• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2016

13:04

ANTIĆ: Učinićemo sve za normalno funkcionisanje Trepče!

Politika

ANTIĆ: Učinićemo sve za normalno funkcionisanje Trepče!

Podeli vest

Biće učinjeno sve da se obezbedi normalno funkcionisanje Trepče, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, navodeći da ne veruje da bilo ko ima interes da zaustavi njeno funkcionisanje

Antić je novinarima na sajmu energetike i zaštite zivotne sredine rekao da veruje da će biti nađena kvalitetna rešenja koja će omogućiti nastavak proizvodnje Trepči pogotovo u Trepči Sever, gde radi vise od 3000 ljudi.

Odgovarajući na pitanje o imovini Trepće, Antić kaze da Srbija u ovom trenutku ima kljucni argument, a to je svojina kao univerzalno pravo i zaštiti svojinskih prava.

- Očekujemo od svih međunarodnih institucija i svih onih koji su uključeni u procese koji se vode između Beograda i Prištine da imaju razumevanja za našu poziciju. Verujem da ćemo imati podršku. Ovde je reč o zaštiti svojinskih prava - rekao je Antić.

To što je skupština u Prištini pokušala da uradi, kaže Antić, je pokusaj klasične otimačine i pravnog nasilja, navodeći da Vlada Srbije ne prihvata te odluke.

Ministar kaže da se mora pomoći poslodavcu i radnicima Trepce da nastave proizvodnju i da primaju platu, navodeći da to neće biti lako. Navodeći da su određeni segmenti režima rada ograničeni, poput nabavke i izvoza sirovina.

Radnici i poslovodstvo su potpuno odlučni da nastave proizvodnju, Srbija ima mogućnost da pomogne vlasnicima, a to je Fond za razvoj Srbije i mi ćemo naći način da to učinimo, rekao je Antić.

Kako kaže, situacija je teška, ali Vlada Srbije je zaključkom definisala koja su to ministarstva koja treba da se bave različitim elementima ukupne situacije.

U tom je smislu, kako je objasnio, zadatak ministarstava energetike, privrede i rada, te Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obezbede sve procese kako bi se proizvodnja u Trepči nesmetano nastavila i kako bi radnici na severu radili i primali plate.

Antić kaže da u celom sistemu Trepče, jedino Trepča Sever ostvaruje u ovom trenutku ozbiljniju proizvodnju i jedina je unpredila svoje proizvodne procese, navodeći da je prošle godine obrađeno 210.000 tona rude.

- To je jedino što u sistemu Trepče ovog trenutka stvara novu vrednost. Ne verujem da bilo ko ima interest da zaustavi funkcionisanje Trepce Sever - rekao je Antić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija