• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.05.2016

15:10

EVO KO ĆE SEDETI U SKUPŠTINI! Poslanicima podeljeni mandati!

Politika

EVO KO ĆE SEDETI U SKUPŠTINI! Poslanicima podeljeni mandati!

Podeli vest

Prvi korak ka formiranju novog republičkog parlamenta danas je učinjen dodelom mandata poslanicima, mada bi, zbog formiranja vlade i mogućnosti da neki od njih dobiju funkcije u drugim državnim organima, slika novog saziva najvišeg zakonodavnog tela mogla uskoro da bude i nešto drugačija

Budući da se mandati dodeljuju po redosledu na listi, poslanički mandat je dobio i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je prvi na listi koalicije okupljene oko SNS.

To će biti kratkoročno i zbog preuzimanja premijerske funkcije može se ubrzo očekivati njegova ostavka na poslaničko mesto.

To će najverovatnije biti slučaj i sa sledećima na listi te koalicije - liderom SDPS Rasimom Ljajićem i Majom Gojković, koju mediji odavno vide na nekoj drugoj poziciji.

Mandate su dobili i lider PUPS-a Milan Krkobabić, Goran Knežević, Aleksandra Tomić, Aleksandar Martinović, književnica Ljiljana Habjanović, novinari Miroslav Lazanski i Jasmina Karanac, operska pevačica Jadranka Jovanović, teniski trener Bogdan Obradović, automobilista Dušan Borković...

Boje SNS u parlamentu će braniti i "stare" snage - Aleksandra Ðurović, Marija Obradović, Veroljub Arsić, Marijan Rističević, Miograd Linta, Igor Bečić i drugi, a mandati su pripali i Dubravki Filipovski, Miroslavu Markićeviću iz NS, Miloradu Mijatoviću, Muameru Bačevcu, Vladimiru Marinkoviću iz SDPS, Žiki Gojkoviću i Aleksandru Čotriću iz SPO...

Kada je u pitanju koalicija SPS-JS, mandat su dobili lideri stranaka Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, Slavica Ðukić Dejanović, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Dijana Vukomanović, Petar Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Ivan Karić, Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović, Novica i Ivica Tončev, Titov unuk Josip Broz...

Radikale će, pored ostalih, zastupati lider SRS Vojislav Šešelj, Nemanja Šarović, Milorad Mirčić, Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Milovan Bojić.

Stavove koalicije okupljene oko DS braniće, pored ostalih, lider Bojan Pajtić, funkcioneri Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Goran Ješić, Balša Božović, Veroljub Stevanović, Zoran Živković, Dušan Petrović, a pokreta "Dosta je bilo" lider Saša Radulović, profesor FPN Dušan Pavlović, Aleksandar Stevanović i drugi.

U poslaničkim klupama biće i lideri koalicije Dveri-DS S Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić, a sa te liste, pored ostalih, još i Dejan Škulić, Miladin Ševarlić, Ðorđe Vukadinović, dok su, kada je u pitanju koalicija LDP-SDS-LSV, mandati dodeljeni Nenadu Čanku, Čedomiru Jovanoviću, Nadi Lazić, Marku Ðurišiću, Nataši Mićić, Goranu Bogdanoviću, Nenadu Miliću...

Mandate su dobili i Muamer Zukorlić, Sulejman Ugljanin i Enis Imamović iz SDA Sandžaka, Fatmir Hasani iz Partije za demokratsko delovanje, Goran Čabradi iz Zelene stranke.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se, ukoliko neko od poslanika kojima su dodeljeni mandati preuzmu funkciju u vladi ili nekom drugom državnom organu, njihovi mandati dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi, kome nije bio dodeljen mandat - pripadniku iste političke stranke.

Na prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik, dok mu u radu pomaže po jedan, najmlađi, poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

Shodno tome, za stolom predsedavajućeg na konstitutivnoj sednici sedeće poslanik Dragoljub Mićunović, roden 1930. godine, izabran na listi DS-a.

Među najmlađima koji bi mogli da mu pomažu u vođenju sednice su inženjeri saobraćaja Ivana Nikolić sa Uba i Ognjen Pantović iz Beograda, oboje sa liste SNS, rođeni 1989. godine, kao i diplomirani politikolog Stefana Miladinović iz Beograda i ekonomista Marija Jevđić iz Kraljeva, rođene 1981, a izabrane na listi SPS-JS.

Najmlađa na listi SRS-a je apsolvent ekonomije Aleksandra Belačić sa Novog Beorgada, rođena 1986. godine, dok je među demokratama najmlađi ekonomista Radoslav Milojičić iz Smederevske Palanke, rođen 1984. godine. Među poslanicima "Dosta je bilo" najmlađi je vođa programerskog tima Miloš Bošković iz Niša, rođen 1985. godine.

Republička izborna komisija dodelila je danas 250 mandata budućim poslanicima po redosledu na izbornim listama, čime su se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta.

U parlament je, od 20 koliko ih je učestvovalo na izborima, ušlo 12 lista, uključujući pet manjinskih, a lista oko SNS osvojila je najviše - 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22 mandata, "Dosta je bilo" ima 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS.

SVM ima četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ceca

pre 7 godina

Marijane Rističeviću legendo, udri po ovim združenim pacijentima dr Sande, sandinistima iz ambasade SAD!

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija