• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2016

16:31

I ZAPADNI MEDIJI VIDE, SAMO JE EU SLEPA! AP: Hrvati se dive ustaškom režimu iz Drugog svetskog rata!

Politika

I ZAPADNI MEDIJI VIDE, SAMO JE EU SLEPA! AP: Hrvati se dive ustaškom režimu iz Drugog svetskog rata!

Podeli vest

Američka agencija AP piše da je Srbija oštro protestovala zbog otkrivanja spomenika Miru Barešiću u Hrvatskoj, kojim se, navode, odaje počast "ekstremnom nacionalisti" osuđenom zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine

AP navodi da se Hrvatska, inače članica EU, suočava sa porastom desničarskih osećanja, koji uključuju i divljenje za ustaški, nacistički, marionetski režim tokom Drugog svetskog rata, koji je odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja, Srba i Roma u koncentracionim logorima.

Srbija Barešića vidi kao teroristu, dok ga hrvatski nacionalisti poštuju i gledaju kao heroja koji je ceo svoj život posvetio hrvatskoj državnosti, navodi AP i podseća da su otkrivanju spomenika prisustvovala i dva ministra u hrvatskoj vladi.

I HRVATSKI RATNI VETERAN ZORAN ERCEG PRIZNAO: Miro Barešić je bio ustaški ubica i osuđeni terorista!

AP prenosi i da je sprski premijer Aleksandar Vučić uputio pismo funkcionerima EU u kojem je, navodi američka agencija, zatražio reakciju i upozorio da hrvatska "antisrpska" politika može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, koji je bio zahvaćen krvavim civilnim ratom devedesetih.

- Očekujemo reakciju iz EU. Kako je moguće da je terorista Barešić, koji je osuđen u demokratskoj Švedskoj, postao heroj - prenosi AP Vučićeve reči.

Navodi i da je srpsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je u ponedeljak da statua bude sklonjena, uz ocenu da je to neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana. Agencija dodaje i da su hrvatski zvaničnici saopštili da više neće primati diplomatske note iz Srbije, kojih je bilo više.

Public

Američka agencija podseća i da je Hrvatska pretila da će blokirati pregovore Srbije sa EU ako Beograd "nastavi da deli lekcije o demokratiji".

Američka agencija navodi da je Barešić, deklarisani proustaša koji se borio za hrvatsku nezavisnost od Jugoslavije, ubio ambasadora Vladimira Rolovića u jugoslovenskoj ambasadi u Stokholmu. 

Švedski sud osudio ga je na doživotnu robiju, ali je grupa hrvatskih desničara otela putnički avion 1972. godine, primoravajući da Barešića i još pet zatvorenika koji su učestvovali u napadu na ambasadora puste.

EVROPO, ŠTO SE PRAVIŠ MUTAVA?! BOLEST MOZGA - Hrvati dižu spomenik teroristi, a EU ćuti!

Barešić je našao utočište u Paragvaju, ali je ponovo uhvaćen i vraćen u Švedsku 1980. godine, gde je kazna doživtnog zatvora zamenjena za kanu zatvora u trajanju od 18 godina.

Vratio se u Hrvatsku 1991. godine gde je i ubijen u borbama protiv srpskih snaga koje su se, navodi AP, borile protiv hrvatske nezavisnosti. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jova

pre 7 godina

E ako je tako. Onda cemo mi Srbi podigniti Spomenike Zeljka Raznatovica Arkana , Generala Ratka Mladica i Predsedniku RSK Milanu Martica. Bas bih tad voleo da vidim reakcije Hrvata i EU !\n

jandro

pre 7 godina

Milan Martić je živ čovjek; ne treba spomenik živom čovjeku. General Mladić je živ čovjek, takođe.

marko

pre 7 godina

Zamisli one jadne nevine hrvate kad ih ovi predstavljaju ovakvim herojima. E doci ce vreme nece smeti da kazu da su iz hrvatske. Od sramote. Pazi ironije, reci ce da su iz bivse sfrj. Ha ha haaaa

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija