• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2016

11:26

DAČIĆ: Sporazum ne prejudicira status Kosova!

Politika

DAČIĆ: Sporazum ne prejudicira status Kosova!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se potvrđivanjem Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan ni na koji način ne prejudicira pitanje statusa Kosova

Dačić je u parlamentu kazao da se nijedna radnja koju vlada Kosova (sa zvezdicom) preduzme prilikom zaključivanja sporazuma ne smatra validnom ukoliko prekoračuje ovlašćenja privremenih institucija.

On je objasnio da Fond za zapadni Balkan nastaje po modelu Višegradskog fonda sa ciljem da pomogne razvoj saradnje i podstakne razvoj odnosa između civilnog društva, akademskog sektora kroz zajedničke projekte, kao što su promovisanje kulturne saradnje, saradnja u oblasti nauke i obrazovanja, promovisanje održivog razvoja.

- Reč je o šest ugovornih strana, molim vas obratite pažnju na terminologiju, da neko ne protumači da je reč o državama - rekao je Dačić, dodajući da je sporazum nastavak onoga što je tokom pregovora sa Prištinom potpisao Borko Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima.

Podsetio je da je srpska delegacija u februaru 2012. potpisala sporazum o regionalnom predstavljanju i da je Kosovo sa zvezdicom jedini naziv koji će se koristiti u regionalnoj saradnji.

- Ne napadam taj dogovor jer to omogućava da možemo da funkcionišemo u uslovima kada su pravni statusi određenih pitanja i tema problematični - rekao je Dačić i poručio poslanicima da i oni ne treba da “napadaju” sporazum o osnivanju Fonda.

Između ostalog, rekao je da postoje “crvene linije” kada su u pitanju nacionalni interesi, da Srbija jeste za dijalog, ali da neće odstupiti od svojih nacionalnih interesa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Samo je važno da zvanična "funkcija" ne potpiše nezavisnost Kosmeta! Nije važno IME, nego da li je to Predsednik, Premijer, MIP, Skupština .... To što oni /brisel/ donose odluke, nas ubuduće ne obavezuje! Još je na snazi rezolucija 1244 SB! Na silu uzeli, na silu će mo vratiti, budite sigurni! I ne samo Kosmet, nego ....sve što nam je oteto i odakle smo proterani! To nije pretnja, to nije iluzija, to je realni sled dogadjaja!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija