• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2017

16:27

DRECUN: Na potezu Priština i Brisel, u suprotnom sami formiramo ZSO!

Politika

DRECUN: Na potezu Priština i Brisel, u suprotnom sami formiramo ZSO!

Podeli vest

Skupštinski Odbor za KIM raspravljaće u sredu, 11. januara, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao je danas Tanjugu predsednik tog odbora Milovan Drecun koji je istakao i da su, kada je u pitanju formiranje ZSO, sada na potezu Priština i Brisel

Drecun kaže da je nedavno došlo do nepotrebnog usložnjavanja političke situacije na KIM zbog delovanja pojedinih srpskih predstavnika, te da je situacija razrešena na racionalan i politički opravdan način.

On dodaje da se u narednom periodu očekuje da srpski predstavnici u privremenim institucijama budu jedinstveni, navodeći da se moraju zaštititi interesi srpskog naroda od pokušaja Albanaca da nametnu jednostrana rešenja koja bi bila štetna po njih.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KIM, Drecun kaže da je za sednicu odbora tražio od nadležnih službi da pripreme informaciju o tome posebno imajući u vidu delovanje radikalnih islamista i grupisanje džihadista iz Islamske države na područjima Balkana sa kojih su otišli da se bore.

- Mora se razmotriti kolika je realna opasnost po srpski narod na KIM, kao i stepen njihove eventualne ugroženosti i da kao odbor imamo kompletnu situaciju - rekao je Drecun.

On kaže da je neprihvatljivo da se u nedogled odlaže ono što je ključni element, temelj Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dodajući da Priština godinama nalazi razne izgovore da do toga ne dođe.

- Ako Priština ne želi da formira ZSO želimo da se proces normalizacije odnosa sačuva i nastavi. Predstavnici srpskog naroda će u skladu sa Briselskim sporazumom biti prinuđeni da je formiraju, jer je vide kao jedini sistemski mahanizam za opstanak i ekonomski prosperitet - rekao je Drecun.

Kako je dodao, bez ZSO srpski narod nema neku održivu, izglednu budućnost na KIM.

- Sada je na potezu Priština, ali svakako i Brisel, da se stvore uslovi i da se onako kako je dogovoreno formira ZSO, u suprotnom nema druge nego da srpski narod odnosno njegovi predstavnici to urade - ponovio je Drecun i objasnio da je mehanizam za to definisan Briselskim dogovorom.

U praksi bi to izgledalo tako što bi predstavnici deset opština koji će činiti ZSO i moguće još neki ugledni pojedinci kao delegati formirati skupštinu, a ona će izabrati druge organe i doneće se statut kojim će se definisati nadležnosti i ZSO će početi da funkcioniše, objasnio je on.

Podsetio je da je takozvana vlada u Prištini trebalo da donese obavezujuću uredbu kojom bi se u pravni poredak na KIM otvorilo mesto za ZSO.

- Oni to nisu uradili i više nema vremena za čekanje, jer u protivnom bi se potpuno obesmislio proces normalizacije odnosa, a Priština izgleda to i želi - ocenio je Drecun.

Na pitanje da li očekuje neku vrstu opstrukcije na sednici Odbora, imajući u vidu dosadašnju atmosferu u skupštini, Drecun kaže da Odbor za KIM ima poseban značaj i da ne sme da bude nikakva pozornica za političko-partijska nadgornjavanja.

Sednica odbora, dodaje Drecun, treba da bude mesto odakle će se poslati snažne i jedinstvene poruke srpskom narodu uprkos tome što postoje razlike u političkim stavovima u Skupštini Srbije kada je reč o rešavanju problema Kosmeta.

Podsetivši da su pojedini predstavnici opozicije na prethodnoj sednici Odbora prisutne predstavnike srpskog naroda nazivali "Tačijevim Srbima", Drecun je istakao da je to neprihvatljivo i da će javnost ukoliko neko pokuša da stvara nepotrebne tenzije prosuditi o tome koliko je nekom stalo da se zaštite interesi Srbije i srpskog naroda na KIM.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MORE

pre 7 godina

МОРЕ ДИЖИ ТЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ,АВИОНЕ,БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ И ТЕНКОВЕ...пусти причу...n

Sargarepac

pre 7 godina

Cekamo siptare da nesto urade. Ljudi, pa oni to ne znaju i nece. Nisu sposobni to je ocigledno. Resavaj situaciju kako to radi drzava, ne ovi nepismeni divljaci..\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija