• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.11.2016

12:25

VUČIĆ: Niko ne govori tako lepo o Srbiji kao Mađari - Hvala vam, prijatelji!

Politika

VUČIĆ: Niko ne govori tako lepo o Srbiji kao Mađari - Hvala vam, prijatelji!

Podeli vest

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Mađarska imaju iskreno prijateljske odnose, u političkom smislu najbolje moguće, a zajednička sednica dve vlade za cilj ima dodatno poboljšanje ekonomskih odnosa

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlada Srbije i Mađarske u Nišu rekao da je odnos Srbije prema mađarskoj manjini veoma dobar, kao i da je odnos te zemlje prema malom broju Srba takođe odličan, navodeći da su Mađari uložili 650.000 evra u školu i biblioteku u Budimpešti.

Premijer je rekao da je smisao zajedničke sednice u Nišu unapređenje odnosa između biznismena dve zemlje, povećanje trgovinske razmene, privlačenje investitora.

Vučić je rekao da je Mađarska sedma zemlja trgovinski partner Srbiji, navodeći da je trgovinska razmena dve zemlje u 2015. godini iznosila 1,1 milijardu evra, a da je u ovoj godini nešto viša.

- Izvoz je u Mađarsku je porastao i uveren sam da naši ekonomski odnosi mogu da budu još bolji - rekao je Vučić.

Orban: Imamo kapital i želimo da ga ulažemo u Srbiju

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je, na zajedničkoj konfrenciji za medije u Nišu, rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

- U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose - rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period.

On je rekao da je sa orbanom razgovarao i o privlačenju investirora iz te zemlje, ne samo u Vojvodinu već i u druge delove Srbije, te je naveo da je zato izuzetno značajno i otvaranje ekspoziture OTP banke u Nišu.

Tanjug

Mađarska je, takođe, zainteresovana za privlačenje srpskih invesitora, naveo je on.

Vučić je rekao i da su od velikog značaja infrastrukturni radovi, pogotovo na pruzi Beograd Budimpešta, ali i Segedin-Baja-Subotica, kao i radove na ipsilon kraku, te podsetio da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom obišao deo Koridora 10 koji će povezati i Budimpeštu sa Istanbulom i Sofijom.

Vučić: Još veća podrška mađarskim investicijama u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio danas u Nišu da će Vlada još više podržati mađarske investicije u našoj zemlji i izrazio uvenje da će robna razmena u narednom periodu biti povećana sa 1,1 milijarde evra na 1,5 milijardi.

- Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na ulaganju u našu zemlju i to za nas ne predstavlja nikakav politički problem. Bilo je onih koji su hteli od toga da prave politički problem. Mi ne vidimo politički problem pošto je za nas od velikog značaja svaka mađarska investicija - rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

On je podsetio da su u Srbiji mađarski investitori poput Master klasa i Tisa automotiva i drugih.

- Svaki put kada se zapošljvaju ljudi bilo da su Mađari ili Srbi to je za nas nešto što ćemo da podržimo. Spremni smo da podržimo mađarske investitore koji dolaze u našu zemlju, a sa nekim ću se danas i lično sresti na biznis forumu, ali smo spremni da podržimo i sve domaće, dakle i Mađare koji žive u Srbiji i Srbe iz bilo kog dela u Srbiji koji imaju svoj biznis plan - poručio je Vučić.

On je rekao da ove godine imamo više novca da uložimo i u to odnosno podsticaje investitorima da ulože u našu zemlju.

Vučić je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za mađarske investicije u Srbiji.

On je dodao da je robna razmena sa Mađarskom u 2015. bila 1,1 milijardu evra, a da bi mogla da bude 1,5 milijardi, kao i da je cilj da naš izvoz u Mađarsku dostigne najpre 500, pa 600 miliona evra.

- Hvala Vladi Mađarske na izdvojenom novcu za podršku mađarskim investicijama u Srbiji - naveo je Vučić.

Premijer je naveo da je bilo reči i o saradnji u oblasti iregularnih migracija, borbi protiv terorizma, te da su dve zemlje spremne da saradnju učine boljom.

Naveo je da je Srbija zahvalna Mađarskoj na istinskoj podršci na evropskom putu, dodajući da niko u Evropi nije tako lepo govorio o Srbiji.

- Iskreno smo zahvalni na toj toploj i otvorenoj podršci - rekao je Vučić.

Vučić: Sutra ili prekosutra počinje isplata penzionerima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio u Nišu da će sutra ili prekosutra početi isplata jednokratne pomoći za penzionere.

- Sutra ili prekosutra ujutru kod prvih penzionera idemo sa prvim isplatama jednokrante pomoći za penzionere - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

Kako je ranije najavljeno, više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće pomoć od po 5.000 dinara.

Reč je o jednokratnoj pomoći koju će dobiti svi penzioneri, a posebno će biti značajno za 1,05 miliona penzionera u Srbiji koji primaju najnižu penziju.

Takođe, to je linearnom povećanju koje ne ulazi u osnovicu za obračun narednih penzija

On je rekao da je bilo reči i o saradnji dve zemlje u poljoprivredi, prerađivačkog industiji, turizma, posebno o banjskom turizmu, kao i o dodatnom povezivanju elektroenergetskih sistema.

- Razgovarali smo kako da unapređujemo odnose u svim oblastima života - rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio Orbanu i članovima vlade što su prihvatili poziv da dođu u Niš, koji je strateški značajno mesto u Srbiji, navodeći da se nada da će iduće godine mađarsku vladu moći da dočeka u nekom drugom gradu.

- Hvala što ste doveli veliki broj ministara u Niš - rekao je Vučić i dodao da to srpski narod i građani umeju da poštuju.

- Po tom pitanju je vaša poseta ovom delu Srbije od istorijskog značaja - rekao je Vučić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
HRVAT

pre 7 godina

eto svi Madjari poludise za Srbima i Srbijom\n

Fajront

pre 7 godina

Madzari i prijatelji ? Tek kada povucu priznanje lazne Drzave Kosova , tek onda ce biti prijatelji Srba i Srbije. Ja nisam za to da se madzarski uticaj previse siri po Srbiji ! Nekako su mi se zgadili kako se ponasaju prema Srbima kada predju njihovu granici !\n

Nonsense

pre 7 godina

Није овде проблем у писмености, већ у односу Мађара према Србима, да искључимо прошлост, иако знамо каква су зверства правили нашем народу у светским ратовима, ни данас тај однос није ништа бољи, и баш на граници се то и види како се понашају, у Војводини чак имају и канцеларију фашиста који се боре за отцепљење и независност. Српска наивност и заборав нас је већ коштала, данашњи политичари треба да се уразуме и да схвате да им је пријатељ онај ко поштује државу Србију и ко не гласа против ње, попут случаја Унеска.

Comodore

pre 7 godina

Oni madjari koji zive u SRbiji kad pocnu da postuju zemlju Srbiju i da govore srpski . VEROVACU . Ovako sve rade da uzmu Vojvodinu

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija