• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

14.04.2016

15:09

JEREMIĆ PREDSTAVIO PROGRAM PRED UN: Obezbeđivanje mira zahteva nove globalne strategije!

Politika

JEREMIĆ PREDSTAVIO PROGRAM PRED UN: Obezbeđivanje mira zahteva nove globalne strategije!

Podeli vest

Kandidat Srbije za novog generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je danas u UN program rada te svetske organizacije u narednom mandatu istakavši da obezbeđivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uslovima zahteva nove globalne strategije i rešenja, kao i intenzivniju međunarodnu saradnju

Jeremićeva platforma reforme UN ima, kako je najavljeno, 80 strana i sastoji se iz pet celina: prva - održivi razvoj, druga - klimatske promene, treća - mirovne opreacije, četvrta - ljudska prava i humanitarna pomoć i peta - reforma Sekretarijata UN.

 - Ovo je odlučujući momenat za našu generaciju, za svet koji je usred duboke transformacije koja je bez presedana po ominu i tempu -  rekao je Jeremić na početku predstavljanja.

I dok, kako je rekao, svet postaje sve više međuzavisan, multipolaran i globalizovan, on je sve više opterećen geopolitičkim trvenjem, ubrzanom ekološkom degradacijom i erozijom poverenja u međunarodni sistem.

Ad hoc pluralizam, voluntarizam i neformalne mreže ne mogu da budu zamene za usaglašen i inkluzivni multilateralizam u 21. veku, kazao je Jeremić koji je istakao da u centru ovog zadatka naše generacije mora da stoje UN: organizacija jednako obdarena sveobuhvatnim legitimitetom i univerzalnim članstvom.

Jeremić je ukazao i na sve glasnije kritike da je sistem UN nezadovoljavajući i da sadrži previše pokretnih delova, kao i da će status kvo pristup učiniti ovu Organizaciju nepodobnom za ciljeve 21. veka
.



Ističući da su UN stecište velikih i trajnih ideja, a njegovi zaposleni izuzetno posvećeni, postoji rizik, kazao je, da mnoga dostignuća UN izazovu utisak stagnacije.

 - Da bi se to sprečilo, potrebno je zajedništvo u naporima da se UN podmlade - rekao je Jeremić i dodao da je važan zadatak sledećeg generalnog sekretara da predstav realističan set mera.

On je rekao da je ponosan što može da iznese detaljnu platformu politike koja sadrži 53 specifičnih i konkretnih obećanja koje je spreman da primeni od prvog dana.

 - Kao generalni sekretar nastojao bih da u centar napora UN stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promenama, i da čitav sistem usmerim na rad na ovim kritičnim pitanjima -  rekao je Jeremić koji veruje da UN mogu da reše nastajuće izazove, ali samo ako se reformiše način na koji UN vode preventivnu diplomatiju i mirovne operacije.

Jeremić je rekao da bi mu bila čast da ponovo bude angažovan u Ujedinjenim nacijama iz najmanje tri sveobuhvatna uverenja: prvo, da osiguravanje snažnijeg multilateralizma predstavlja najjaču bezbednosnu mrežu protiv globalnih rizika sa kojima se suočavamo danas; drugo, da revitalizovane UN treba da budu centralni deo globalnog upravljanja; i treće, da postojeći resursi UN moraju da se koriste efikasnije tako da Organizacija može da isporuči rezultate koje zahtevaju njene članice i međunarodna zajednica.



Jeremić, bivši šef diplomatije Srbije i predsedavajući Generalnom skupštinom UN u jednogodišnjem mandatu, rekao je da je u svojoj mladosti bio svedok posledica neuspeha diplomatije, odsustva vladavine prava i poplave siromaštva te da se borio za demokratiju, ljudska prava i pomirenje.

Podsetio je da je kao predsedavajući Generalne skupštine UN naporno radio na premošćavanju podela između razvijenih zemalja i onih u razvoju tako da je formalizovana saradnja UN i G20.

 - Svih tih godina, imao sam nepokolebljivu veru u vrednosti UN: vrednosti koje nas spajaju pod jedan krov sa obećanjem da ''niko ne bude ostavljen iza" - bez obzira na pol, rasu, veru, boju ili nacionalnost - kazao je Jeremić.

Inače, neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine UN, u cilju unapredenja transparentnosti procesa izbora generalnog sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program - viziju buduće reforme sistema UN, kako bi se odgovorilo izazovima 21. veka.
 

SRBIN NA ČELU UN! Vlada Srbije podržala kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija