• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.12.2016

14:28

SUZANA ODBRUSILA HRVATIMA: Nije problem u obrazovanju, nego u vašim lošim namerama!

Politika

SUZANA ODBRUSILA HRVATIMA: Nije problem u obrazovanju, nego u vašim lošim namerama!

Podeli vest

U pisanoj izjavi, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava izjavila je danas da otvaranje poglavlja 26 problem nije bio u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji

"Reč je o neprincipijelnoj nameri Hrvatske da konstantno koči Srbiju na putu Evropskih integracija. 

Takvo ponašanje Hrvatske sigurno ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, niti konstruktivnom rešavanju bilateralnih pitanja koja su u interesu obe države.  

Mislim da se ovakvim postupcima usložnjava i otežava položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.  Ali to je tema za Vladu Hrvatske i njihovo javno mnjenje",  ističe Paunović.

Paunović je podsetila da u Srbiji živi oko 58.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Na poslednjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina izabran je i nacionalni savet koji zastupa interese hrvatske manjine u Srbiji. Za rad ovog saveta izdvaja se 12.976.000 dinara na godišnjem nivou.

"U Srbiji se oko 60.000 dece obrazuje na jezicima nacionalnih manjina, a oko 1. 000 dece pohađa nastavu na hrvatskom jeziku - od predškolskih do srednjoškolskih obrazovnih ustanova, navodi Paunović. Podsetiću i da je Ministarstvo prosvete potpisalo sporazum sa Hrvatskim nacionalnim vjećem o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku. Za sve nedostajuće udžbenike u 2016. godini obezbeđeno je 134 miliona dinara u Budzetu RS. Pitanje obrazovanja predstavlja i deo  sporazuma premijera Vučića i Hrvatske predsednice Kitarović", navodi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stranac

pre 7 godina

Питам се само дали Сроска деца имају исте те услове Хрватској.. Као Хрватска деца у Србији..  n

Dragomir

pre 7 godina

Хрватски језик не постоји!Тражили су од Светског института за језике који се налази у Немачкој да им се ,,хрватски,, језик призна као самосталан и били су одбијени.Јасно им је написано ДА СЕ У ХРВАТСКОЈ ГОВОРИ СРПСКИМ ЈЕЗИКОМ! Покатоличени срби који морају да се изјашњавају као хрвати наружили су многе српске речи непотребним убацивањем појединих слова?А за време мађара Туђмана покушали су да створе НОВОХРВАТСКИ језик па се одустало због очигледне спрдње ... Учитељица - намицетељица знања,каиш - околопанталони држач и тд!Тек је фора када емитују филм из Србије на телевизији па га титлују на ,,хрватски језик,,?Добро дође глуво немим особама!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija