• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.09.2016

11:12

ĐURIĆ: Nova runda dijaloga BG-PR 26.septembra!

Politika

ĐURIĆ: Nova runda dijaloga BG-PR 26.septembra!

Podeli vest

Nova runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu zakazana je za 26. septembar, a na dnevnom redu su telekomunikacije, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. avgusta prošle godine, predviđeno je da Srbija traži pozivni broj za KiM koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korišćenje Prištini, te da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji KiM.

Priština, kaže Ðurić, na svaki način želi da ospori ono što potpisano i da napravi presedan, odnosno da oduzme imovinu Telekoma Srbije i proglasi da je to imovina Pošte i Telekoma Kosova.

- I to iako je 90 odsto te imovine napravljeno nakon 1999. godine, poput zgrade u Kosovskoj Mitrovici koja je podignuta 2004. godine - kaže Ðurić.

Navodi i da, iako Beograd ima svu dokumentaciju o imovini, Priština često pokušava da razgovara argumentima sile i da računaju da će dobiti podršku međunarodne zajednice za takve stavove.

- Zato i imamo drske ideje i predloge, kao što je to da se njima omogući pristup kor sistemu Telekoma, da bi bezmalo mogli da prisluškuju građane Srbije po nalozima njihovih sudova. Naravno, tako nešto ne dolazi u obzir i mi o tome ne želimo ni da razgovaramo - rekao je Ðurić.

Kad je reč o tablicama, Ðurić kaže da je Beograd napravio katastrofalan sporazum 2011. godine, kojim je bilo predviđeno ukidanje srpskih tablica i zamena sa statusno neutralnim KS tablicama ili sa RKS tablicama na celoj teritoriji KiM, da prestanu da se izdaju naše tabilice, te da od 1. novembra ne može da se uđe sa beogradskim tablicama u južnu pokrajinu.

- Ne mogu da razumem na čemu je 2011. napravljen taj dogvor i smatram da nije u skladu sa zakonima i Ustavom - naveo je Ðurić.

Ističe da je sada obezbeđeno da se produži važenje naših tablica na KiM neograničeno, kao i da se u narednih 12 meseci omogući da ljudi preregistruju vozilo na statusno neutralne tablice, čije je važenje produženo na još pet godina.

- Priština je po sporazumu iz 2011. godine imala pravo da počne da skida naše tablice od 1. novembra, ali je sada omogućeno da građani i dalje mogu da ulaze sa našim u južnu pokrajnu, ali će tablice morati da budu prelepljene belom nalepnicom. Spasili smo što se spasiti moglo - naveo je Ðurić.

On ocenjuje da je jasno da je bivši pregovarački tim imao šta i da krije od javnosti, jer su, navodi, dogovarali i ono što nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Ðurić je rekao i da je, uz sve mane koje dijalog sa Prištinom ima, bolje 1.000 dana razgovarati nego jedan dan ratovati.

- Srbiji dok se oporavlja od svega što se dešavalo u prethodne dve decenije, najviše odgovara da ima mir i u kući i u okruženju, da se koncentrišemo na oporavak naše ekonomije, na jačanje međunarodnog položaja - naveo je Ðurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija