• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2016

21:29

OTKRIVAMO! SRBIJA DOBILA SJAJNU PONUDU: Kinezi spremni da nam isporuče rakete dometa 300 km!

Politika

OTKRIVAMO! SRBIJA DOBILA SJAJNU PONUDU: Kinezi spremni da nam isporuče rakete dometa 300 km!

Podeli vest

Peking spreman da nam isporuči najmodernije krstareće rakete i PVO raketni sistem FD-2000, koji je moćniji od ruskog S-300! Kinezima, zbog 'Železare' i drugih investicija, jako stalo da Balkan dugoročno bude stabilan. Procenjuju da je to moguće samo ako je Srbija respektabilna vojna sila

Narodna Republika Kina izuzetno je zainteresovana da učestvuje u najavljenoj modernizaciji i opremanju Vojske Srbije. Vlastima u Beogradu već su dostavljene prve nezvanične ponude u kojima nam se nude najmodernije krstareće rakete i raketni sistemi, i to po cenama koje su znatno niže od tržišnih, ekskluzivno saznaje Informer!

Moćnije oružje i od S-300

Istina je da su Kinezi vrlo raspoloženi za vojnu saradnju s nama. Taj PVO raketni sistem FD-2000, koji nam nude, možda je i bolji od ruskog S-300
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Peking je, tvrde naš pouzdani izvori iz bezbednosnih i vojnih krugova, spreman da nam isporuči višecevni raketni sistem sa krstarećim raketama dometa od čak 300 kilometara, ali i nadmoćni PVO raketni sistem FD-2000, koji je, prema rečima stručnjaka, moćniji i od legendarnog ruskog S-300! Ponuda za opremanje i naoružanje srpske vojske samo je deo dugoročne strategije Kine da razvija međudržavno partnerstvo sa Srbijom.

Vrlo povoljni uslovi

O velikim planovima Kine u Srbiji najbolje svedoči kupovina smederevske "Železare" i čitav niz drugih velikih najavljenih investicija.

Informer

- Pekingu je jako stalo da Balkan bude stabilan. Oni procenjuju da je to dugoročno moguće samo ako je Srbija jaka i respektabilna vojna sila. Naoružanje koje nam je ponuđeno zaista jeste poslednja reč kineske vojne tehnike. Ako bismo to imali u svom arsenalu, nama u Srbiji više niko ne bi smeo tek tako da preti. Tu pre svega mislim na višecevni raketni sistem sa krstarećim raketama "zemlja-zemlja" koje imaju domet od čak 300 kilometara. Nude nam i PVO sistem FD-2000, koji je Turska htela da kupi pre ruskih i američkih raketnih sistema, ali je odustala zbog pritisaka sa Zapada. To vam valjda dovoljno govori koliko je to kvalitetan odbrambeni sistem. Uz sve to, nama se FD-2000 nudi po neverovatno povoljnim uslovima - objašnjava sagovornik Informera.

PRAVI POKLON ZA PRIJATELJA! Putin Si Đinpingu doneo kutiju ruskog sladoleda!

Informer

mojugao

DRAGAN ĐUKANOVIĆ
CENTAR ZA SPOLJNU POLITIKU

Srbija je bitna Kini, jer se nalazi na strateški važnom "novom putu svile" koji treba da ih spoji sa zemljama EU. Verovatno su spremni da ovde ulože i u nove investicije, ali žele i da obezbede dosadašnji kapital.

Da ovde nije reč ni o kakvim bajkama, ni nerealnim prognozama, uverava nas i vojni komentator "Politike" Miroslav Lazanski. On napominje da Kina ima plan i interes da stabilizuje ovo područje i da je tu Srbija dobila ulogu pouzdanog saveznika.

- Kinezi su vrlo raspoloženi za vojnu saradnju sa nama. Ovaj PVO koji nam nude je možda bolji i od ruskog S-300. Turci su to hteli da kupe od Kine, ali su odustali u poslednji čas pošto su ih pritisli Amerikanci... U kineskoj ponudi je vrlo interesantan i taj višecevni raketni sistem dometa od 300 kilometara koji ima krstareće rakete "zemlja-zemlja". To, koliko znam, nude po najpovoljnijim uslovima, a spremni su i da se elementi raketa sklapaju u fabrikama namenske industrije u Srbiji - podvlači Lazanski.

SAMO U INFORMERU! Si Đinping objavio: RUSIJA I KINA ĆE VLADATI SVETOM, DO 2026. RAZBIĆEMO NATO!

Informer

I vojni analitičar Bojan Dimitrijević potvrđuje da vojna saradnja Srbije i Kine već postoji.

- Od Kineza smo nekoliko puta dobili donacije za informatičku službu i za potrebe saniteta. Verujem da će i ubuduće biti vojne saradnje - kaže Dimitrijević.

Jaki interesi

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da je rano pričati o dometima kineske opreme, ali navodi da se njihova tehnologija nesporno razvija.

- Kineska vojna industrija funkcioniše između kopiranja stranih tehnologija i stvaranja sopstvene proizvodnje. Zbog toga Kina ima jak interes da nudi povoljne uslove ozbiljnim zemljama, jer su im dosad klijenti bile samo siromašne zemlje Azije i Afrike. Oni vrlo kreativno rešavaju probleme - zaključuje Radić.

PVO raketni sistem FD-2000

* domet raketa 200 km
* maksimalna visina cilja 30 km
* namenjen uništavanju aviona, bespilotnih letelica i krstarećih raketa na velikim daljinama

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 7 godina

Jel ima neka zemlja da nam zadnjih pet godina ne isporucuje naoruzanje koje nikako da stigne.Od tekstova i naslova bi mogla dobra enciklopedija savremenog naoruzanja da se sastavi.

999

pre 7 godina

Imenjače nemoj trabunjati koješta molim te. Osim Rusije i sada Kine NIKO nije nam NUDIO bilo šta. A ako smo do sada šta i dobili ne misliš valjda da će se o tome udarati na sva zvona, za boga miloga čoveče.

Feniks1

pre 7 godina

Ja sam nudio tri dobre pracke , ali niko nece da odgovori na ponudu .

Nikola

pre 7 godina

Iskreno sve mi ovo malo postaje smjesno. koliko li smo preko tabloida i novina do sada dobili 'super ponuda"? vjerovacu kada vidim da je to u Srbiji,..iskreno! Pocelo je vise da nervira. Cudim se da Vucic vise nije dao Rusima ultimatum: Ili nas naoruzajte ili da se mi kupimo i u NATO,..sto je dosta i previse je. Ponasaju se kao dvojica od brda odvaljenih huligana gdje jedan tuce slabijeg a ovaj drugi na kolegu vice "aj ga cik jos jednom udari"

Nesa

pre 7 godina

Koliko ja sve ovo shvatam, Rusija je nama potrebna puno vise nego mi njima. Oni nama predstavljaju opstanak a mi njima samo pitanje casti. Pa stoga neznam kako bismo se sa opstankom kockali. Sto se tice ponuda, verujem u njih pa i da su povoljnije od trzisnih. Puno je tu faktora u igri, ali problem su pare. Mozemo mi biti braca, ali nam sestre nisu kese. Nas strateski pravac koliko vodim je sto vise oslanjanja na proizvodnju a sto manje kupovine. I eto kad sve to imas u vidu, onda je gomila ponuda a mi ko magarci izmedju dva plasta.

KoleM

pre 7 godina

A kada besplatno Rusi izvade u Srbiji 10 miliona barela nafte godišnje onda su nam kese sestre? Kad nam naplate gas više nego Nemcima onda smo mi šta?

marko

pre 7 godina

Nije problem u Rusima već u našim lopovima. Rusi isporučuju gas našoj privatnoj firmi, a ta privatna firma prodaje državi Srbiji. A zašto država Srbija sama ne aplicira kao klijent pred ruske firme,zato što mahaluška mafija ima interes i dele reket. Tako pusti ti Ruse...i onih dva helihoptera su previše za Vučića i njegove NATO partnere.

Srb

pre 7 godina

Србија на крилима руског медведа и кинеског змаја.

Darko

pre 7 godina

Sada je Srbija svoja drzava,nema saveza gde bih nas neko izdao, a i mora da ima jaku vojsku.

Dejan

pre 7 godina

To sam ja govorio ribama kao mald, al ne ide to tako :)

Lala iz Banata

pre 7 godina

Могли би да нам ставе на располагање и две-три своје "Бригаде".... Само не знам, где да сместимо у Србији... - ДВА МИЛИОНА ВОЈНИКА...?

Peca

pre 7 godina

Pa na Kosovo i metohiju damo im tapiju na 50 godina na onu livadu gde su Ameri i nek grade .

Jelemi

pre 7 godina

Tacno zemljace, morali bi da ih smeste po privatnim kucama, kod tebe i mene npr, znamo da nam kasarne zvrje oronule , propale i prazne.

maka

pre 7 godina

Зато ће бити за два милиона миграната.

DS

pre 7 godina

Vise bih volio ovu vijest citati u proslom nego u buducem vremenu,da je stiglo,a ne da ce stici. U svakom slucaju dobro je da se razmislja o kupovini tih sistema,trebace nam u buducim odnosima sa ovim ludim komsilukom i jos ludjim Zapadom..

zoran

pre 7 godina

Tekst kaze kako jedna Turska je dobila zabranu od Zapada (citaj USA) da kupi ovo oruzje, a kao Srbija ce ga uzeti. Komedija da ne moze biti veca. Ima da pozovu kancelara u Brisel, zavale mu jednu vasiptnu, pa da vidish kako ce maksimalna oprema za nasu vojsku biti vec upotrebljene kalasnjikov puske. Nama naredili da "Zolje" unistimo; tenkove da istopimo u zelezari Smederevo, a nasi to revnosno ispunili. Sada se neko nada da ce Amerika da da dozvolu AV da kupuje ovo silno naoruzanje. Kako vam vise nije jasno da smo mu u vazalnom odnosu prema Zapadu..???? Rusi ne smeju nista da isporuce, sta dalje pricati..???? Za to vreme, nasa vojska je na nivou veceg lovackog drustva. Lazanski samo lozi narod. Valjda je za to placen.

Marcco

pre 7 godina

Ovo sa kineskim HQ-9 tj. FD-2000 je još najrealije. Za razliku od S-300 koji moraju da se uplate a onda se čeka jedno 5 do 7 godina na isporuku, kineskih FD-2000 ima na "lageru" preko 30 komada jer su naručenih od Turske pre 5 godina ali nisu nikada isporučeni jer je SAD preko NATO blokirao ugovor, tj. Turska je morala da kupi Raytheonove MIM-104 Patriot, američke proizvodnje.

ROMAN

pre 7 godina

Hvala Narodna Republika Kina sveg srca!!! Zivela Kina!!!

Zvezda

pre 7 godina

Sjajnu ponudu.Da li ste bre vi normalni?Jesu li to investicije?Da li za to nedostaju 15000 IT strucnjaka?Rakete?Da se gadjamo malo.Da ginemo malo,nismo odavno.Rane nam jos  nisu zacelile.Jel uz te rakete gratis idu i mrtvacki sanduci?A da se malo vi dovedete u red i prizovete pameti.Huskate opasno na barut.\n

snoop dog

pre 7 godina

" Nas i Kineza miljardu i deset miliona " Si Djinping ? Po ovom naslovu ispada da je Si Djinping Srbin ? mozda i jeste u tvom zavicaju ? Jeb.....em ti novinarsku skolu koju si vanredno zavrsio po bircuzima ! Da ne bi bunio nas koji citamo ove gluposti ubuduce napisi ovako " Srba i [nas ] Kineza milijardu i deset miliona " Si Djinping ! pa uz to dodaj i Ruse 140 miliona i sve iz EU i tako dalje dok ne postanemo naj jaci i naj veci i naj ??????

Marko

pre 7 godina

Pa zar vi stvarno mislite da ce javno pricati o tome sta i kako dobijamo? To je isto kao da stavimo sebi pistolj na celo... Onog trenutka kada se potvrdi da smo dobili Rusko ili Kinesko naoruzanje, izbijaju zestoki sukobi sa zapadom... Bolje je biti u sredini jos neko vreme, ni levo ni desno dok se ne smiri situacija... Cin se opredelimo za jednu stranu druga propada... A ja licno, CISTO SUMNJAM DA CE RUSI UCI U TRECI SVETSKI RAT ZBOG SRBIJE... Ima da nas zgaze kao miseve... Mnogo je tesko... Bas smo u dilemi... Me zelim rat niti da ginu vise srpska deca... TACKA! A oni koji pale vatru i pokazuju zube, sakrice se kao misevi u rupi... NE NE... Bicemo pametni i mislicemo na nasu decu i narod... \n

xxx

pre 7 godina

"Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave....."

sasA

pre 7 godina

Ova vest bi verovatno bila interesantna samo da nije sledece konstatacije: "Nude nam i PVO sistem FD-2000, koji je Turska htela da kupi pre ruskih i američkih raketnih sistema, ali je odustala zbog pritisaka sa Zapada. To vam valjda dovoljno govori koliko je to kvalitetan odbrambeni sistem." - Da, to nam govori koliko je sistem kvalitetan ali nam govori i sledece: Ako ga velika i mocna Turska armija nije mogla dobiti jer je "kapo" rekao NE! Kako se za ime sveta mala Srbija, u kojoj je vojska samo misaona imenica, moze nadati da ce se naoruzati takvim oruzjem pa makar ono bilo i dzabe??? Prosto mi je muka od nekakvih senzacionalnih vesti

Neša

pre 7 godina

Turska je morala da odustane od kupovine zato što je članica nato i mora da se sluša gazda. Mi nismo hvala Bogu i možemo da kupujemo od koga hoćemo, samo da je para.

Anarhista

pre 7 godina

Javite coveku da nam treba sef drzave, mozda i prihvati. Pazi, jedan kinez, 10 hiljada kilometara daleko od naze zemlje, zapravo zna koji je prvi uslov da bi jedna (i jadna) Srbija bila suverena i napredna. Samo je srpska armija jedini srpski prijatelj. Onaj ko to ne zna, dzaba se rodio.

BR

pre 7 godina

Zbog cega onda kinezi kupuju od rusa s400 ??? A sto se tice cojstva i junastva rusi treba ruke da nam ljube ... Peglali smo se sa NATO i bez njihovog naoruzanja A od Rusa cemo dobiti sistem DODJI JUCE

marko

pre 7 godina

Moze i baza na kosovu u zamenu za to oruzije. Uzmite onu Bondstil sad za koji mesec kad odu ameri.

Josip

pre 7 godina

auuu sad kad sve to "dobijete" prvo morate osloboditi Kosovo pa onda Bec.Sretno

Mile

pre 7 godina

Srbija treba hitno da s e naoruza sa mocnim sistemima. Jaka sr[pska vojska je garant opstanka Srba i Srbije .

Boris

pre 7 godina

I kao sve iz Kineske prodavnice zakazace bas kad bude zatrebalo. Kontam scenario: krenu ovi sa Tomahavcima iz Jadranskog mora, mi ukljucimo FD-2000 kad ono "batery low". Trk u radnju da kupimo druge,zamenimo Ok, taman da pucamo kad odlomi se plasticni okidac i eto sr..nja.

LuBe

pre 7 godina

Ja, ne znam gde cemo sa silnim prangijama, svi nam samo daju... Bas sam prolazio pored Batajnickog, od silnih \"Migova\" nema vise mesta na u hangarima pa su ih parkirali po kolovozu, a od PVO sistema nebo cisto, ni AirSerbia se ne usudjuje da odradi neki komercijalni let...\n

Nemanja

pre 7 godina

Mi imamo dva izbora,prvi je izbor da se naoruzamo i budemo suverena drzava ili da budemo ovakvi kakvi jesmo sada i da strahujemo za nasu buducnost,za buducnost nase dece i ostalih nasih potomaka. Mi smo nazalost trebali mnogo ranije da mislimo o kupovini naoruzanja ali ni sada nije kasno. Da mi prvo naoruzamo nasu drzavu pa onda da pricamo o ekonomiji. Ne radi se ovde o huskanju na rat nego samo o samoodbrani. Pa zaboga koga je Srbija napadala? Mi smo uvek bili napadani. Imamo problem RS,problem Raske oblasti,mozda i Vojvodine u buducnosti,ako docekamo probleme secesije ili unistavanje RS-a a da nemamo jaku vojsku bicemo jednog dana drzava kao Malta,zato pamet u glavu. Sto se mene licno tice mogu odmah da vrate vojni rok.Imam dva sina i rado cu ih poslati na slucenje vojske,bolje da sluze otadzbini nego jednog dana da ih posaljem u rat da ginu dzabe. Jaka armija je garant odvracanja napada na tvoju drzavu. Dovoljan je dokaz da smo 1999 imali samo sistem S 300 i nista vise ne bi se desilo bombardovanje. Jedan sistem S 300 kosta oko 250 mil. dolara,da smo imali 100 sistema sirom Srbije koje kosta oko 25 milijardi dolara ne bismo doziveli materijalnu stetu od oko 100 milijardi dolara od bombardovanja,plus zrtve pa ostalo. Pozdrav

Nikita

pre 7 godina

Daju nam oruzje?! Naoruzavaju nas?! Izmedju redova, neko zna da ce nam oruzje trebati?? Neka ne salju, NE ZELIMO RAT! NECEMO U RAT! Lako je slati oruzje daleko od svoje kuce a svi oni cuvaju svoj mir. Pa zar cemo dopustiti da opet ginemo? Uzmimo se u pamet, ovo ne ide na dobro.

Boki

pre 7 godina

Cekajte ljudi polako, pa ni Rusko naoruzanje koje trebamo džabe da dobijemo nije još stiglo. Kako ono bese 6 mig-29, S300, helihopteri,..... Ne treba nam od Kineza ništa kad ovo stigne. ZAšto bismo praznili budžet na Kinezre iako su uslovi povoljni kad nam Rusi sve džaba daju. Napominjem da sam se isključivo informisao preko Informera i vojnog stručnjaka Lazanskog.

ANTE BAN

pre 7 godina

KOMŠIJE; nemojte da nas ljutite! Smjesta da ste prekinuli kontakte sa Kinezina po ovom pitanju! U protivnome; dovest ćemo daleko više oružja, i to- od Amera!

Goran

pre 7 godina

A,koji ce nam klinac to???Neka daju hleba i mleka da se nahrani sirotinja u krugu od 300 kilometara!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija