• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.11.2016

09:53

KUBUROVIĆ: U Skupštini smo imali primenu psihološkog nasilja!

Politika

KUBUROVIĆ: U Skupštini smo imali primenu psihološkog nasilja!

Podeli vest

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uvodi nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, a ukoliko ih ne poštuje postoji mogućnost da se pokrene prekršajni postupak ili izrekne kazna zatvora u trajanju od 60 dana, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović

Kubruvić je na TV Pink podsetila da u tom zakonu postoji i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Inače, Skupština Srbije nastaviće raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici pošto je u petak sednica prekinuta zbog incidenata.

- Žao mi je što je u petak rasprava prekinuta iako svi poslanici treba da pošalju poruku da se ne toleriše nasilje. Nažalost imali smo praktičnu primenu i psihološkog i emotivnog nasilja u skupštini, ali se nadam da ćemo naredne sednice da završimo raspravu o amandmanima i da usvojimo zakon - rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je suština zakona prevencija, odnosno da je policijski službenik dužan da reaguje kada postoji pretnja i opasnost da se nasilje desi.

- Najznačajnije u zakonu su hitne mere koje se izriču, čim se nasilje prijavi, policijski službenik ima mogućnost da zadrži nasilnika 48 sati - rekla je Kuburović.

Kako je rekla, hitne mere policijski službenik može da izrekne meru u trajanju od 48 sati, a zatim ukoliko i dalje postoji opasnost javni tužilac može da predloži sudu da se ta mera produži još 30 dana.

- Što znači da u vrlo kratkom periodu imate mogućnost da se nasilniku izrekne hitna mera, da se 32 dana udalji od žrtve - objasnila je ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Ako je "parlament" radno mesto, a jeste, primitivno ponašanje /nazovi/ opozicije je više od "mobinga"! Koliko znam, nasilje na radnom mestu je obuhvaćeno zakonom!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Насиље у породици, и уопште насиље у друштву... "лечи" се.. - високим стандардом и запосленошћу, како жена тако и мушкараца...А не... - ЗАКОНИМА...!! Земље са високом стопом запослености, и осигураном егзистенцијом породице - немају...- "потребу за насиљем"...Односно, имају најмању стопу насиља...!! Инвестицијом у : "сигурне куће" и "Народне кухиње" - нећете спречити насиље, које је продукт страшног пристиска на овај српски народ - да преживи у условима страховите незапослености која се одражава на све поре живота... Насиље ће РАСТИ са повећаном стопом незапослености, без обзира на законе...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija