• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2016

12:09

VIŠI SUD ODLUČIO: Radikale nećemo izručiti Hagu!

Politika

VIŠI SUD ODLUČIO: Radikale nećemo izručiti Hagu!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne izruči Haškom tribunalu koji je zahtevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja

Sudija za prethodni postupak doneo je danas rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saospstila je danas SRS.

Sudija je kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.

Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će doneti tročlano veće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljeja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Не Радикале..!! Него НИКОГА...! Јер то српски Устав - не дозвољава!

Rodoljub

pre 7 godina

Веома радосна вест да је наш суд једном донео одлуку у складу са нашим законодавством, а не под притиском.Независно судство напокон!!!

Deder facto deder iure

pre 7 godina

Jeste videli kako pravosuđe funkcioniše kod nas, jedno od retkih pravosuđa u sveti na koji politika i političari apsolutno ne mogu da utiču i intervenišu. Imamo potpuno nezavisno sudstvo. To što je sud doneo "svoje samostalne" pravosudne odluke baš kada se shvatilo da definitivno zahvaljujući Hrvatskoj prolazi ovogodišnji junski voz za otvaranje poglavlja 23 , u inat svima, to je čista slučajnost

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija