ubedjivanje da svi treba da se odreknemo Kosova (Metohiju niko i ne spominje) za radi bolje i svetlije budućnosti u NATO-u i Evropi Tito partija

Tina

pre 8 godina

Neozbiljno i nezrelo istupanje akademika, pa cak i ovo inacenje sada pokazuje stepen nezrelosti. Kao on ce nama da otkrije istinu. Verujem da nema emocija prema KiM, jer nije nasao za shodno da spomene srpsku kulturnu i istorijsku bastinu.To je moje licno misljenje. Slazem se sa Kosovom 2 o egzodusu mladih iz Srbije, medjutim to je potpuno drugi problem koji isto zahteva ozbiljan pristup problemu kao i problemu Kosova, a ne ad hoc i prema trenutnoj situaciji.

XXL

pre 8 godina

Tačno je da Kosovo i Metohija nije u "našim rukama" već je pod patronatom UN-a po rezoluciji br.1244 gde je određen status teritorijalnog integriteta Srbije sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu i tu ne treba biti ni patriota niti treba srbovati ALI treba voditi opreznu politiku i NE udaljavati se nekakvim "pregovorima" po Briselu i dovoditi tu rezoluciju u fazu njenog ukidanja od nas samih 'ajd da nazovemo - srba.

pero peric

pre 8 godina

Ja sam jos posle diskusije Kusturice na skupu SNSa ostavio komentar kojim pored pohvale Kusturice,prozvao akademike poznavaoce Nastanka , postanka pravoslavlja sa posebnim osvrtom na kolevku Srpstva tj KiM. Ne sramim se mog misljenja.nn

bole

pre 8 godina

Navodno ovi pametni i uceni ljudi sto su u SANU, kakve Srbija ima koristi od njih?

Aleksandar

pre 8 godina

Добро је рећи нешто провокативно у амбијенту ритуалног патриотизма. На отаџбину нападају многи личним интересом, крађом и лењошћу.Највише их има у државним институцијама и предузећима.Ако академици то виде и кажу, онда не морамо да се лажемо. Уведен је савремени феудализам и таквом уређењу неће бити додељено управљање КиМ.

Marko

pre 8 godina

Gospodine Kosticu, neka vam srbovanje i ko je visi ili manji Srbin! Takve gluposti ne doprinose nikome, pogotovu velikosrbovanje i mrtvi mitovi, doprinose samo jos vecem padu, ugledu, i realnim mogucnostima zadnjih pokusaja da se spasi onaj mali deo Srba u K. Mitrovici! Manastiri su vec desetak godina u siptarske ruke, a sada i legalno, u Unesco! Uskoro ocekujte i prijem siptara u Evropskom savetu i masovno priznanje Kosova u UN! Zalostno, ali to je realitet! Ostavite se nadmetanja u velikosrbovanju i nebesima, pogledajte realitet!!

baba

pre 8 godina

sve je farsa sve je odluceno a nama je gurnuta kao svaki put koska da se oko nje glodjemo ko to nije shvatio on ce i dalje ziveti u sukobu sa samim sobom i sa svim ostalim i oni ce nas izolovati to je jasno kao dan bar meni ako nekom drugom nije .

Srbenda

pre 8 godina

Onda budi Srbin, znam da je tesko ali pokusaj, bar !!!!!!

Ajdeeebre

pre 8 godina

Nemaš ti rođače pravo na javno izlaganje svog mišljenja,,,nisu te na ulici zaustavili anketari,,već si nastupio kao predsednik SANU.U tom smislu to nije tvoje privatno mišljenje već je to zvanični stav sa nivoa tvoje funkcije.A to je lepa razlika.I treba da si svestan da su te ajkule iskoristile da pokrenu debatu i raspravu o temi koja do tebe nije ni ustavno ni moralno bila legalna.Sviđa li ti se što ćeš sada svakako biti upamćen,ni po čemu drugom,već po tome da si čovek koji je prvi pokrenuo pitanje predavanja i prodavanja Kososva.Kako ćeš deci da to objasniš,,,jer pitaće te?!

SRBIN

pre 8 godina

Ovaj(Kostić) se kandiduje na listi LDP-a najverovatnije za predsednika države na narednim izborima.GARANTOVANO!Nekima nije bitno kolika je Srbija dok granica ne udari njihovo dvorište.On će sa istim žarom sutra braniti "pravo" na otcepljenje Vojvodine i Raške i oduzimanje autonomije Republici Srpskoj.Čovek je sramota : i za SANU-što ima takvog "predsednika" i za Srbiju što ima takvog "akademika". Dosad su oni koji su predlagali drobljenje Srbije(lično smatram da se ne smemo odreći nijednog pedlja Kosmeta) bar su gledali i neki interes Srbije - koliki toliki - da ostvare.Pa su tako tražili da se sever Kosmeta pripoji Srbiji ili da dobije status kao Republika Srpska.A Kostić daje ceo Kosmet na tacni arbanasima.Ništa zauzvrat ne traži - neverovatno.Evo vam "braćo" arbanasi ako vam još treba samo tražite imamo mi teritorija za izvoz. Fore radi spominje kulturno blago ali znamo ga već - čim bi zapad malo jače pritisnuo i toga bi se odrekao. Znači čovek bi da trguje i to ne svojom dedovinom već najsvetijom Srpskom zemljom za koju su milioni Srba kroz istoriju dali život.Stidi se akadamiče ako obraza imaš(čisto sumnjam)...

zlatko

pre 8 godina

Svako ima prava na misljenje kao sto i ja mislim da su Siptari sexsom osvojili Kosovo pravili 12 a mi 1 Ima i za to leka sada cemo mi da pravimo najmanje 5 dok ce siptarke radjati crnce

Erdogan

pre 8 godina

Bas si smesan ! Vecina u Srbiju nema mogucnosti da hrani jedno dete a ti pricas za pet !!! Idi po Kosovo da vidis koliko Srpkinje rade po restoranima i one sluze Crnce a ne Albanke.

posmatrac sa severa

pre 8 godina

Moj slučaj mora da označi početak dijaloga. Ali niko u tom dijalogu ne sme da pomisli ni da je veći Srbin, ni da je veći patriota od mene. To ne dozvoljavam - rekao je Kostić, dodavši da skida kapu mrtvima koji su dali život na Kosovu. - Ja ti osporovam ovu izjavu iz nekoliko razloga; Ja sam ceo zivot ratovao protiv takvih velikih Srba i patriota u SFRJ a Bogami i po svetu. Cime se meri velicina Srbina?- Tezinom, visinom, diplomama, polozajem u drustvu, funkcijom, parama i raskosnim kucama? - Ja sam patriota i Srbin Pravoslavni, u veri radikalan u zivotu konzervativan u svetu dostojanstven u drzavi umeren i smiren, nikad ne omalovazavam i ne podcenjujem nikoga ali ne dozvoljavam nikom da kaze da je najveci Srbin i patrita a posebno ne da to kaze neko ko je spreman prepustiti deo drzave zlocincima i ubicama naseg naroda. - Granice drzave Srbije su zacrtane 1918 godine pa popravljane AVNOJ - skom odlukom pa zaokruzivane raspadom SFRJ e sad je dosta. NI JEDAN SRBIN NEMA PRAVO DA POTPISE STVARANJE NEKE NOVE SIPTARSKE DRZAVE NA ZEMLJI Srpskoj. -Rezolucija UN 1244 tacno odredjuje sta ko moze i sme i da je Kosovo privremeno pod upavom UN i to privremeno traje jos uvek i trajat ce ali niko nesme da potpise da se u ime Srpskog naroda odrice tog istog Kosova u korist teroristickih siptarskih plemena. Jednu drzavu im je evropa stvorila na nasoj zemlji, drugu nece pa da se zemlja preokrene. Skadar su zidali Srbi a danas nesmeju da kazu da su Srbi Pravoslavni zahvaljujuci evropi i takvima koji razmisljaju koliko je od zemlje do plafona postovani Kosticu.

Stanoje

pre 8 godina

Napokon je pronadjen Srbin ...i to Srbin na celu najumnjih glava drzave nam nase...koji je spreman da potpise nezavisnst nase pokrajine.Ja se samo pitam ,toliko blagodeti ove drzave..toliko privilegija...novca svih nas ....su oni koristili i koriste,a da nikoga i ne intetesuje Ustav...Ustav drugovi...braco..sestre...evropejci...ludaci...vi ste svi nesto pobrkali.Svesno pljujeti i gazite onu malu knjizicu na kojoj pise Ustav R Srbije...i na koji se zaklinjete.Sramota...sramotno..ne piatoji drzava na svetu ciji prioadnici elite,nazalost oni misle da su to,se utrkuju u rasparcavanju i lopovluku svoje drzave...Naravno kada zatreba sirotinja gine.Pocelo je ...priblizava se finis ovog maestralnog davljenja,ponizavanja, Srbije sa strane beogradske elite, i nasega vodje.Neka vama grad na vodi,despotov grad,nacionalni stadion...6-7 movodje.metro..neka vam sve...ostaje vasa sramota izgunule dece na Kosmetu,generacijama...ali zapamtite nekada...nekada ce sve doci na svoje mesto,samo vasi naslednici i nikakvi sudovi nece smeti da vas rehabilituju.Zbogom Srbijo .

Stepa

pre 8 godina

Ovaj covek nema ni obraza ni mere. Gde si druze bio svih ovih godina da nam das neki mudar savet da ne dodjemo u ovu situaciju? Sad si nasao da pametujes. Nije ovaj narod glup da ne vidi koliko je situacija teska, ne trebas nam ti da nam to kazes. Trenutak koji si odabrao da izneses svoje misljenje je vise nego izdajnicki. I zato ne zasluzujes nikakvo postovanje.

SRBIN

pre 8 godina

Americki placenik i clan farmakoloske mafije postavljen od strane DOSA za predsednika SANU – prof. dr Vladimir Kostić bio je FULBRAJTOV stipedista,ZA predsednika SANU postavio ga je prof. dr Ljubiša Rakić, kao saradnik i kućni prijatelj Kostićevog oca, omogućio profesoru V. Kostiću stručno usavršavanje na najuticajnijim američkim univerzitetima, a kasnije ga je ubacio i u našu Akademiju nauka. Prof. dr V. Kostić je do pre tri godine bio dekan Medicinskog fakulteta i funkcioner u Ministarstvu za nauku, a dugo je predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, kao i član upravnih odbora raznih institucija. Učestvuje u ispitivanju nepoznatih lekova svetskih farmaceutskih firmi na svojoj klinici (ne smem ni da pomislim kolika su mu mesečna primanja). Otac profesora Vladimira Kostića, prof. dr Svetislav Kostić, bio je dugogodišnji direktor Dečje klinike, dekan Medicinskog fakulteta i komunistički funkcioner. Dugo se po Fakultetu pričalo da je radio i za Udbu. Bilo kako bilo, profesor Svetislav Kostić i prof. dr Ljubisav Rakić zajedno su izbacili sa Fakulteta prof. dr Aleksandra Kostića (profesora histologije i čuvenog seksologa), jednog od najboljih profesora u istoriji Medicinskog fakulteta. Profesor Aleksandar Kostić je rehabilitovan na Medicinskom fakultetu, ali njegovi progonitelji (Lj. Rakić i S. Kostić) nikada nisu pozvani na odgovornost. Profesor dr Ljubisav Rakić vrlo je inteligentan, vrlo sposoban i vrlo opasan. U Titovo vreme bio je član CK SK Srbije. Osnivao je naučne ustanove koje je hteo i u njima zapošljavao uglavnom samo svoje ljude. Kao dekan Medicinskog fakulteta, postavljao je i zapošljavao koga je želeo, a smenjivao i izbacivao one koji nisu pripadali njegovom klanu, ili nisu bili članovi partije. Profesor Rakić, zajedno sa prof. dr Pavlom Savićem (saradnikom Marije Kiri), dobio je svojevremeno partijsku direktivu da rasturi glavno „konzervativno gnezdo“ u državi, tj. Srpsku akademiju nauka i umetnosti, s obrazloženjem za javnost da SANU treba da se osavremeni i podmladi. Preko noći je u SANU primljena gomila komunističkih funkcionera: prof. dr Vojin Šulović, dugogodišnji direktor Ginekološke klinike, i drugi, naravno, na čelu sa prof. Rakićem, koji je u SANU ubacio i svoju drugu ženu, prof. dr Veselinku Šušić sa Instituta za fiziologiju, kao i neke druge osobe kojima nije mesto u SANU.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija