• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.09.2016

11:14

JEREMIĆ: Podigli smo ugled Srbije, sledi finalna faza!

Politika

JEREMIĆ: Podigli smo ugled Srbije, sledi finalna faza!

Podeli vest

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, koji je posle pete rudne glasanja za tu poziciju bio drugi u ukupnom plasmanu, a prvi u istočnoj Evropi, ocenio je da je to rezultat kojim možemo da budemo izuzetno zadovoljni i dodao da sledi finalna faza u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN

- Rezultatom možemo da budemo izuzetno zadovoljni. Time smo značajno doprineli podizanju ugleda Srbije u svetu, pre svega s obzirom na to da je posredi trka za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima - rekao je Jeremić za TV Pink.

On je istakao da je kandidatura Srbije bila jedina koja je ispraćena platformom, u kojoj je do detalja izneto 53 konkretnih predloga za reformu i povećanje efikasnosti rada UN.

- Mislim da je to pomoglo u sticanju naklonosti nekih od najuticajnijih svetsklih medija koji su otvoreno podrzali srpksu kandidaturu - ocenio je Jeremić.

Dodaje, međutim, da smo bili predmet negativne kampanje, što svakako nije pomoglo.

- Ali sta da se radi, to je sastavni deo ovog posla, ne osvrćemo se na to i idemo dalje - rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, sada sledi finalna, konačna fazu izbora u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN i dodaje da je sada praktično sve u njihovim rukama.

- Trenutni odnosi velikih sila su prilično napeti i mislim da nije nezamislivo da se to odrazi i na pregovore o izborima za budućeg generalnog sekretara. Ko će iz tog složenog procesa izaći kao pobednik ostaje da se vidi - zaključio je Jeremić.

Jeremić je posle jučerašnje, pete rudne glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ајде Вуче да те - изаберу...! Па се попни и ти на " бандеру" !

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija