• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2016

14:45

OBRADOVIĆ: Na konferenciji danas 500 žena iz 116 samouprava!

Politika

OBRADOVIĆ: Na konferenciji danas 500 žena iz 116 samouprava!

Podeli vest

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović poručila je danas da je potrebno da se novac iz budžeta, republičkog i lokalnih, planira i deli tako da više novca bude odvojeno za žene u preduzetništvu, nauci, poljoprivredi, sportu, kulturi i drugim oblastima

Obradović je, na otvaranju konferencije Ženske parlamentarne mreže, rekla da je prisutno 500 žena, poslanica, ali i odbornica iz 116 gradova i opština, što govori da su one prepoznate na lokalnom nivou i da nisu došle na ličnu inicIjativu, već na inicijativu svojih samouprava.

- Da smo im uslišili želju, danas bi ovde bilo 3.000 žena, pa smo morali da ograničimo delegacije na po tri člana i 116 gradova i opština - rekla je Obradović.

Kako je rekla, tema konferencije je rodno odgovorno budžetiranje, a to znači da će republički budžet i budžeti gradova i opština biti planirani tako da će se mnogo više paziti na potrebe građana i građanki.

- Neće novac biti planiran kao do sada, nego ćemo se truditi da mnogo više novca bude odvojeno za žene u preduzetništvu, nauci, poljoprivredi, sportu, kulturi... To su samo neke od oblasti u kojima ćemo, mi poslanice, podneti amandmane na republički budžet koji će uskoro biti razmatran - rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, svrha današnje konferencije je da i na lokalu bude sličnih iniijativa, da i odbornice budu glasne na lokalu da se i njihovi budžeti formiraju u skladu sa porebama građana.

Ona je navela primer Užica gde, kako kaže, ima 25 odsto poljoprivrednica, vlasnica poljoprivrednih gazdinstava, a samo dva odsto subvencija odlazi ženama na tom gradu.

- Mora se povećati procenat subvenacija i to je naš posao, da zatražimo da se novac iz budžeta planira i deli na sasvim drugačiji način - rekla je Obradović.

Ona je dodala i da je u parlamentu mandat ima 85 poslanica, predsednicu parlamenta i sekretarku, ako i predsednice u devet skupštinskih odbora.

- To su krupne činjenice koje govore da je vredelo jačati rodnu ravnopravnost na političkoj sceni Srbije - rekla je Obradović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija