• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2016

19:45

ITALIJANI BRANE SRPSKU TREPČU: Isto kao kad bi neko hteo da uzme naš Fijat!

Politika

ITALIJANI BRANE SRPSKU TREPČU: Isto kao kad bi neko hteo da uzme naš Fijat!

Podeli vest

Pokušaj Prištine da nacionalizuje kombinat "Trepča" bi, ukoliko prođe, mogao, ne samo da nanese štetu stabilnosti u regionu i proevropskoj vladi u Beogradu, već bi mogao i da destabilizuje svetsku ekonomiju, ocenjuje italijanski list "Republika"

- To bi bilo kao kada bi, samo da navedemo primer, u nekoj zemlji gde Fijat-Krajsler poseduje fabrike iznenada vlada te zemlje objavila da su ta postrojenja na njenoj teritoriji, dakle zbogom gospodine Markjone, od danas su naša. Naravno, Beograd ne priznaje Kosovo, koje je postalo nezavisno nakon teškog rata protiv Miloševića. Ali ako jedan ovakav presedan prođe, šta će se dogoditi sa svetskom ekonomijom - upozorava tiražni italijanski list. 

(VIDEO) VUČIĆEVIĆ NA PINKU: Sve što se danas radi u regionu je pokušaj nekih da izazovu haos u Srbiji!

"Republika" navodi da nas istorija uči da na Balkanu i najmanja varnica može da izazove ozbiljne događaje, i konstatuje da ovaj "nečuveni" pokušaj preuzimanja "Trepče" ima taj potencijal.

"Trepča" je, kako navodi list, citirajući direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Ðurića, u nespornom vlasništvu srpskih poverilaca, beleži rast proizvodnje, a zbog poteza Prištine, koji je suprotan međunarodnom pravu, može da pretrpi veliku štetu. 

Đurić: Potezi Prištine bez pravnog dejstva, ali pretnja po stabilnost!

Kosovske vlasti su, time, kako konstatuje italijanski list, zadale i težak udarac procesima koji stabilizuju region. 

 
Public

- Sadašnja situacija ne ide u prilog pomirenju u bivšoj Jugoslaviji. A ne pomažu ni naporima umerenih političara kao što je Vučić. Očigledno, kažu zapadni diplomatski izvori, potez Prištine navodi vodu na vodenicu Vučićevih protivnika - navodi "Republika". 

ANTIĆ: Učinićemo sve za normalno funkcionisanje Trepče!

"Republika", na kraju, postavlja pitanje zašto EU, koja je u prošlosti na tenzije u regionu uvek reagovala pozivima na umerenost i kompromise, zaćutala u vezi sa kombinatom "Trepča", i konstatuje da ni problem nastao u dijalogu Beograda i Prištine o telekomunikacijama, niti ovaj povodom "Trepče", ne može da se stave na teret Beograda i evrointegracija Srbije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 7 godina

Како их боли када се ставе у наш положај. Шта ћемо ако Каубоји реше да конфискују Шанел или Пежо, шта ће Французи хоће ли и даље бити против Путина и Русије који се директно супротстављају америчком терору и беспоретку?

DS

pre 7 godina

Znaju SAD i EU da Kosovo i Metohija nisu nezavisni i siptarski nego srpska AP,pa prema tome i sva imovina u AP KosMet je srpska,ali ti mocnici se prave ludi pa ne postuju ono sto su i sami potpisali a to je Rez.SB.UN 1244. Treba im pokazati zube i ne popustati ni milimetar,njihova sila prolazi pa su zato i frustrirani pa im se zato i zuri da legalizuju agresiju NATO-a na Srbiju sto im nece proci.

Ljube

pre 7 godina

Pitanje vlasništva je na zapadu neuporedivo najveća stvar i gotovo pitanje časti, zauzima najvišlje mesto na skali vrednosti koje oni propagiraju ... Očigledno samo kad je njihovo ali kad je srpsko to ne važi ... prokleti licemeri i lopurde

pauna

pre 7 godina

hvala prijatelji znam da vam je avijano trn u nozi.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Добро је... Почели су да ... - мисле својом главом...!!

Banja Luka

pre 7 godina

Уколико дозволе отимачину Трепче Србија би требала на исти начин конфисковати све иностране фирме на својој територији,а ММф-у и свјетској банци поставити питање:Који дуг,који кредити?

sekira

pre 7 godina

patriotizam nije samo puska u ratu,patriotizam je rec delo postupak,glas ne nepravdi,,,srpsko je srpsko,bila to trepca,bilo to jedno usamljeno drvo na zemlji obilica,,,ne nepravdi,ne otimacini,,,,,patriote.obilicevi zavetnici

Milan

pre 7 godina

Porede Fiat i Trepcu, babe i zabe, isto kao Sasa Radulovic.

Zeljka

pre 7 godina

Ovde su sve cinjenice na nasoj strani !!!!! Niko nam ne moze oduzeti pravo vlasnistva

Drago

pre 7 godina

Nebi šiptari smjeli n iprstom, da mrdnu, da nisu dobili zeleno svjetlo od Amera i EU i zato oni šute i ništa ne govore. Trula je Evropa i stalno je pod uticajem Amera. Jedva čekam, da se rasturi i da je ne bude više, a to nije tako daleko. ŽIVJELA SRBIJA I RS.

nati

pre 7 godina

Kad bi svi politicari EU bar malo upotrebili svoju glavu,kauboje bi doveli u red civilizovanog sveta,ovako ce da nastave na siledzijski nacin da terorisu sve koji im smetaju.Bezvlasce i anarhija je njihov nacin da sredjuju svet,ima li vecih idiota od njih.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija