• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

10.12.2015

18:24

(VIDEO) LAZANSKI O VOJNOJ (NE)MOĆI SRBIJE: Da li se spremamo za rat koji je već prošao?!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI O VOJNOJ (NE)MOĆI SRBIJE: Da li se spremamo za rat koji je već prošao?!

Podeli vest

Je li premijer Aleksandar Vučić ministru odbrane Bratislav Gašiću, zapravo, komandovao: „Napred, marš!” – ostaje da vidimo. Ili Vojska Srbije već godinama više služi za unutrašnje političke obračune nego za strategijsko odvraćanje?

Mantra koja se stalno ponavlja sa svakom novom vladom, „da želimo manju, efikasniju, mobilniju i moderniju armiju”, već je toliko otrcana da je smešna. Kao i čuvena formula da je Srbija „izvoznik bezbednosti”. Taj „izvoz bezbednosti” je NATO fraza koju naši generali urnebesno ponavljaju. Ako smo već izvoznici bezbednosti, da je, na primer, malo izvezemo južnije, u Goraždevac?

Dakle, kakva je odbrana danas potrebna Srbiji? Jesu li reforme vojske opštedržavni problem, ne samo vojno već opštepolitičko pitanje? Da li se vojska u Srbiji uopšte sprema za nekakav rat, ili se sprema za rat koji je već prošao.

Tanjug

Da li država prema vojsci postupa kao maćeha i da li poznajemo međunarodnu metodiku prelaska na savremene oružane snage? Ako znamo da svaka armija počiva ili na novcu ili na ideologiji, a kako ideologije kod nas više nema, da li znamo odakle uzeti novac za vojsku i kako ga potrošiti? Mobilisati ekonomiju? Ne u smislu „stavljanja pod oružje”, već tačno finansijski profilisati profesiju „branilac otadžbine”.

Po mnogim procenama vojska je i danas najmonolitniji i moralno najzdraviji deo društva

Dakle, sa čime sada pred Miloša, sa kakvom vojskom Srbije? Odnosno, pitanje je u kom su sada odnosu srpsko društvo i srpska vojska, vojna lica i civili? Šta „čovek sa puškom” može da da društvu, a šta može da mu oduzme? I gde je u svemu tome javnost? Koliko istine javnost podnosi kada je reč o odbrani Srbije?

Tanjug

U prošlosti je armija najkompaktnije ulazila u svakodnevni život i svest masa, i zbog regrutnog služenja vojnog roka kroz šta je prolazila većina muške populacije. Godine su donekle izmenile „lik neprijatelja” i sindrom „opsadnog stanja” zemlje, ali po mnogim procenama Vojska Srbije i danas je najmonolitniji i moralno najzdraviji deo društva.

Naravno, i vojsku pogađaju one iste socijalne bolesti od kojih pati čitavo naše društvo, ali ih vojska očito stoički trpi. U tom kontekstu vojna lica u okviru hijerarhije manje ili više govore istinu jedni drugima, ali su civili oko toga verovatno i malo „zakinuti”.

Totalni prestiž uniforme fenomen je prošlosti, ali, ipak, za upis u Vojnu akademiju nikada nije bilo više vrlo kvalitetnih kandidata. Moglo bi se reći da je stagnacija vojske zaustavljena, i da se polako kreće napred.

Tanjug

Danas sistem odbrane Srbije broji oko 33.000 pripadnika, direktno pod oružjem je oko 13.000 vojnika, podoficira i oficira, ostalo su pripadnici VOA, VBA, VMA, VTI, civili u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.

Odnos između „borbenog” i „neborbenog” ešalona sistema odbrane trebalo bi menjati u korist „borbenog” sastava. Vojni budžet Srbije iznosi oko 750 miliona dolara, što je za 100 miliona dolara manje od vojnog budžeta Hrvatske.

Vojni budžet Srbije je za sto miliona dolara manji od hrvatskog

Zapravo, „reformisti” oružanih snaga Srbije u ranijem periodu uradili su sve da smanje borbenu moć vojske, da li svesno, ili po naređenju stranog faktora, ili iz neznanja, pokazaće se jednog lepog dana.

Za haubice od 105 mm mi trenutno nemamo nijednu granatu u skladištima. Imamo haubice, nemamo granate?

Haubice od 122 mm smo pre nekoliko godina izbacili iz operativne upotrebe, sada ih vraćamo, topove od 130 mm smo takođe bili izbacili iz operativnog sastava, a taj top ima domet od 27 km, sada ih vraćamo, samohodne PVO topove „praga” od 30 mm smo bili izbacili iz upotrebe , sada smo u jedinice vratili 36 „praga”.

Tanjug

 

Topove PVO od 20 mm smo izbacili, PVO rakete „strela” po naređenju jednog stranog ambasadora uništili, tenkove T-55 istopili, ili prodali, u Siriji takvi tenkovi i danas ratuju, amfibije rastavili…

Avijaciji predstoji modernizacija aviona G-4, stigle su i nove „laste-95” za obuku, piloti sa G-4 prolaze preobuku na avione „orao”. Trenutno imamo, na papiru, 83 borbena aviona: 28 „migova-21”, četiri „miga-29”, 27 „orlova”, 24 aviona G-4…

Avioni „lasta-95”, 14 letelica, su na aerodromu, ali već mesecima se čeka da budu primljeni u jedinicu. Neverovatno spora vojna birokratija.

MMF je protiv kupovine ruskih aviona

Ponuda Moskve za isporuku novih migova-29 M-2, PVO sistema i radara i dalje stoji. Tu se dešavaju čudne stvari. Mi kao prvo tražimo sistem S-300, Rusi kažu da se taj sistem u prvoj verziji više ne proizvodi, onda mi kažemo da bi uzeli sistem „antej-2500”, iako dobro znamo da taj sistem još nije ni počeo da se proizvodi.

printscreen

Onda nas Rusi gledaju i ne znaju šta da kažu. Niko od naših da prozbori dajte nam „buk” i „pancir”, to je za nas u ovom trenutku dovoljno. Zatim, mi kažemo da hoćemo nove „migove-29”, ali sa radarom sa faziranom rešetkom, a verovatno znamo da taj radar Rusi ne daju nikome. Ili možda i ne znamo? Ili jedino zna MMF, koji nam direktno poručuje da je protiv kupovine ruskih aviona za Vojsku Srbije.

Ali, ako je reč o američkim avionima onda može. Samo je problem, što Vašington neće da proda svoje avione Srbima. Ne veruju nam.

Sve u svemu, vojska nam još dobro i stoji s obzirom na to kroz šta je sve prošla i ko ju je sve „reformisao”.

Kopnene brigade poput britanskih

Udarnu snagu kopnene vojske čine mehanizovane brigade, od kojih Prva brigada ima u svom sastavu jedan tenkovski, dva mehanizovana bataljona, jedan pešadijski bataljon, samohodni artiljerijski bataljon, bataljon višecevnih bacača raketa, PVO bataljon, po jedan inženjerijski i logistički bataljon.

Tanjug

Druga, Treća i Četvrta brigada imaju u svojim sastavima jedan tenkovski bataljon, dva mehanizovana, jedan pešadijski, jedan bataljon samohodne artiljerije, jedan višecevnih bacača raketa, jedan PVO bataljon i po jedan inženjerije i logistike.

Kopnena vojska raspolaže i Specijalnom brigadom u kojoj je 63. padobranski bataljon, jedan protivteroristički i bataljon komandosa. U sastavu kopnene vojske je i Mešovita artiljerijska brigada sa četiri  bataljona poljske artiljerije i bataljonom višecevnih bacača raketa, kao i samostalni bataljon veze, bataljon ABH, dva bataljona vojne policije i dva pontonjerske inženjerije. Rezervu kopnene vojske čini osam teritorijalnih brigada.

U suštini brigade kopnene vojske strukturirane su poput britanskih, osim što je onaj ko je to tako uradio „zaboravio” da britanske brigade imaju samohodnu artiljeriju kakve nemaju naše i posebnu avijaciju kopnene vojske za podršku, što mi nemamo.

Tanjug

Od oružja kopnena vojska Srbije danas poseduje 212 tenkova, 199 tipa M-84 i 13 tipa T-72. Tenkovi su nam već zastareli. Borbena vozila pešadije M-80, imamo ih 330 komada, takođe su zastarela. Treba požuriti domaći projekat „lazar-2” kao oklopnog točkaša.

Broj minobacača kalibra 82 mm i 120 mm, imamo ih 163 komada, nedovoljan je. Kopnena vojska ima zastarelu samohodnu artiljeriju, „gvozdike” kalibra 122 mm, imamo ih 67 komada, trebalo bi hitno zameniti našim „norama B-52”.

Višecevni bacači raketa „plamen” i „oganj” imaju mali domet u odnosu na današnje višecevne bacače raketa, možda se to poboljša povećanjem dometa rakete koju ispaljuju.

Kopnena vojska uskoro očekuje prvu predserijsku isporuku protivoklopnih raketa „bumbar”, što se oteglo do večnosti.

 

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) LAZANSKI O RUSKOJ VOJNOJ MOĆI: Ko sada sme na Putina da krene?

LAZANSKI: Rusi čekaju Turke da naplate dug, a naplatiće sigurno!

LAZANSKI BEZ PARDONA: Evropa u krvavom apsurdu, izginule ruske turiste niko nije žalio!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Snaga Srbije

pre 8 godina

Лазански за министра одбране. Војска Србије мора бити јака а за то је потребна чврста рука и патриотизам да се супротстави НАТО лобију.

Lala iz Banata

pre 8 godina

И хладна глава, са планом војне обуке и организације државе - која може да стави МИЛИОН људи под оружје...! То је респектибилна сила - јер сваки нападач, да би ушао у Србију, мора имати барем 3 пута више војника, а то не може данас ни НАТО....Значи: Професионални официрски кадар, за њима одмах ДОБРОВОЉЦИ, потом и сви грађани у одбрани Србије...према способности и ВС обуци....

mr burns from simpsons

pre 8 godina

sve u svemu, vojska nam je najveca nada samo u slucajevima elementarnih nepogoda, poplava, zemljotresa, provala brana, pozara vecih razmera itd.. pa dobro, I to je nesto...

panta

pre 8 godina

Kakvu tehniku imamao mi smo nagrabusili posto se svi naoruzavaju za prestojeci rat koji je neizbezan. Nasi stari su govorili--- Ko ne hrani svoju vojsku hranice tudju .

Kuki

pre 8 godina

Auuuu pa kako stoje stvari mi kao da smo spremni za prvi svetski rat,a omladina jedino nozevima zna da barata,bruka..!!!

mikas

pre 8 godina

Zasto gospodin Vucic ne imenuje gospodina Lazanskog za ministra odbrane.On je u Srbiji najsposobniji za tu funkciju.Vecina naseg naroda bi to podrzalo.Lazanski je stvoren za tu funkciju,sve o vojsci ima u malom prstu.

BUBA

pre 8 godina

Kako bi mi bili srecni da nam ti Lazo budes ministar Vojni.

Marko

pre 8 godina

Siguran sam da Lazanski o vojsci, naoruzanju i svetskim vojnim prilikama zna vise od svakog naseg generala. Uopste nije van pameti da on bude novi ministar odbrane. Ubedjen sam da bi bolje radio taj posao od bilo koga do sada.

zemunac

pre 8 godina

пошто се показало да су предходни министри војни били издајице, а неверујем да је и овај бољи , све редом под војни суд за издају државе нарочито Шутановца који је дозволио да се претопе тенкови а ту је и његов колега бивши министар и бивши председник Тадић. Али нема нико му.. да то покрене обећао садашњи вођа али ништа одтога кад слуша оног усесивача Кирбија, или већ кога. дали стварно наши људи имају иоле морала или образа када тако олако продадоше нашу србију и МОЈУ СРБИЈУ. Па и њихова деца живе у истој ако се зарати или било која претња где ћесе склонити мисле примиће их неко неће сви мрзе издајице како своје тако и туђе. Вућко памет у главу и пробај да ојачас војску којаћете часно подржати у следећој изборној години.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Традиција српског одбрамбеног механизма - је народна војска...професионализам официрског кадра и...српски ДОБРОВОЉЦИ...обука за све грађане и обавезни војни рок за све, а у трајању 6 месеци интензивне војне обуке..!! И план: стављања МИЛИОН способних становника под оружје...То одвраћа све нападаче, јер би морали имати војску од барем 3 милиона да би смели упасти преко границе Србије. То је респектибилна сила која гарантује мир.

milan

pre 8 godina

Svi vi ovoga Lazanskoga smatrate...pametnim...a izmedju ostalog prica i u ovom clanku u superlativu o Hrvatskoj..moci??i parama za odbranu. Kakav bi on bio ministar odbrane? Iznenadjenje je za protivnika...najveci problem.On kao da radi za njih??

zoran miljkovic

pre 8 godina

Ovaj VELIKI, srbin sve iznese na videlo sta vojska poseduje cime raspolaze, sta trazi, sta kupuje,BRAVO SRBINE,sluzimo gradjanima, SAMO CIJIM.Meni je muka od LUPETANJA tog coveka, trebalo bi prvo znati RADI LI ZA NEKOGA, ovaj covek.DOSTA BRE VISE TVOGA PAMETOVANJA, NASLUSALI SMO SE GLUPOSTI ZA VREME RATA.

vlada

pre 8 godina

Lazanjskog nekako ne podnosim pretezak mi je za svariti ali realno cove zna o vojsci vise od svih bivsih ministara a verovatno cak i od vecine profesora na vojnoj akademiji tako da ako hoce da postave nekog ko zna moze i hoce to je onda on i niko drugi\n

dragisa

pre 8 godina

Kao sto vidite ratovi se vise ne vode zivom silo prvo bombe pa onda sve ostalo a to smo videli i sami na sebi.Dakle ziva sila jeste presudna ali nama trebaju ti avioni i sistemi PVO i artireljija koja tuce bar 150 km u krug okolo.Vojsku su unistili DS i NATO a ovi samo pokusavaju nesto da urade ali se foliraju jer od amera ne smeju ni da kafu popiju u generalstabu.Vlada i premijer su obicni foliranti i svaki novi ministar koji dodje mora da sluca inace nece biti ministar.

XXL

pre 8 godina

Kol'ko sam razumeo da u slučaju "nečega" oružje ponesemo od kuće.

HRVAT

pre 8 godina

gospodine Lazanski molio bih vas da vise ne usporedjujete budzete Hrvatske sa srpskim...koliki je budzet Hrvatske za vojsku to je hrvatska stvar...druga stvar Hrvatska nece napasti Srbiju jer nema nikakvog razloga...Srbija je turbulentna drzava i cuda se tamo stvaraju pa je moguc scenario da Izmisljeni Srbin Voja Seselj pusti duha iz boce..e tada moze doci do sukoba..inace ne...pa nece Hrvate napasti normalni ljudi kao Ceda Jovanovic Nenad Canak ili moja simpatija Zorana Mihajlovic....\n

Djoka

pre 8 godina

Ma šta će nama ta vojska. Ono što nama treba jeste jedna debela krmača od milijardu megatona, termonuklearna atomska bomba. Koja će nam bolje odbraniti suverenitet nego ta naša "vojska" koja služi da spasava ove davljenike. To je pravi biznis.

Tuga

pre 8 godina

Ko je radio u vojsci zna kakvo je stanje stvari nije potrebno da mu niko objasnjava ,to vam je uostalom kao i sve drugo u ovoj drzavi,recimo da uzmete da uporedite nasu domacu fudbalsku ligu sa nemackom,cist amaterizam u naboljem slucaju poluamaterizam,eto to vam je stanje u vojsci ujedno i drzavi.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija