• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.08.2016

13:03

NOVE PROTESTNE NOTE! Srpsko MSP uputilo Hrvatskoj oštru osudu zbog oslobađanja Glavaša i spomenika Barišiću!

Politika

NOVE PROTESTNE NOTE! Srpsko MSP uputilo Hrvatskoj oštru osudu zbog oslobađanja Glavaša i spomenika Barišiću!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio da primi

Ministarstvo je note dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno, navodi se u saopštenju MSP.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je oštar protest povodom rešenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim se ukida prvostepena osuđujuća presuda za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

SKANDAL! Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu ratnom zločincu Branimiru Glavašu!

Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne tačke kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda, navodi se u saopštenju uz ocenu da posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj. 

Takođe, MSP smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata. 

Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj. 

Takva politika Hrvatske dovela je i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenim protiv pripadnika srpskog naroda.

SAD DIŽU I SPOMENIKE USTAŠAMA! Hrvati odaju priznanje Miru Barešiću, ubici jugoslovenskog konzula u Švedskoj!

Ministarstvo očekuje od hrvatskih pravosudnih organa da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Ministarstvo je izrazilo je i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miru Barišiću u Dragama iznoseći stav da je podizanje spomenika osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana.

U saopštenju se navodi da MSP očekuje da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve. 

Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni, zaključuje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 7 godina

Зашто увек пишемо и говоримо ,, усташки злочини, усташки злочинци,, као да су усташе неки посебан народ и као да то нису били (а и сада) хрвати, па би било правилније и праведније да се то назива ,, хрватским злочинима и хрватским злочинцима,,

Hrvat

pre 7 godina

jesu ove cede dosadni i naporni moraju da shvate da mi imamo svoju drzavu i mozemo da radimo sto hocemo kome se ne svida neka se iseli u veliku srbiju

magda

pre 7 godina

Pa za to je zasluzan nacista Papa Franja koji izigrava sveca i hriscanskog vodju a u stvari je zamaskiran nacista i fasista kao i sve pape pre njega,pa nije se on dzabe sapleo i pao dok je isao prema oltaru u Ausvicu neki dan,savest mu nije cista a od Boga ce kao papa dobiti poseban tretman na onom svetu.I pakao ce mu izgledati kao raj u odnosu na mesto na koje ce ga Bog poslati u sve veke vekova,Amin!\n

marko

pre 7 godina

Zasto se Srbija uopste mesa u unutrasnje poslove neonacisticke hrvatske. Pustite ih nek se okite svojim cvecem. Zdrav razum u svetu ce to da vidi. Ne ulazite u rvanje u hrvatsko blato. Pustite ih nek se sami u njemu valjaju.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija