• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

24.02.2016

11:34

REŠENA MISTERIJA "MMPOARO": Kako je geolog Miroslava Milenović postala forenzičar i sudski veštak!

Politika

REŠENA MISTERIJA "MMPOARO": Kako je geolog Miroslava Milenović postala forenzičar i sudski veštak!

Podeli vest

Odbijanje Miroslave Milenović, članice Saveta za borbu protiv korupcije i bivše specijalne savetnice Saše Radulovića u Ministarstvu privrede, da saopšti školsku spremu samo je produbilo sumnje u njenu stručnost, piše "Politika". Ovaj tekst prenosimo u celosti:

Jedini finansijski forenzičar u Srbiji, ovlašćeni računovođa i revizor, sudski veštak, „Tviter” junak MMPoaro zapravo je diplomirani inženjer geologije.

Specijalna savetnica Saše Radulovića dok je bio ministar privrede u vladi Ivice Dačića i sadašnja članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović deset dana je odbijala da odgovori na pitanje tabloida o svojoj školskoj spremi.

Misterija je rešena tek zahvaljujući dokumentu koji je na Beogradskoj berzi još 2008. ostavila Marfin banka. Ispostavilo se da je članstvo u Upravnom odboru grčke banke jedino mesto na kojem je Milenovićeva tačno navela poreklo svoje diplome.

Prvo je taj papir iskopao je "Informer”, a zatim je gospođa Milenović na društvenim mrežama okačila fotografiju svoje diplome sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

NOVA BLAMAŽA MIROSLAVE MILENOVIĆ: Hvališe se internet diplomom od 445 dolara!

Do sada je bilo poznato jedino da je, kako je navodila u svojim biografijama, diplomirala 1984. na Univerzitetu u Beogradu i završila specijalističke studije kontraterorizma i organizovanog kriminala na Fakultetu političkih nauka ovog univerziteta.

Prethodno odbijanje Milenovićeve da otkrije čiju diplomu ima pobudilo je izvesne sumnje u njene kvalifikacije, budući da se predstavljala kao vodeći ekspert za otkrivanje tokova novca, tim pre što je bila reč o članici vladinog tela za borbu protiv korupcije čije je osnovno načelo rada otvorenost. Doduše, Milenovićeva je na „Tviteru” tvrdila da je spremna da sve otkrije, ali samo u TV duelu na RTS sa funkcionerima vladajuće stranke.

POLUDELA KAD SMO JE RASKRINKALI: Miroslava, GEOLOG, načisto izgubila kompas!

To je neke podsetilo na slučaj partnera legendarne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, Danila Šukovića, koji je bio prisiljen da napusti ovaj savet kada je otkriveno da je bio član Upravnog odbora Agrobanke, i to u vreme kada su počinjene mnoge sumnjive radnje koje sada procenjuje Specijalni sud.

Dodatnu zabunu unosile su javno dostupne biografije Milenovićeve na Guglu. Tako je, za potrebe seminara Centra za bezbednosne studije 2003, ona bila diplomac Ekonomskog fakulteta da bi se, četiri godine kasnije, na Beogradskim danima transparentnosti u organizaciji Saveta za borbu protiv korupcije, predstavila kao diplomirani student Pravnog fakulteta.

EVO ŠTA JE KRILA ČLANICA SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Miroslava stručnjak, ali za geologiju!

Kontroverzama oko Milenovićeve biografije ovde nije kraj. Ona se na sajtu britanske konsultantske kompanije AMC predstavlja i kao forenzički računovođa u registru sudskih veštaka. Međutim, u registru na sajtu Ministarstva pravde nje nema. To su juče za „Politiku” i potvrdili u ministarstvu – ona nije registrovani sudski veštak, uprkos tome što ima registrovanu firmu upravo za ovu delatnost u Agenciji za privredne registre (APR).

Diploma inženjera geologije nije prepreka da se Milenovićeva bavi sudskim veštačenjem za finansije, niti da se bavi finansijskom forenzikom i borbom protiv korupcije u vladinom telu. Ali možda objašnjava neke od manjkavosti poslednja dva izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima, čiji je jedan od istaknutih autora bila.

MIROSLAVA MILENOVIĆ KRIJE BIOGRAFIJU! Tvrdi da je diplomirala 1984, a neće da kaže šta!

Milenovićeva je, predstavljajući izveštaj iz decembra 2015, ponudila više pretpostavki nego činjenica, što je iznenadilo one koji su verovali u metode finansijske forenzike. Najavljujući najnoviju analizu Saveta istakla je „Politiku” kao korisnika budžetskog novca. Oglase, javne pozive i tendere koje je naš list objavljivao na zahtev državnih i drugih organa, stavila je u kontekst tobož sumnjivog uticaja države na naš list.

TVITER FAJT! Djukanović: Miroslava, zašto je problem da kažete koji ste fakultet završili?

Iako se predstavljala kao finansijski forenzičar i ekspert za tokove novca, tvrdila je da se ne može znati šta se „krije” pod šifrom 221 Uprave za trezor, iako je svaki računovođa mogao da je obavesti da je reč o prometu robe i usluga, odnosno o prodaji oglasnog prostora za javne pozive, tendere i slično. Ustanove objavljuju te pozive upravo iz razloga transparentnosti i borbe protiv korupcije.

I drugi mediji su dovodili u pitanje njenu stručnost zbog spornih formulacija u izveštajima Saveta.

Tako je, između ostalih, i nedeljnik „Vreme” pre dva dana u tekstu „Milioni, avioni, kamioni” izneo niz primedaba na metodologiju rada kojom se svojevremeno ponosila Miroslava Milenović, forenzičarka koja se na „Tviteru” predstavlja kao „MMPoaro”. „Vreme” je, kao i prethodno „Politika”, tvrdilo da se uticaj na pisanje medija kroz oglašavanje ne može dokazivati prostim prikazivanjem brojeva, bez valjane uporedne analize.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Свака част на дипломи...Али мене занима КОЛИКО ЈЕ СЛУЧАЈЕВА имала у каријери /које предмете је "радила?/ Колико кривичних Пријава је потписала - или поднела Тужилаштвима...? Колико је дела (прекршаја) имала до сада а којима се бавио "тај" Савет...? Не занима ме шта би требало да ради Савет и како треба да води "политику" - већ резултати, Шта сте открили до сада и шта сте КОНКРЕТНО ( таксативно!) радили.. Ако тога нема . ...свима "нога у гузицу"...!! На челу са - дотичним инжењером Геодезије...

Toza

pre 8 godina

Ovo me je podsetilo na onog prevodioca za gluvo neme osobe pored Obame. \n

Vladimir

pre 8 godina

Volio bih da se pozabavite i diplomom predsjednika, mislim ako smijete i ako vam je u interesu da se kacite sa "tatom".

sasA

pre 8 godina

Eto, a da je MMPoaro imao malcice vere u policiju verujem da do ovoga nebi doslo. Eh, sta ti je sudbina... prvo prebijena, a potom i osramocena ili dali je!?

ekonomista

pre 8 godina

Dobro smo prosli, mogla je biti expert medicine za 445 dolara. Ovako steta nije velika samo obucava nasu policiju i tuzilastvo...

mihailo

pre 8 godina

Problem je baš Diploma. Normalno je da neko ko je studirao određen fakultet da se usavršava u oblastima koje pokriva diploma osnovnih studija. Nije problem ako se ide u post diplomskom usavršavanju i u granična područja ali ona moraju biti područja koja su deo osnovnih studija. Ako toga nema onda je absolutno deplasirano govoriti o bilo kakvoj stručnosti. Svaštarenje neuliva poverenje struke u ovom slučaju ekonomije, bankarstva, knjigovodstva... jer to blage veze nema sa geologijom. Zapravo postavljase opravdano pitanje koliko je stručna i kao geolog..

alpacino

pre 8 godina

Poenta je da se "prljav" novac cesto zakopava na tajnom mestu, tj krije ispod zemlje, te je expert geolog neophodan u pronalasku takvog zakopanog novca.

Nina

pre 8 godina

Ja ovo nista ne razumem, sem daje zena hrabri - prevarant, zaduzena za prevarante !

Goran

pre 8 godina

Koliko jos ovakvih "strucnjaka" imamo koji nas zamajavaju i trose nase pare sam bog zna, ......

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija