• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tangosix.rs

27.10.2015

23:44

(VIDEO) SLOVENSKA BRAĆA: Rusija poklanja Srbiji borbene avione i jurišne helikoptere?!

Politika

(VIDEO) SLOVENSKA BRAĆA: Rusija poklanja Srbiji borbene avione i jurišne helikoptere?!

Podeli vest

Iako je u proteklih nekoliko godina mnogo puta najavljivana kupovina borbenih aviona, transportnih helikoptera, osmatračkih radara i PVO sistema ponovo je prisutna retorika koja, nadamo se, može dovesti do obnavljanja inventara najskupljeg vida Vojske Srbije

Ono što se sigurno zna to je da će biti potpisan uzgovor za već naručena dva transportna helikoptera Mi-17V-5 sa pratećom opremom i obukom kadra. Srpskom RV i PVO su međutim hitno potrebni lovački avioni jer jer je ta vrsta avijacije u najtežem položaju o kojem smo više puta već pisali.

Nezvanično se saznaje da će sada u Moskvi biti reči upravo o lovcima i to o mogućoj donaciji određenog broja lovačkih aviona MiG-29 direktno iz jedinica ruskog RV. U inventaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) karijera starijih verzija frontovskog lovačkog aviona tipa MiG-29 je po svemu sudeći pri kraju.

Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo koji će do kraja ove godine dobiti 15 aviona Su-30SM koji će zameniti preko 30 aviona MiG-29 (9-13 i 9-51) koje puk trenutno koristi. Avion klase MiG-29 odavno nije prioritet za ruske VKS već su to mnogo sposobniji i za VKS adekvatniji borbeni avioni OKB ‘’Suhoj’’ poput višenamenskih borbenih aviona Su-30 i Su-35 a tu su i taktički bombarderi Su-34.

 

Srbiji bi zbog logistike i obuke najviše odgovarala varijanta 9-12 kao i dvosedi 9-51. Poslednja jedinica ruskih vazduhoplovnih snaga koja upotrebljava varijantu 9-12 je 116. školski centar za borbenu obuku i borbenu primenu lovačke avijacije, aerodrom Privoložskij na kome su početkom oktobra boravili naši piloti učestvujući na vežbi BARS-2015.

Tamo se nalaze i izvozne verzije 9-12A i 9-12B koji služe za obuku pilota iz inostranstva. Po poslednjim informacijama ovaj centar bi uskoro mogao povući iz upotrebe avione 9-12/A/B i primiti modele 9-13. Interesantno da iako je 9-12 na zalasku karijere u VKS, 121. remonti zavod iz Kubinke i dalje remontuje ove avione iz sastava ruskog RV. U 116. UCBPIA nalazi se nekoliko sveže remontovanih aviona kako jednoseda tako i dvoseda 9-51/A/B kojih u RV Rusije ima preko 30 i koji su raspoređeni u raznim školskim i trenažnim centrima.

Premijer Srbije je na konferenciji za medije između ostalog spomenuo i da se razmišlja o nabavci borbenih helikoptera kao neka vrsta odgovora na hrvatsku nabavku helikoptera Kiova (Kiowa). Detalji nisu saopšteni niti su do sada borbeni helikopteri spominjani u nekim zvaničnim i nezvaničnim planovima nabavki tehnike zbog čega ova najava predstavlja iznenađenje.

wikipedia.org

Ako bi se helikopteri nabavljali od Rusije teško da bi Srbija imala finansijskih sredstava za nabavku novih borbenih helikoptera poput Mi-28, Ka-52 pa čak i Mi-35 koji predstavlja najsavremeniju varijantu poznatog desantno-jurišnog helikoptera Mi-24.

Međutim, Rusi bi, kao i na primeru lovaca MiG-29, mogli kao vojnu pomoć isporučiti određen broj upravo desantno-jurišnih helikoptera Mi-24 takođe polovnih iz jedinica ruske armijske avijacije.

Pre par godina iz naoružanja su povukli helikoptere varijante Mi-24V koji bi nama mogli biti interesantni jer su se u prošlosti u Jedinici za specijalne operacije MUP-a Srbije koristila dva helikoptera ove verzije. Oni su 2006. predati vojsci, bio je planiran njihov remont, ali se od toga odustalo zbog nepotpune tehničke dokumentacije i lošeg stanja u kojima su se nalazili helikopteri.

Rusija trenutno od starijih varijanti koristi helikoptere Mi-24P, Mi-24VP, modernizovane Mi-24PN i savremene Mi-24VM.

Ministarstvo odbrane

Zanimljivo da su prilikom rusko-srpske vežbe BARS-2015. srpski piloti transportnih helikoptera imali priliku da izvrše bojevo gađanje ciljeva na zemlji nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm koja se ne nalaze u naoružanju srpskih helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Moguće međutim da je to bilo samo zbog toga što Rusi više ne koriste nevođena raketna zrna kalibra 57 mm koje RV i PVO Srbije još uvek koristi. Lanseri B-8V-20 NRZ S-8 se osim u naoružanju helikoptera Mi-8/17 u svetu uglavnom koriste na helikopterima Mi-24 ali i na novijim Mi-28 i Ka-52.

 

PROČITAJTE JOŠ:

​INFORMER OTKRIVA PUTINOV PLAN: Samo vojno moćna Srbija je garant mira na Balkanu!

(VIDEO) PUTINOVO ORUŽJE ZA SRBIJU: O ovome će Aleksandar Vučić pregovarati u Moskvi! PUTIN

PUTIN RAŠIRENIH RUKU ČEKA SRPSKOG PREMIJERA: Vučiću, kaži šta da učinim za Srbiju!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
obavezno

pre 8 godina

Obavezno da se vrati sluzenje vojnog roka I to sto pre.Makar bile samo martovska I septembarska klasa. Nista omladinci nece propustiti u zivotu za Tu jednu godinu.Taman ce malo da ih pritegnu I samo CE biti iskusniji,snalazivljiji I zereliji.I ovako od kad su nam uveli ovu usranu demokratiju samo nam se deca vise drogiraju opijanjavaju I ginu u saobracajkama.Za one koje imaju prigivor savesti isto idi u kaserne u druge gradove a ne tamo gde zive i tamo spavaju I rade sve sto radi vojska samo nenose puske vec preko dana imaju osam sati drustveno korisnog rada.Sto pre.

usaf

pre 8 godina

Dokle cete da lazete Srpski narod?Rusi da poklone.Pa palite ovaj narod,kao cetnik slamu.Da su Rusi tako dobri,pristali bi na reviziju ugovora o NIS-u,pa bi uplatili jos jedno milijardu dolara u budzet Srbije.Ovako,ostaje vam samo da lazete narod i pricate im bajke.

miki

pre 8 godina

Ona cuvena ne daj boze da nas rus brani i kinez hrani...Use i u svoje kljuse braco..Oni nista dzabe ne daju kao i ovi iz EU..

Peca

pre 8 godina

Miki Nema džabe ni kod babe , sve se placa sve se vrsca , samo gledas gde to je povoljnije .

sasapg

pre 8 godina

Meni se cini da ide: Ne daj boze da nas srbin hrani, a rus brani :)

Lala iz Banata

pre 8 godina

Pravilno je Ne do Bog da te zena grebe i Srbin poj..e!

sveznalica

pre 8 godina

informacija vezana za naše MI 24 nije tačna, postojala je kombinacija za izvoz ova dva komada pa su zbog toga proglašeni kršem. lični interesi su čudo.

NAvojo

pre 8 godina

Oceli I kerozin poslati uz avione, sta je avion bez goriva, vidimo koliko lete I ovih2-3, od Barajnice do pancecackog mosta I nazad - jednom u mesec dana.

Branimir

pre 8 godina

Lepo je to od braće Rusa. Treba im skrenuti pažnju da ća nam faliti akumulatori za te letilice.

milos nedeljkovic

pre 7 godina

postacemo jaci od hrvata,putin ce nam da sve.,spasiba russia putine care,rusijo napadni isis.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija