• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2016

11:19

LINTA: Neka se Kolinda založi za povratak stanova

Politika

LINTA: Neka se Kolinda založi za povratak stanova

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi za povratak stanarskog prava proteranim Srbima, i na taj način pomogne u rešavanju jednog od otvorenih pitanja između Beograda i Zagreba

U izjavi za javnost, Linta takođe ističe da očekuje da će hrvatska predsednica odustati od provokativnog i ucenjivačkog pristupa da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kako bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

On predlaže Kolindi Grabar Kitarović da Hrvatska reši barem jedno otvoreno pitanje koje se odnosi na povratak oko 40.000 stanova koji su u sudskim postupcima oduzeti proteranim Srbima a na kojima je postojalo stanarsko pravo.

Umesto da Republika Hrvatska vrati oduzeta stanarska prava po modelu koji je primenjen u Bosni i Hercegovini, ona tokom 2003. godine donosi socijalni Program stambenog zbrinjavanja koji je diskriminatorski prema nosiocima stanarskog prava, ističe Linta.

On je podsetio da su se hrvatski sudovi 1990-ih godina pozvali na Zakon o stambenim odnosima iz bivše SFRJ u kome piše ako nosilac prava ne boravi u stanu više od 90 dana stan će mu biti oduzet. Nije uzeta u obzir činjenica da su Srbi nasilno protjerani i da nije postojala nikakva mogućnost da se u navedenom roku vrate. Ovakvi stanovi su poslije toga, na osnovu Zakona o otkupu stanova, otkupljeni od novih korisnika hrvatske nacionalnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija