• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

15.01.2016

20:08

(VIDEO) SRPSKI ODGOVOR NA PRETNJU IZ HRVATSKE: Rusko oružje doneće ravnotežu na Balkanu!

Politika

(VIDEO) SRPSKI ODGOVOR NA PRETNJU IZ HRVATSKE: Rusko oružje doneće ravnotežu na Balkanu!

Podeli vest

Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca "mig 29" od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu, koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, piše list "Komersant", prenosi "Sputnjik"

Prema podacima izvora Komersanta, Beograd se obratio Moskvi povodom ruskog PVO sistema pošto je Hrvatska saopštila da namerava da od SAD nabavi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da obaraju ciljeve na rastojanju od 300 kilometara.

- Srpska vojska smatra da će pojavljivanje takvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu, ali pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama - kaže izvor.

Srpski zahtev već je upućen u Rusiju. Specijalna komisija za vojnotehničku saradnju dveju zemalja razmotriće ga do kraja januara, o čemu je nedavno govorio i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

- Mi ćemo taj spisak proučiti s najvećom pažnjom, razmotrićemo ga i u skladu s mogućnostima ispuniti- obećao je Rogozin.

Prema podacima Komersanta, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg ("buk" i "tor") i malog ("pancir-S1") dometa.

Public

žŠto se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja–vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine.

Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa "mig 29".

Srpska vojska sada ima deset aviona "mig 29" (računajući šest kupljenih od Rusije 2013. godine), jedanaest aviona "mig 21", kao i nekoliko desetina lovaca "J-22 orao", piše Sputnjik.

Izvori Komersanta tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju.

Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO/VIDEO) ISTORIJSKI SPORAZUM, SRBIJA JE SILA! Putin nam daje helikoptere, 'uragan', 'smerč'...

ROGOZIN NUDI MIG-35: Tokom posete Srbiji, pregovaraće se i o kupovini ruskih aviona?!

(FOTO/VIDEO) SRBIJA JAČA VOJNU MOĆ: Pored S-300, Rusi nam nude i "Uragan" i "Smerč"!

LAZANSKI O HRVATSKOJ AGRESIJI: Šta će Zagrebu rakete, ukoliko ne planira da napadne Srbiju?!

(VIDEO) ALARMANTNO, NATO NAORUŽAVA HRVATE: Rusi priskaču Srbiji u pomoć, Putin nam šalje rakete 'skad'!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
djokica

pre 8 godina

To je sve bornija, zelena trava. Bolje da smo kupili jednu termonuklearčicu od Kim Jong Una nego ovo.

Dara

pre 8 godina

Nista mi nije jasno , ko je ovdje lud ili koga ova politika Srebije pravi ludim? Sa jedne strane hoce u EU sto po difoltu znaci i clanstvo u NATO, a s druge strane "kupuju" oruzije od Ruske federacije? Pa nisu Rusi ludi da prodaju Srbiji S-300,a sutra da taj sistem dodje u NATO ruke?!? Boze pomozi im ne znaju sta rade!

banat1952

pre 8 godina

Prvo Bog neka pomogne tebi da dobijes pamet koju nemas.Gde si ti to saznala da clanstvo u EU automatski znaci i clanstvo u NATO. Nemoj da pises o necemu o cemu nemas pojma.

Dara

pre 8 godina

Kako god bilo, nema od toga nista, to je samo sarena laza od strane Rusije, a Srbiji bi bolje bilo da umjesto trosenja novca na oruzije gradi fabrike da ljudi imaju gdje raditi i prehraniti porodice.

Peca

pre 8 godina

@Dara sta ce nam fabrikepa sve su nam srusili zato sto glupi Milosevic nije hteo od Belorusije da uzme S-300 za džaba pa da plati ako iskoristi.e kad je zagrmelo onda kuku lele. Kupuj bre i s-400 samo ako treba da nas ne rasteraju ko macke sa je...ta

banat1952

pre 8 godina

Prosvetli me Daro leba ti i objasni mi u kojoj to zemlji na zapadu "drzava" gradi fabrike.

miki

pre 8 godina

nato ga vec odavno ima...grcka i slovacka...s300pmu1....a i bugarska....tako da ne mlati praznu slamu

Lala iz Banata

pre 8 godina

..У нечем је Дара у праву..?! Са "НАТО ПАРАМА" ( Еврима) треба од НАТО НЕПРИЈАТЕЉА, да купимо оружје којим ћемо "обарати" (евентуално!)- НАТО АВИОНЕ,,,? Хм..Хм... Није ова Дара баш толико.....

Avram

pre 8 godina

Kako smo glasni u namerama i brzi u dogovorima,pre ruske isporuke izmislice nam neke sankcije,tako da od svega toga nema nista.

ivan

pre 8 godina

sta je reko putin u politici nema ljubavi samo interes a mi posto nemamo para nemamo ni cemu da se nadamo ispalicene kao i uvek to bar ja mislim neznam mozda gresim.

Saša

pre 8 godina

Nema, nista protiv pregovora za saradnju sa EU i clanicama iste samo u domenu i resoru EKONOMSKIH PRIMANJA! NASIH PENZIONERA I ZAPOSLENIH LICA NA TERITORIJI R. SRBIJE. U, prevodu ovo sve... EVROPSKE PLATE, a ustav i zakon SRBIJE... U naoruzanje domovine NE! DIRAJTE... Samo, poboljsavanje i usavrsavanje novom TEHNOLOGIJOM NAORUZANJA ZA VOJSKU I POLICIJU SRBIJE, na KOPNU, VODI, I VAZDUHU... \n

vera

pre 8 godina

Trlja....BABA...lan ...da ,joj , prođe ,dan.....................................................

Miša

pre 8 godina

Niti su hrvati dobili balastičke rakete niti mi S300. Ja lično pozdravljam ove sukobe na verbalnom nivou tipa šta bi bilo kad bi bilo. Pa ako hrvati tako krene, njihovo javno mnenje će znati kakav će dobiti odgovor, a to znači pad aktuelne vlade jer će se hrvati od posledica unerediti. Vučić je domišljat u tom obliku specijalnog rata i zato ga pozdravljam jer i običnom građaninu Hrvatske ukazuje preko medija na razum tipa bolje dati te pare na veće plate/penzije nego kupovati vojni otpad velikih sila. Ako hoćemo da nas EU poštuje ima laganih rešenja od puštanja buve da razmišljamo o vojnim bazama rusa u blizini hrvatske do nabavke raketa sa neutronskom bombom... Ihaaaj, mogućnosti ima na pretek, pa ko hoće vojne igre bez granica, samo napred :)

Todor

pre 8 godina

Dok se ovo realizuje (samo skolovanje kadra traje najmanje godinu dana) to ce biti bez malo ANTIKVITET ako vec sada nije? Onaj ko prati zna da se taj sistem S-300 spomije jos od pre 30 i vise godina tako da je u rangu sa vozilima standarda EURO 3. Ma nista od toga! Ovo moze da hvali samo kontraverzni Miroslav Lazanski cija "ne pije bas puno vode" jer je nepopravljivi rusofil pa je samim tim u sukobu interesa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija