• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

04.11.2016

23:43

CIPRASOVA GENERALKA: Premijer Grčke izveo ograničenu rekonstrukciju vlade

Politika

CIPRASOVA GENERALKA: Premijer Grčke izveo ograničenu rekonstrukciju vlade

Podeli vest

Premijer Grčke Aleksis Cipras izveo je u petak uveče ograničenu rekonstrukciju svoje vlade da bi udovoljio stranim poveriocima i povećao rejting kod kuće gde mu, po anketama opada podrška posle godinu dana na vlasti

Ministar finansija ostaje Euklid Cakalotos, glavni pregovarač sa EU i MMF, a ostaju i ministri spoljnih poslova - Nikos Kocias i odbrane - Panos Kamenos.

Dok poverioci Grčke traže da se ubrza prodaja državne imovine privatnim investitorima, Cipras je uveo u Vladu, kao državnog sekretara za privredu, bivšeg šefa Grčke agencije za privatizaciju Stergiosa Piciorlasa.

Drugi ključni ekonomski portfoliji - privreda i rad, menjaju ruke, ali bez očekivane promene političke linije.

Na meti javnosti zbog nepopularne reforme penzijskog sistema koju je izveo proletos, Jorgos Katrugalos prešao je s mesta ministra za rad za pomoćnog ministra za evropske poslove.

Njegovo mesto je preuzela njegova bliska saradnica, Efi Ahcioglu koja će pregovarati s poveriocima o reformi tržišta rada.

Od nekoliko novajlija u obnovljenom timu, levičarski ekonomista Dimitris Papadimitriu je u Ministarstvu ekonomije naslednik Jorgosa Statakisa kome je dodeljen portfolio ekologije i energetike.

Vrlo kritikovan zbog privatizacije, ministar Panajotis Skurletis prešao je na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Veliki gubitnik u rekonstrukciji je Nikos Filis, jedan od starih funkcionera vladajuće radikalno levičarske SIRIZE, koji je izgubio mesto ministra prosvete i verskih pitanja pošto se sukobio s uticajnom Pravoslavnom crkvom.

Mesecima na prvoj liniji fronta priliva migranata, Janis Muzalas je podigao rang i došao na čelo novog Ministarstva za migracionu politiku, čime se iz te oblasti eliminiše kritikovano Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Desna ruka Ciprasa i bivši državni ministar Nikos Papas dobio je novo Ministarstvo za digitalnu politiku i medije, uprkos tome što je grčko pravosuđe proteklih dana poništilo reformu audiovizuelnog sektora za koju je on bio lično nadležan.

Mediji su poslednjih dana spekulisali o mogućem otvaranju prema socijaldemokratskim ličnostima, ili o podmlađivanju tima, ali izgleda da su prevladali potreba Ciprasa da održi ravnotežu unutar svoje stranke i balans sa svojim koalicionim saveznikom na vlasti, strankom nacionalističke desnice ANEL.

Glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija, odmah je ismejala rekonstrukciju Vlade, nazivajući je "redizajn-reciklažnom".

Na vlasti od oktobra 2015, odlazeći tim je izgubio popularnost jer je morao da sprovodi politiku štednje koju su nametnuli inostrani kreditori. SIRIZA po nedavnim anketama zaostaje 5-10 odsto za Novom demokratijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija