• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.09.2016

10:45

HOFER: Srbiji sledi zlatan period, Vlada veoma odgovorna!

Politika

HOFER: Srbiji sledi zlatan period, Vlada veoma odgovorna!

Podeli vest

Kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsednika Austrije i treći predsednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer izjavio je da se Vlada Srbije po pitanju referenduma u Republici Srpskoj "veoma diplomatski ponašala" i izrazio uverenje da Srbiju očekuje zlatna budućnost

Na pitanje kako komentariše predstojeći referendum u Republici Srpskoj i protivljenje visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da se on održi, Hofer je, u intervjuu Tanjugu, odgovorio kritikom na račun austrijskog diplomate u Bosni i Hercegovini.

- Nisam uveren da aktivnosti gospodina Incka, koji se nesumnjivo trudi, doprinose smirivanju situacije na licu mesta. Verujem da je ovde potrebno više diplomatskog prilaza. Ja sam uvek prijatelj diplomatskog delovanja, jer diplomatija otvara vrata, a ne zatvara ih. Treba biti veoma obazriv - ukazuje Hofer u intervjuu Tanjugu.

Istovremeno, Hofer ima reči hvale za Vladu Srbije, koja se, kako je podvukao, po ovom pitanju veoma diplomatski ponašala.

- Ako se uzme u obzir istorija Srbije i problemi koji postoje, vlada u Beogradu delovala je veoma diplomatski i razumno - zaključio je on.

Srbija mora da postane članica EU, poručio je Hofer podvukavši da se ta zemlja pozitivno razvija, te da je očekuje "zlatna budućnost".

- Zlatna budućnost znači da će idućoj generaciji biti mnogo bolje nego aktuelnoj, a to je nešto što je važno za zemlju. To podstiče i građane da daju doprinos kada znaju da to rade za buduće generacije - rekao je Hofer.

To nije, međutim, slučaj u svim evropskim državama, naveo je, jer  se u nekima već sada vidi da će sledećoj generaciji biti gore nego aktuelnoj, po prvi put posle Drugog svetskog rata.

Pozitivan razvoj Srbije će, prema njegovim rečima, voditi zemlju u odličnu budućnost - Srbija će zasigurno biti članica EU, i biće veoma važna zemlja Unije.

- Članstvo Srbije, kao partnera u Uniji, je garant mira, slobode i bezbednosti unutar EU. Znamo iz iskustva iz prošlosti da je stabilnost u zemljama Zapadnog Balkana od najvećeg značaja po Evropu i svet. Zato sve naše napore moramo fokusirati na jačanja zajedništva. Srbija mora postati članica. Mora biti i ojačano razumevanje između Srbije i Hrvatske i da bude jasno da su nam potrebne obe zemlje za pozitivan razvoj EU - kazao je Hofer.

On je ukazao da razume udržanost obe strane, što pripisuje ličnim iskustvima tokom rata, ali ujedno poručuje da to mora da se savlada i da je neophodno krenuti napred ka zajedničkoj budućnosti.

I tokom nedavne posete Hrvatskoj, Hofer priznaje da je u Zagrebu primetno samo delimično razumevanje za potrebu bolje regionalne saradnje.

- Bilo je razumevanja da se mora poboljšati odnos. Bio sam tamo kada je bilo diplomastkih problema, ali nisam razgovarao sa šfeom diplomatije, već njegovom zamenicom. Uveren sam da na kraju razumevanje mora da prevlada, jer postoje slični interesi, kultura, ekonomske strukture. Jasno je da samo zajednički put Evrope može biti pravi - dodao je.

Kada je reč o uslovljavanju Srbije Kosovom na putu ka EU, Hofer istice da se radi o škakljivom pitanju.

- Ne podržavam kada političari preko medija drugim državama poručuju šta moraju da učine. Postoje problemi koji se mogu rešavati dijalogom koji bi vodio ka putu bez uslovljavanja od spolja. Uslovljavanja su uvek problem i vode ka gubitku jedne strane. Ne treba ništa poručivati preko medija, treba sesti za sto i pronaći zajednički put - poručio je on.   

Upitan koje bi mu bilo prvo službeno putovanje u inostranstvo ako bude izabran za predsednik Austrije, Hofer se nije libio da kaže - Srbija.

Možda će, kaže, i pre 4. decembra za kad su zakazani predsednički izbori u toj zemlji, posetiti Srbiju, kako bi poslao signal podrške njenom evropskom putu.

- Moja prva putovanja će me voditi u zemlje našeg regiona, takozvane Višegrad plus grupe, ali posetiću naravno i Švajcarsku, Kinu i mnoge druge zemlje od interesa za Austriju. Viđaćete me često u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, ali i naravno Nemačkoj. Zemlje srednje Evrope su moje posebno interesovanje, jer je to od velikog značaja po stabilnost i mir - zaključio je Hofer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija